Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισλαμιστές διαδηλωτές νεκροί στο Κάιρο από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας

Ισλαμιστές διαδηλωτές νεκροί στο Κάιρο από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας

Στους δρόμους του Καΐρου κατέβηκαν την «Παρασκευή της άρνησης» χιλιάδες ισλαμιστές σε διαμαρτυρία για το πραξικόπημα που ανέτρεψε πριν από δύο ημέρες τον Μοχάμεντ Μόρσι. Η κατάσταση όμως εκτραχύνθηκε γρήγορα με αναφορές να μιλούν για τρεις (ή και περισσότερους) νεκρούς από πυρά στρατιωτών στο Κάιρο, κοντά στο στρατόπεδο όπου φέρεται να κρατείται ο Μόρσι. Αρνείται ο στρατός ότι άνοιξε πυρ. Παρά το μήνυμα ενότητας του νέου προέδρου, η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να είναι τεταμένη.

Στους δρόμους του Καΐρου κατέβηκαν την «Παρασκευή της άρνησης» χιλιάδες ισλαμιστές σε διαμαρτυρία για το πραξικόπημα που ανέτρεψε πριν από δύο ημέρες τον Μοχάμεντ Μόρσι. Η κατάσταση όμως εκτραχύνθηκε γρήγορα καθώς τρία (ή και περισσότερα) άτομα σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, κοντά στο στρατόπεδο όπου φέρεται να κρατείται ο Μόρσι.

Παρά το μήνυμα ενότητας του νέου προέδρου και ενώ αντιπολιτευόμενες οργανώσεις καταγγέλλουν κατασταλτικά μέτρα κατά των ισλαμιστών, η κατάσταση στη χώρα είναι τεταμένη.

Περίπου 2.000 άτομα προσπάθησαν την Παρασκευή να πραγματοποιήσουν πορεία προς το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς όπου κρατείται ο Μόρσι.

Σύμφωνα με πηγές από υπηρεσίες ασφάλειας, τρία άτομα σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην συμπλοκή έξω από το στρατόπεδο, και αρκετά άλλα φαίνεται να τραυματίστηκαν. Άλλες πληροφορίες μιλούν για πέντε νεκρούς και άλλες για έναν.

Δύο πτώματα ήταν καλυμμένα με μια λευκή σημαία και ένα τρίτο κειτόταν με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, αναφέρει το AFP. Αυτόπτης μάρτυρας έλεγε στο Reuters ότι είδε αρκετούς ανθρώπους να πέφτουν στο έδαφος τραυματισμένοι από σκάγια.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, που είχαν σχηματίσει κλοιό γύρω από το στρατόπεδο της Φρουράς, άνοιξαν πυρ πρώτα στον αέρα και μετά κατά του πλήθους, λένε μάρτυρες.

Παραταύτα, λίγο μετά ο στρατός μέσα από ανακοίνωσε στο Facebook διέψευσε το ότι άνδρες του άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών και εξήγησε ότι χρησιμοποίησαν άσφαιρα και δακρυγόνα.

Κατά το Reuters δεν είναι σαφές αν υπήρχαν αστυνομικοί στην περιοχή.

Μετά τα γεγονότα, και αφού είχε ηρεμήσει η περιοχή, παρέμεναν αρκετοί στην περιοχή και προσεύχονταν ενώ οι Αδελφοί μέσω ιστοσελίδων είχαν καλέσει οπαδούς τους να κατέβουν στην περιοχή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διέψευσαν ότι ο ηγέτης τους Μοχάμεντ Μπαντίε έχει συλληφθεί, όπως ανακοίνωναν την Πέμπτη οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Αργά το απόγευμα μάλιστα ο Μπαντίε μίλησε σε υποστηρικτές του Μόρσι σε ένα προάστιο του Καΐρου λέγοντας ότι είναι έτοιμος να έρθει σε συμφωνία κατανόησης με τον στρατό μόνο όμως αν αποκατασταθεί στην προεδρία ο Μόρσι.

Κάλεσμα σε «ειρηνική διαδήλωση»

Συνασπισμένες στους κόλπους του «Εθνικού Μετώπου Υπεράσπισης της Νομιμότητας», οι κύριες ισλαμιστικές δυνάμεις της χώρας είχαν καλέσει τους οπαδούς του Μόρσι να διαδηλώσουν «μαζικά και ειρηνικά» κατά του πραξικοπήματος.

Ο στρατός είχε δώσει εξάλλου την έγκρισή του για ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει «με αυστηρότητα» σε οποιεσδήποτε ταραχές.

Νωρίτερα την Παρασκευή, μπροστά από το τέμενος Ραμπάα αλ Αανταουίγια, στο προάστιο Νασρ Σίτι, οι διαδηλωτές, ένα μέρος των οποίων έχουν κατασκηνώσει εδώ και πολλές ημέρες στην πλατεία, προσεύχονταν μαζί, έπειτα από έκκληση του ιμάμη, για την επιστροφή του Μόρσι στην εξουσία και το τέλος της ρήξης με το στρατό.

Ενώ ο στρατός ήταν μαζικά ανεπτυγμένος με τα τεθωρακισμένα του γύρω από την πλατεία την Τετάρτη, την ημέρα της καθαίρεσης του Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις, τα οδοφράγματα του στρατού έχουν απομακρυνθεί.

Σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, χιλιάδες Αιγύπτιοι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, κατέβηκαν σε πορεία στην Γκίζα, στο νότιο Κάιρο.

Από την πλευρά του, ο φιλελεύθερος συνασπισμός της Αιγύπτου απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» προς τους υποστηρικτές του να βγουν σε αντιδιαδηλώσεις, σε απάντηση των διαδηλώσεων υπέρ του Μόρσι.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο υποστήριξε την καθαίρεση του Μόρσι από το στρατό και το μεταβατικό του σχέδιο ανακοίνωσε πως ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει από που αποκάλεσε «Επανάσταση της 30ής Ιουνίου», αναφερόμενο στις μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής οι οποίες προκάλεσαν την κίνηση του στρατού. Χαρακτήρισε δε τις πορείες των ισλαμιστών σαν αντεπανάσταση.

Πολιτική και κοινωνική αναταραχή στο εσωτερικό

Η κατάσταση όμως, παρά μια φαινομενική ομαλότητα, δεν είναι ιδιαίτερα ήρεμη και μπορεί να εκραγεί και πάλι.

Την Παρασκευή πληροφορίες έφεραν το στρατό να ανακοινώνει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες του Νοτίου Σινά και του Σουέζ, αφού ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε αεροδρόμιο στην Ελ Αρίς του Σινά.

Επισήμως διαψεύστηκαν, πάντως. Κατά τον εκπρόσωπο του στρατού πρόκειται απλώς για επιβολή κατάσταση ετοιμότητας στο στρατό.

Η αφορμή ήταν επεισόδια έχουν συμβεί και τις προηγούμενες ημέρες αλλά δεν είναι σαφές αν ήταν συντονισμένα ή αν αποτελούσαν αντίδραση στην καθαίρεση του Μόρσι.

Αξιωματούχος του στρατού που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι έκλεισε επ’αόριστο το μεθοριακό πέρασμα με τη Λωρίδα της Γάζας στη Ράφα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ ανακοίνωσε ότι παραιτείται, λίγες μόλις ώρες μετά την αποκατάστασή του στη θέση, επικαλούμενος εν δυνάμει συγκρούσεις συμφερόντων στην εξέταση δικαστικών υποθέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του.

Ο Μαχμούντ είχε διοριστεί επί Μουμπάρακ, είχε παυθεί το Νοέμβριο 2012 από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και είχε επιστρέψει στα καθήκοντά του μόλις αυτή την εβδομάδα με απόφαση της δικαιοσύνης.

Καταδίκες για το κλείσιμο καναλιών

Ταυτόχρονα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, επτά αιγυπτιακές ΜΚΟ καταδικάζουν την διακοπή των εκπομπών από το Misr 25, το τηλεοπτικό κανάλι των Αδελφών Μουσουλμάνων, και την κατάσχεση μιας έκδοσης της εφημερίδας τους, της «Χορέγια ουάλ Αντάλα», καθώς την εκτεταμένη εκστρατεία συλλήψεων που έχει ξεκινήσει εναντίον των Αδελφών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν εργαζομένους σε πολλά μέσα ενημέρωσης (κάποιο κρατούνται σε άγνωστη τοποθεσία), μεταξύ των οποίων αυτούς του θυγατρικού καναλιού στην Αίγυπτο του Al Jazeera, το οποίο είχε μεταδώσει μετά την καθαίρεση του Μόρσι ένα βίντεο στο οποίο ο τελευταίος δήλωνε πως είναι «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».

Η εκπομπή των καναλιών Ελράχμα, Ελ-νας και Χαλιγκέγια επίσης κόπηκε, αναφέρουν οι ΜΚΟ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024