Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σώθηκαν ζωές από το πρόγραμμα της NSA, λέει ο Ομπάμα από το Βερολίνο

Σώθηκαν ζωές από το πρόγραμμα της NSA, λέει ο Ομπάμα από το Βερολίνο

Στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA και στην απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν αναφέρθηκε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι σώθηκαν ζωές από το πρόγραμμα της NSA, ενώ χαρακτήρισε υπερβολικές τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ έτοιμες για πόλεμο με τη Συρία. Από την πλευρά της η Μέρκελ του είπε ότι οι παρακολουθήσεις πρέπει να μείνουν εντός ορίων. Σε ομιλία που θα δώσει στην Πύλη του Βραδεμβούργου αναμένεται να ανακοινώσει τον στόχο των ΗΠΑ για νέα συμφωνία με τη Μόσχα για μείωση των πυρηνικών κεφαλών.

Στο πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA και στην απόφαση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν αναφέρθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι σώθηκαν ζωές από το πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).

Όπως είπε ο Μπ.Ομπάμα τουλάχιστον 50 απειλές αποτράπηκαν, εξαιτίας των τηλεφωνικών στοιχείων και των διαδικτυακών πληροφοριών στις οποίες είχε πρόσβαση η NSA.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι απειλές δεν αφορούσαν μόνο τις ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες όπως η Βρετανία.

«Δεν κοιτάζουμε τα e-mail των Αμερικανών, των Γερμανών, των Γάλλων ή οποιουδήποτε άλλου. Δεν μπαίνουμε στο Διαδίκτυο και ελέγχουμε τα πάντα» διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος καλωσορίζει την συζήτηση επί του θέματος και ότι, επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, θα ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό και την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων που αποδεικνύουν τα λεγόμενά του.

Τόνισε ότι τα προγράμματα υπόκεινται σε αυστηρή εποπτεία από δικαστήρια και είναι περιορισμένης εμβέλειας. Τόνισε ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ έχουν βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην εθνική ασφάλεια και τις ελευθερίες των πολιτών.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντησή της με τον Ομπάμα.

Πρόσθεσε ότι η αναλογικότητα και η ισορροπία είναι σημαντικά όταν μιλάει κανείς για παρακολουθήσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος είπε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι οι διαδικτυακές και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πρέπει να παραμείνουν εντός συγκεκριμένων ορίων.

«Ξεκαθάρισα ότι αν και αναγνωρίζουμε την ανάγκη να συγκεντρωθούν πληροφορίες, το θέμα της αναλογικότητας είναι πάντα σημαντικό και η ελεύθερη δημοκρατική τάξη βασίζεται στο να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς» είπε η Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε υπερασπιστεί το πρόγραμμα της NSA, λέγοντας ότι αυτό είχε αποτρέψει επιθέσεις και σε γερμανικό έδαφος.

Για το Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι καλωσορίζει την ανακοίνωση του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα αναλάβουν σύντομα την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας του από την στρατιωτική αποστολή του NATO και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν στην χώρα αυτή της Ασίας ως σήμερα.

«Θεωρούμε ότι εντέλει πρέπει να δούμε τους Αφγανούς να συνομιλούν με τους Αφγανούς για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε εμπρός και να τερματίσουμε τον κύκλο της βίας (στο Αφγανιστάν), ώστε να μπορέσουν όντως να αρχίσουν να ανοικοδομούν τη χώρα τους» πρόσθεσε ο Ομπάμα κατά την διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο.

Για τη Συρία

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε υπερβολικές τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ έτοιμες να πραγματοποιήσουν πόλεμο με τη Συρία.

«Ορισμένα από τα δημοσιεύματα έχουν γίνει λίγο υπερβολικά, προβάλλουν δηλαδή την ιδέα πως με κάποιον τρόπο οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται να εμπλακούν πλήρως και να πάρουν μέρος σε άλλον έναν πόλεμο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να τερματίσουμε έναν πόλεμο» είπε ο Ομπάμα.

Ωστόσο, αρνήθηκε να περιγράψει το είδος της στρατιωτικής βοήθειας που θα παρέχουν οι ΗΠΑ στους αντάρτες.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Ουάσινγκτον είναι σίγουρη ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων. «Οι Ρώσοι το αμφισβητούν» πρόσθεσε.

Παράλληλα, χαιρέτισε την ανακοίνωση των ηγετών των χωρών της G8 για να βρεθεί ειρηνική λύση στη Συρία.

Αν και οι ηγέτες δεν συμφώνησαν για το εάν ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, πρέπει να αποχωρήσει, είπε ο αμερικανός πρόεδρος, ο ίδιος έχει αποφασίσει πως δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει ξανά ο Άσαντ την νομιμότητά του.

Σε ομιλία που θα δώσει στην Πύλη του Βραδεμβούργου αναμένεται να ανακοινώσει τον στόχο των ΗΠΑ για νέα συμφωνία με τη Μόσχα για μείωση των πυρηνικών κεφαλών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024