Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θέσεις μάχης παίρνουν αστυνομία και διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ

Θέσεις μάχης παίρνουν αστυνομία και διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη γύρω και μέσα στην πλατεία Ταξίμ, όπου διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις μάχης. Νέα συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τα δικά του «μηνύματα» στους διαδηλωτές.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη γύρω και μέσα στην πλατεία Ταξίμ, όπου διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις μάχης.

«Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημοκρατία σε έναν χώρο που τελεί υπό αστυνομική πολιορκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο φορέας ‘Αλληλεγγύης Ταξίμ’ που συστάθηκε προκειμένου να αποτελέσει τον βασικό εκφραστή των διαμαρτυριών στο πάρκο της πλατείας.

Ο φορέας έκανε έκκληση για συγκέντρωση στην πλατεία απόψε, Τρίτη, στις 19:00.

Αναφερόμενος στην πρωινή επέμβαση της αστυνομίας, ο φορέας αναφέρει ότι «στηρίζουν ελπίδες στη δημιουργία της εντύπωσης ότι επέρχεται διαφοροποίηση μεταξύ διαδηλωτών και περιθωριακών».

Ως προς τη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη αντιπροσωπεία με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συνάντηση με αντιπροσωπεία, ο τρόπος σύστασης της οποίας παραμένει άγνωστος, τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με τα αιτήματά μας, δεν είναι ειλικρινής προσπάθεια διαλόγου, αλλά αποσκοπεί στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης και στον αποπροσανατολισμό από τα δημοκρατικά αιτήματα που φωνάζουν εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα».

Τέλος στην ανακοίνωση εκφράζεται «ανησυχία» για «την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλιμακώσει την πόλωση».

Η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση πάνω από 70 δικηγόρους που διαμαρτύρονταν κατά της επέμβασης της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία.

Οι δικηγόροι αυτοί, οι οποίοι απεργούν από την αρχή του κινήματος αμφισβήτησης του Ερντογάν, πριν από δώδεκα ημέρες, συγκεντρώθηκαν μέσα στον περίβολο του δικαστικού μεγάρου της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν την αστυνομία, η οποία ανακατέλαβε διά της βίας την πλατεία Ταξίμ.

Φώναζαν «το Ταξίμ είναι παντού» και «η αντίσταση είναι παντού», σύμφωνα με ένα δικηγόρο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία επενέβη τότε στο δικαστικό μέγαρο για να τους απομακρύνει. Έπειτα από σύντομες συμπλοκές, περίπου 50 από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η Ένωση Σύγχρονων Δικηγόρων.

Σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του στο Facebook, ο πρόεδρος των δικηγορικών συλλόγων της Τουρκίας, ο Μετίν Φεϊζίογλου, εξέφρασε την αντίθεσή του στις συλλήψεις.

«Θα μεταβούμε από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσουμε τις αρχές επιτόπου» δήλωσε ο Φεϊζίογλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024