Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή προς τους διαδηλωτές», λέει ο Ερντογάν

«Δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή προς τους διαδηλωτές», λέει ο Ερντογάν

«Για όσους θα θελήσουν να συνεχίσουν, λέω ότι έχει τελειώσει. Στο εξής δεν θα υπάρξει ανοχή» είπε την Τρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε, λίγο μετά τις συγκρούσεις στο Ταξίμ με την επιστροφή της αστυνομίας στην πλατεία, πως οι διαδηλωτές υπονομεύουν την εικόνα και την οικονομία της Τουρκίας.

«Για όσους θα θελήσουν να συνεχίσουν, λέω ότι έχει τελειώσει. Στο εξής δεν θα υπάρξει ανοχή» είπε την Τρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε, λίγο μετά τις συγκρούσεις στο Ταξίμ με την επιστροφή της αστυνομίας στην πλατεία, πως οι διαδηλωτές υπονομεύουν την εικόνα και την οικονομία της Τουρκίας.

Η θέση της τουρκικής κυβέρνησης θα μείνει σταθερή, υπογράμμισε ξανά ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Πάντοτε ακούγαμε τα δημοκρατικά αιτήματα, αλλά δεν είναι σαφές τι ζητούν» οι διαδηλωτές, πρόσθεσε.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε προαναγγείλει πως ο Ερντογάν θα συναντηθεί την Τετάρτη με εκπροσώπους των διαδηλωτών, αλλά και πως δεν θα γίνουν ανεκτές «παράνομες διαδηλώσεις». Το πρωί της Τρίτης, η αστυνομία επέστρεψε στο Ταξίμ και οι διαδηλωτές περιορίστηκαν στο πάρκο Γκεζί.

Καλώντας τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, ο Ερντογάν είπε το μεσημέρι της Τρίτης πως η «τουρκική οικονομία έχει γίνει στόχος μέσω αυτών των γεγονότων». Μίλησε ξανά για «συστηματικό σχέδιο για διαστρεβλωθεί η εικόνα της Τουρκίας», επαναλαμβάνοντας πως ρόλο σε αυτό έχουν και τα ξένα ΜΜΕ.

«Τα επεισόδια αποτέλεσαν μια δοκιμασία για τα μέσα ενημέρωσης, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και κύκλων του κεφαλαίου. Είναι γνωστό πλέον με μια πλευρά τάσσεται ο καθένας. Ήταν πολύ καλή ευκαιρία να ξεχωρίσουμε τους φίλους από τους εχθρούς» είπε.

«Το πάρκο Γκεζί είναι ένα πάρκο και όχι μια ζώνη κατοχής. Καλώ όλους αυτούς που είναι ειλικρινείς να αποσυρθούν, το ζητώ ως πρωθυπουργός» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Λένε ότι οι διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ είναι αθώες, δημοκρατικές και οικολογικές. Δεν είναι έτσι» είπε, προσθέτοντας ότι «οι βανδαλισμοί στην Άγκυρα εμπνεύστηκαν από το Γκεζί».

Έκανε λόγο για κατάληψη και υποστήριξε ότι «οι διαμαρτυρίες στο πάρκο είναι ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται συστηματικά».

«Κάποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το πρόσχημα και επιχειρούν να επιβραδύνουν την αναπτυξιακή πορεία της Τουρκίας» είπε και τόνισε ότι «οι διαμαρτυρίες έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιους κύκλους του κεφαλαίου, από το λόμπι των επιτοκίων και περιθωριακές ομάδες».

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως οι διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό.

«Τρεις νέοι και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα» είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκική Ένωση Ιατρών (TBB) εξέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν κλείσαμε ποτέ τα αυτιά μας, πάντοτε ακούγαμε αιτήματα που εκφράζονται με δημοκρατικό τρόπο» είπε ενώπιον των βουλευτών ο Ερντογάν.

«Κοιτάζοντας όμως συνολικά τα περιστατικά, αναρωτιέμαι εάν είναι σαφές τι θέλουν οι διαδηλωτές» είπε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε πως το σχέδιο παρεμβάσεων στο πάρκο Γκεζί προέβλεπε μεταφορά δέντρων σε άλλο σημείο και είχε την έγκριση της τοπικής κοινότητας.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν επαναλάμβανε σταθερά πως η κυβέρνηση ακούει τα «δημοκρατικά» αιτήματα (έχοντας τις προηγούμενες ημέρες μιλήσει για «βανδάλους»).

«Αν είναι σκληρό να κατέβουν τα κουρέλια [δηλαδή τα πανό των διαδηλωτών] από την πλατεία, πείτε με σκληρό και δεν αλλάζω» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε: «πρέπει να βρεθούμε σε κάποια κοινά σημεία, χωρίς να προκαλούμε πόλωση».

Απευθυνόμενος «σε ορισμένους καλλιτέχνες, καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφους» τούς ζήτησε «να πάψουν αμέσως να υποτιμούν αυτό το λαό και να αγωνίζονται για τα προνόμιά τους με πρόφαση τους νέους».

«Σας αγαπώ» είπε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, τονίζοντας παράλληλα: «εάν πάτε στο πάρκο Γκεζί στο Ταξίμ θα δείτε ότι βρωμάει. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα, όπως και την Κυριακή, συνέδεσε ξανά τα επεισόδια με «περιστατικά των προηγούμενων χρόνων», αναφερόμενος προφανώς στις συγκρούσεις του ΑΚΡ με τις δομές του τουρκικού κράτους.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε πως τα επεισόδια ζημιώνουν τους καταστηματάρχες, «εκτός από εκείνους που πουλάνε μπίρα».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό που έχει προβάλει εδώ και μέρες η κυβέρνηση ότι διαδηλωτές μπήκαν με τα παπούτσια και έπιναν αλκοολούχα στο τζαμί Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

«Απείλησαν τον χότζα και τον έκαναν να δηλώσει άλλα αντί άλλων» είπε ο Ερντογάν.

Ο συγκεκριμένος χότζας είχε διαψεύσει τα περί αλκοολούχων και την Κυριακή έγινε γνωστό ότι πήρε αναγκαστική άδεια.

Ο Ερντογάν επέκρινε και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) λέγοντας ότι «σε πολλές πόλεις οι προσκείμενες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δημοτικές αρχές στήριξαν τους παράνομους διαδηλωτές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024