Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεδομένα για χιλιάδες χρήστες ζητούσαν από την Apple οι αμερικανικές αρχές

Δεδομένα για χιλιάδες χρήστες ζητούσαν από την Apple οι αμερικανικές αρχές

Έπειτα από αντίστοιχες κινήσεις της Microsoft και του Facebook, η Apple ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο της ζητήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές δεδομένα για 9 έως 10 χιλιάδες λογαριασμούς και συσκευές πελατών της. Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις αποκαλύψεις για το λεγόμενο πρόγραμμα Prism

Έπειτα από αντίστοιχες κινήσεις της Microsoft και του Facebook, η Apple ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο της ζητήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές δεδομένα για 9 έως 10 χιλιάδες λογαριασμούς και συσκευές πελατών της.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις αποκαλύψεις για το λεγόμενο πρόγραμμα Prism, στο οποίο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) φέρεται να είχε «άμεση πρόσβαση» στα δίκτυα εταιρειών όπως οι Microsoft, Yahoo, Apple, Gοοgle, Facebook, PalTalk και AOL.

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης αρκετές από τις εταιρείες αυτές ζήτησαν άδεια από το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να δώσουν λεπτομέρειες για τα δεδομένα που παρέδιδαν στις διάφορες διωκτικές αρχές.

Η Apple, η οποία είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του Prism, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε 4 με 5 χιλιάδες αιτήματα από ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές, τα οποία αφορούσαν 9 με 10 χιλιάδες λογαριασμούς και συσκευές το διάστημα 1 Δεκεμβρίου 2012 έως 31 Μαΐου 2013. Η «πιο συχνή» μορφή αιτήματος προερχόταν από την αστυνομία και αφορούσε έρευνες για αγνοούμενους, για ληστείες και άλλα αδικήματα, καθώς και την πρόληψη αυτοκτονιών.

Νωρίτερα η Microsoft και το Facebook ανακοίνωσαν στοιχεία που καλύπτουν διαφορετικό χρονικό διάστημα, το πρώτο εξάμηνο του 2012. Η πρώτη δέχτηκε 6 με 7 χιλιάδες αιτήματα και η δεύτερη 31 έως 32 χιλιάδες.

Διαφορετική στάση κρατούν ωστόσο η Google και το Twitter -οι δύο εταιρείες θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση αυτών των συνολικών στοιχείων δεν είναι χρήσιμη. Σε ανακοίνωσή της η Google επισημαίνει ότι τα αιτήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια πρέπει να διαχωρίζονται από τα εντάλματα έρευνας για ποινικά αδικήματα.

Όσον αφορά το εάν η NSA είχε «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές των εταιρειών, όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα, η Apple διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν συμβαίνει -αντίθετα παραδίδει η ίδια «όσο λιγότερα» δεδομένα χρειάζεται, εφόσον ένα αίτημα των αρχών γίνεται δεκτό.

Ακόμα, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι οι συνομιλίες και βιντεοκλήσεις που πραγματοποιούνται μέσω του iMessage και του Facetime «προστατεύονται από κρυπτογράφηση από τη μία άκρη έως την άλλη έτσι ώστε κανείς εκτός από τον αποστολέα και τον παραλήπτη να μην μπορεί να τις δει ή να τις διαβάσει. Η Apple δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει αυτά τα δεδομένα».

Η ΝSA από την πλευρά της έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη του Prism, διατείνεται όμως ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης αφορά «μη αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι ανακοινώσεις της Apple, της Μicrosoft και της Google δεν διευκρινίζουν τη γεωγραφία του προγράμματος παρακολούθησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024