Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καθηλώθηκε λόγω Σνόουντεν το αεροσκάφος του Μοράλες στην Αυστρία

Καθηλώθηκε λόγω Σνόουντεν το αεροσκάφος του Μοράλες στην Αυστρία

Σε μίνι διπλωματική διελκυστίνδα έριξε η υπόθεση Σνόουντεν τη Βολιβία με πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες από τη Μόσχα αναγκάστηκε να κάνει ξαφνική στάση στη Βιέννη, επειδή υπήρχαν υποψίες ότι στο αεροσκάφος είχε επιβιβαστεί ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Η Αυστρία έψαξε το αεροσκάφος του Μοράλες χωρίς να βρει λαθρεπιβάτες. Τελικά, o Μοράλες απογειώθηκε μετά από αρκετές ώρες στάσης και με οργισμένους βολιβιανούς αξιωματούχους να μιλούν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου με εντολή των ΗΠΑ».

Σε μίνι διπλωματική διελκυστίνδα έριξε η υπόθεση Σνόουντεν τη Βολιβία με πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες από τη Μόσχα αναγκάστηκε να κάνει ξαφνική στάση στη Βιέννη, επειδή υπήρχαν υποψίες ότι στο αεροσκάφος είχε επιβιβαστεί ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Πορτογαλία και Γαλλία διέκοψαν την άδεια πτήσης του αεροσκάφους στον εναέριο χώρο τους.

Τελικά το αεροσκάφος απογειώθηκε μετά από σχεδόν δώδεκα ώρες στάσης και με οργισμένους βολιβιανούς αξιωματούχους να μιλούν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου με εντολή των ΗΠΑ». Το αεροσκάφος θα σταματήσει ενδιάμεσα για ανεφοδιασμό στα Κανάρια Νησιά (ισπανική επικράτεια).

Η Αυστρία έψαξε το αεροσκάφος του Μοράλες χωρίς να βρει λαθρεπιβάτες, αλλά ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε πως η Ισπανία ήθελε να επιθεωρήσουν δικοί της αξιωματούχοι το αεροσκάφος -κάτι που ο Μοράλες αρνήθηκε.

Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης από τη Μόσχα και πετούσε για Βολιβία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Τσοκεχουάνκα δήλωσε ότι η Πορτογαλία και η Γαλλία διέκοψαν ξαφνικά την άδεια πτήσης πάνω από τις χώρες και έτσι έμεινε στη Βιέννη.

«Είπαν ότι η απαγόρευση οφειλόταν σε τεχνικά ζητήματα, αλλά αφού ενημερωθήκαμε από άλλες πηγές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν αβάσιμες υποψίες πως ο κ.Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο».

Βολιβιανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης πως και η Ισπανία και η Ιταλία «μπλόκαραν» το αεροσκάφος.

Αξιωματούχοι από την Αυστρία και τη Βολιβία είπαν ότι ο Σνόουντεν δεν επέβαινε στο συγκεκριμένο αεροσκάφος. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντεγκερ ανέφερε, μιλώντας μαζί με τον Μοράλες στο χώρο VIP του αεροδρομίου της Βιέννης, πως το σκάθος διερευνήθηκε και δεν βρέθηκαν λαθρεπιβάτες.

Δύο πηγές που επικαλείται το Reuters στο γαλλικό ΥΠΕΞ υποστήριξαν πως το αερσοκάφος του Μοράλες είχε άδεια να μπει σε γαλλικό εναέριο χώρο, χωρίς να σχολιάζουν για ποιο λόγο ισχυρίζεται το αντίθετο η πλευρά της Βολιβίας.

Ο ίδιος ο Μοράλες είπε σε δημοσιογράφους στη Βιέννη πως περίμενε το πράσινο φως από την Ισπανία για να συνεχίσει το ταξίδι του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μαδρίτη ήθελε να γίνει επί τόπου επιθεώρηση στο αεροσκάφος από αξιωματούχους της ισπανικής πρεσβείας στη Βιέννη, πράγμα που αρνήθηκε ο Μοράλες.

Τελικά, το αεροσκάφος απογειώθηκε λίγο πριν τις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Οργισμένες αντιδράσεις χωρών της λατινικής Αμερικής

Ο πρέσβης της Βολιβίας στον ΟΗΕ Σάτσα Σολίς εξέφρασε την έντονη αντίδραση της χώρας, λέγοντας πως η έρευνα στο αεροσκάφος ήταν «επιθετική πράξη» και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε , πως η εντολή δόθηκε από τις ΗΠΑ, λέγοντας πως θα ζητήσει την παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ για το ζήτημα.

Η αντίδραση δεν περιορίστηκε μόνο στη Βολιβία. Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφάελ Κορρέα και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της Unasur, ένωσης χωρών της περιοχής, για την απαγόρευση στο αεροσκάφος του Μοράλες. «Παναγία μου, τι κόσμος» έγραψε στο twitter, ευχόμενη «δύναμη» στον Μοράλες.

Ο Σνόουντεν βρίσκεται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα σε χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας. Ζήτησε πολιτικό άσυλο, μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς, πρώτα από τον Ισημερινό και στη συνέχεια από 20 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βολιβία.

Η δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας ORF μετέδωσε ότι ο Σνόουντεν βρισκόταν με τον Μοράλες στο αεροσκάφος, στο αεροδρόμιο της Βιέννης Σβέτσατ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας Ντέιβιντ Τσοκουεχουάνκα δήλωσε από την Λα Παζ ότι η Γαλλία και η Πορτογαλία αντέδρασαν θεωρώντας ότι ο Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο του Μοράλες, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ διέψευσε ότι ο Σνόουντεν βρίσκεται στη χώρα.

Το βράδυ της Τρίτης, δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας στην Λα Παζ για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Παρισιού να απαγορεύσει, προσωρινά, την διέλευση από τον εναέριο χώρο του στο αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024