Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, το βαθύ λαρύγγι της NSA, διχάζει τους Αμερικανούς

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, το βαθύ λαρύγγι της NSA, διχάζει τους Αμερικανούς

Kίνητρό του, όπως υποστηρίζει τουλάχιστον, ήταν ένας καλύτερος κόσμος: Ο 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικός στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και υπεύθυνος για τη διαρροή του προγράμματος διαδικτυακών παρακολουθήσεων από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, δεν κρύφτηκε πίσω από την ανωνυμία και έχει ήδη ξεκινήσει να διχάζει την αμερικανική κοινή γνώμη. Οργανώσεις για τις πολιτικές ελευθερίες τον θεωρούν κιόλας σχεδόν ήρωα, ενώ φωνές στο Κογκρέσο ζητούν την άμεση έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Kίνητρό του, όπως υποστηρίζει τουλάχιστον, ήταν ένας καλύτερος κόσμος: Ο 29χρονος Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικός στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και υπεύθυνος για τη διαρροή του προγράμματος διαδικτυακών παρακολουθήσεων από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, δεν κρύφτηκε πίσω από την ανωνυμία και έχει ήδη ξεκινήσει να διχάζει την αμερικανική κοινή γνώμη.Οργανώσεις για τις πολιτικές ελευθερίες τον θεωρούν κιόλας σχεδόν ήρωα, ενώ φωνές στο Κογκρέσο ζητούν την άμεση έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ο Σνόουντεν είναι πρώην τεχνικός της CIA και (σύντομα, επίσης πρώην) εργαζόμενος της Booz Allen Hamilton, εργολάβος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας. Απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα της NSA τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως εργαζόμενος διαφόρων εργολάβων, όπως η Booz Allen και η Dell.

Η Booz Allen επιβεβαίωσε ότι ήταν υπάλληλός της και, χαρακτηρίζοντας «βαριά παραβίαση του κώδικά της» τις πράξεις του Σνόουντεν, εάν αποδειχθούν, υπογράμμισε πως θα συνεργαστεί πλήρως με οποιαδήποτε έρευνα ακολουθήσει.

Ο 29χρονος γνωρίζει, όπως είπε στη συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian από το Χονγκ Κονγκ, πως δεν πρόκειται να ξαναδεί το σπίτι του. Είπε πως την άνετη ζωή που ζούσε, δουλεύοντας για την NSA στη Χαβάη με υψηλές απολαβές, διατείθεται «να την θυσιάσω επειδή δεν μπορούσα να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου επιτρέποντας στην αμερικανική κυβέρνηση να καταστρέψει την ιδιωτικότητα, τη διαδικτυακή ελευθερία και τις βασικές ελευθερίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Το γραφείο του ανώτατου πολιτικού προϊστάμενου για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, Τζέιμς Κλάππερ, επιβεβαίωσε πως οι ανησυχίες του Σνόουντεν δεν στερούνται βάσης. Λέγοντας πως η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί για δίωξη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και εκτιμάται η ζημιά που έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις, η εκπρόσωπός του υπογράμμισε πως «όποιος έχει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες ξέρει πως είναι νομικά υποχρεωμένος να τις προστατεύει».

Ο ρεπουμπλικανός επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής Βουλής, Μάικ Ρότζερς, κάλεσε να κινηθούν οι διαδικασίες για την άμεση έκδοσή του λέγοντας πως οι πληροφορίες που αποκάλυψε ο Σνόουντεν «φτάνουν για να είναι κυριολεκτικά επικίνδυνος».

Στην πρώτη, χαμηλόβαθμη ακόμη, αντίδραση από το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής της υποεπιτροπής για θέματα εθνικής ασφάλειας Πίτερ Κινγκ κράτησε την ίδια στάση. «Αν όντως ο Έντουαρντ Σνόουντεν έδωσε, όπως ισχυρίζεται, τα στοιχεία της NSA, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να τον διώξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να ξεκινήσει όσο νωρίτερα γίνεται τις διαδικασίες για την έκδοσή του» είπε.

Την ίδια στιγμή όμως, ομάδες για την υπεράσπιση πολιτικών δικαιωμάτων και την ελευθερία πληροφόρησης υπερασπίζονται την στάση του Σνόουντεν.

Η Τσέσελιν Ράντακ, πρώην στέλεχος στο υπουργείο Δικαιοσύνης που είχε δώσει στη δημοσιότητα απόρρητες πληροφορίες που αφορούσαν το FBI, είπε στο Reuters: «Πρόκειται για ένα από τους πιο σημαντικούς πληροφοριοδότες της γενιάς μου και της αμερικανικής ιστορίας».

Η Ράντακ εξέφρασε την ελπίδα της να αλλάξει η υπόθεση Σνόουντεν την πορεία «στον πόλεμο εναντίον των πληροφοριοδοτών και τον ευρύτερο πόλεμο για την πληροφορία στη χώρα».

Ο Τόμας Ντρέικ, άλλος πρώην συνεργάτης της NSA -που κατέληξε να δουλεύει σε μαγαζί ηλεκτρονικών μετά την εμπλοκή του σε αποκάλυψη προγράμματος της υπηρεσίας- χαρακτήρισε «εξαιρετικά θαρραλέο» τον Σνόουντεν μιλώντας στον Guardian. «Ήταν μία εξαιρετικά μεγαλόψυχη πράξη πολιτικής ανυπακοής για να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας αυτού του κράτους Λεβιάθαν» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024