Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Βραζιλία με αφορμή τις ακριβότερες συγκοινωνίες

Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Βραζιλία με αφορμή τις ακριβότερες συγκοινωνίες

Σχεδόν 200.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρομους στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας το βράδυ, πραγματοποιώντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα την τελευταία 20ετία με αφορμή την αύξηση της τιμής στα εισιτήρια των λεωφορείων. Οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει, πιο περιορισμένες, την προηγούμενη εβδομάδα και είχαν βρει σκληρή απάντηση από την αστυνομία -πράγμα που έβγαλε περισσότερο κόσμο στο δρόμο. Έφοδος διαδηλωτών στο Συμβούλιο του κρατιδίου του Ρίο ντε Ζανέιρο, δακρυγόνα και πετροπόλεμος με την αστυνομία.

Σχεδόν 200.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρομους στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας το βράδυ, πραγματοποιώντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα την τελευταία 20ετία με αφορμή την αύξηση της τιμής στα εισιτήρια των λεωφορείων. Οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει, πιο περιορισμένες, την προηγούμενη εβδομάδα και είχαν βρει σκληρή απάντηση από την αστυνομία -πράγμα που έβγαλε περισσότερο κόσμο στο δρόμο. Έφοδος διαδηλωτών στο Συμβούλιο του κρατιδίου του Ρίο ντε Ζανέιρο, δακρυγόνα και πετροπόλεμος με την αστυνομία.Oι πρώτες διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει, σε σχετικά μικρότερη κλίμακα, την πρηγούμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση αύξησης της τιμής του κόμιστρου κατά 10%. Από 3 ρεάλ, η τιμή πήγε στα 3,2 -δηλαδή από περίπου 1,05 ευρώ στα 1,12.

Η διαφορά φαίνεται μικρή, αλλά οι κινητοποιήσεις άντλησαν ορμή από τη δυσφορία των Βραζιλιάνων για τη διαφθορά, τα φορολογικά βάρη, την -δυσανάλογα χαμηλή, όπως θεωρούν αρκετοί- ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και το υψηλό κόστος διοργάνωσης του ποδοσφαιρικού Confederations Cup και του επόμενου Μουντιάλ.

Η σταγόνα που ξεχείλισε όμως το ποτήρι ήταν η βία που χρησιμοποίησε η αστυνομία στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Μέχρι στιγμής, στις κινητοποίησεις σε όλη τη χώρα έχουν τραυματιστεί πάνω από 100 άτομα και έχουν συλληφθεί περίπου 230.

H πρόεδρος της χώρας Ντιούλμα Ρούσεφ, με αριστερές περγαμηνές, αναγνώρισε σε σύντομη δήλωσή της τη «νομιμότητα των ειρηνικών διαδηλώσεων, ως μέρος της δημοκρατίας». «Είναι φυσικό για τους νέους να διαδηλώνουν» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Η αρκετά δημοφιλής Ρούσεφ περνά τον επόμενο χρόνο ξανά από την κρίση της κάλπης, και βρίσκεται ενώπιον των επιπτώσεων του πληθωρισμού.

Σάμπα αλλά και μολότοφ στην αστυνομία

Τη νύχτα προς την Τρίτη, οι κινητοποιήσεις εξελίχθηκαν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα. Το κλίμα στις μεγάλες πόλεις, την πρωτεύουσα Μπραζίλια, το Ρίο ντε Ζανέιρο, το Σάο Πάολο, το Μπέλο Οριζόντε και το Πόρτο Αλέγκρε, ήταν γιορταστικό.

Στο Σάο Πάολο, σημαντικό οικονομικό κέντρο, τουλάχιστον 65.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην κεντρική πλατεία πριν ξεχυθούν σε τρεις κατευθύνσεις με τύμπανα που χτυπούσαν στο ρυθμό της σάμπα ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της διαφθοράς.

Λιγότερο καρναβαλική όμως ήταν η εικόνα από το Ρίο ντε Ζανέιρο. Από την ακόμη μεγαλύτερη διαδήλωσε που βγήκε στους δρόμους της πόλης, ομάδα περίπου 50 ατόμων έκανε έφοδο στο Συμβούλιο του κρατιδίου, στο κτίριο του οποίου υποχώρησαν για λίγο οι αστυνομικές δυνάμεις, πριν ξεκινήσουν οι συμπλοκές.

Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, 20 αστυνομικοί και δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν στην πόλη.

Επεισόδια καταγράφηκαν και στο Πόρτο Αλέγκρε, με μερικούς διαδηλωτές να βάζουν φωτιά σε λεωφορείο και να ρίχνουν πέτρες σε άδεια βαγόνια τρένων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024