Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νύχτα έντασης, ξημέρωμα οργής και απεργίας στην Κωνσταντινούπολη

Νύχτα έντασης, ξημέρωμα οργής και απεργίας στην Κωνσταντινούπολη

Τα αστυνομικά μπλόκα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, η ρίψη δακρυγόνων και οι σποραδικές συγκρούσεις τη νύχτα προς Δευτέρα με τους ανυποχώρητους διαδηλωτές δείχνουν ξεκάθαρα πως η πόλωση δεν υποχωρεί μετά την -σχεδόν παραληρηματική- ομιλία Ερντογάν στη νέα πολυπληθή συγκέντρωση υποστηρικτών του. Προσαγωγές 455 ατόμων σε όλη τη χώρα. Σε απεργία έχουν καλέσει τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα για τη Δευτέρα, αντιδρώντας στην άγρια αστυνομική καταστολή του Σαββάτου, με τη συμμετοχή και γιατρών και μηχανικών.

Τα αστυνομικά μπλόκα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, η ρίψη δακρυγόνων και οι σποραδικές συγκρούσεις τη νύχτα προς Δευτέρα με τους ανυποχώρητους διαδηλωτές δείχνουν ξεκάθαρα πως η πόλωση δεν υποχωρεί μετά την -σχεδόν παραληρηματική- ομιλία Ερντογάν στη νέα πολυπληθή συγκέντρωση υποστηρικτών του.

Σε απεργία έχουν καλέσει τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα για τη Δευτέρα, αντιδρώντας στην άγρια αστυνομική καταστολή του Σαββάτου. Στην απεργία παίρνουν μέρος και οι ενώσεις γιατρών και μηχανικών.

Η κυβέρνηση παραμένει άτεγκτη: Σε σκληρές του δηλώσεις τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είπε πως οι διαδηλώσεις έχουν «περάσει πλέον τα όρια της νομιμότητας» και η αστυνομία θα επεμβαίνει όποτε εντοπίζονται διαδηλωτές.

Τη νύχτα προς Δευτέρα, αστυνομικοί στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι με πολιτικά και γκλόμπ όπως αναφέρει το Reuters, έριχναν δακρυγόνα και κυνηγούσαν ομάδες νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα που τους πετούσαν πέτρες.


Πάνω τους πετούσαν ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ το κυνηγητό συνεχιζόταν μέσα στα στενά καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να εμποδίζει τη συγκέντρωση διαδηλωτών.

Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της πόλης που είχαν μείνει μέχρι τώρα σχετικά ήρεμα, όπως την περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Γαλατά αλλά και το Νισάντασι.

Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης έχει προειδοποιήσει, μετά τη βίαιη εκκαθάριση του Σαββάτου, πως η πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ δεν θα επιτραπεί σε διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να επιστρέψουν στο διπλανό πάρκο Γκεζί.

Τα επεισόδια δεν έλειψαν ούτε από την Άγκυρα. Επίκεντρο ήταν το πάρκο Κουγουλού, όπου και εκεί η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και αντλίες νερού εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί σε αλληλεγγύη με το Ταξίμ. Όσοι διαδηλωτές δεν σκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους, κατέφυγαν σε καταστήματα κοντά στην πλατεία.

Σύμφωνα τα τουρκικά ΜΜΕ, μέχρι τα ξημερώματα είχαν προσαχθεί συνολικά σε όλη τη χώρα 455 άτομα σε σχέση με τα επεισόδια.

Λάβρος ξανά για «προδότες και συνωμότες» ο Ερντογάν

Μιλώντας ο Ερντογάν την Κυριακή στη δεύτερη ογκώδη συγκέντρωση των υποστηρικτών του, επίδειξη της δύναμης που διατηρεί το AKP, κράτησε τους ίδιους υψηλούς τόνους εναντίον των διαδηλωτών και επανέλαβε τα περί «σχεδίου» ξένων ΜΜΕ για σπίλωση της εικόνας της Τουρκίας.

«Έκανα το καθήκον μου, αλλιώς δεν θα είχε νόημα να παραμείνω στη θέση μου» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός για τη βίαιη εκκένωση της πλατείας Ταξίμ το βράδυ του Σαββάτου. «Λένε, είσαι πολύ σκληρός, είσαι δικτάτορας, αλλά τι είδους δικτάτορας είναι αυτός που συναντήθηκε με τους κατασκηνωτές στο πάρκο Γκεζί και τους ειλικρινείς οικολόγους; Υπάρχει τέτοιος δικτάτορας;» ρώτησε ο Ερντογάν.

Δείχνοντας το πλήθος των υποστηρικτών του, είπε: «Αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδων ανθρώπων δεν είναι εκείνοι που καίνε και καταστρέφουν, δεν είναι οι προδότες σαν αυτούς που ρίχνουν μολότοφ στο λαό μου».

Και απευθύνθηκε ονομαστικά στο BBC, το CNN και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters είπε «να δείξετε και αυτή την εικόνα», εννοώντας το πλήθος στην πλατεία Καζλίτσεσμε, όπου γινόταν η συγκέντρωση.

Ο Ερντογάν επέκρινε, επίσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, είπε: «Mην υπερβαίνετε τα όριά σας. Δεν είστε αρμόδιοι να εκδίδετε αποφάσεις για την Τουρκία. Δεν αναγνωρίζουμε την απόφασή σας. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλος της ΕΕ. Εάν είστε ειλικρινείς, σας λέω ότι στην Ελλάδα έγιναν διαδηλώσεις και επεισόδια, όπου σκοτώθηκαν πολίτες, αλλά τους δώσατε οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024