Σάββατο 30 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Νότιος Αφρική προσεύχεται για τον Νέλσον Μαντέλα

Η Νότιος Αφρική προσεύχεται για τον Νέλσον Μαντέλα

Με τον Νέλσον Μαντέλα ξανά στο νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, η Νότιος Αφρική προετοιμάζεται πλέον για το χειρότερο. Στις εκκλησίες ανά τη χώρα οι πολίτες προσεύχονται για τον 94χρονο ηγέτη-σύμβολο κατά του Απαρτχάιντ. Το τελευταίο 24ωρο δεν έχει εκδοθεί νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν και η ανησυχία μεγαλώνει. «Είναι πλέον καιρός να τον αφήσουν να φύγει» είναι το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο των Sunday Times της Νοτίου Αφρικής...

Με τον Νέλσον Μαντέλα ξανά στο νοσοκομείο με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, η Νότιος Αφρική προετοιμάζεται πλέον για το χειρότερο. Στις εκκλησίες ανά τη χώρα οι πολίτες προσεύχονται για τον 94χρονο ηγέτη-σύμβολο κατά του Απαρτχάιντ.

Το τελευταίο 24ωρο δεν έχει εκδοθεί νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν και η ανησυχία μεγαλώνει.

Ο Μαντέλα εισήχθη το Σάββατο σε νοσοκομείο της Πρετόρια με λοίμωξη του αναπνευστικού, με την προεδρία να περιγράφει την κατάσταση της υγείας του ως «σοβαρή, αλλά σταθερή». Είναι η τρίτη φορά από το Δεκέμβριο που ο ιστορικός ηγέτης χρειάζεται νοσηλεία.

Ο πρόεδρος εκπρόσωπος Μακ Μουχαράζ δήλωσε το Σάββατο πως αν και ο Νέλσον Μαντέλα υποφέρει ξανά από πνευμονία, αναπνέει μόνος του, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως «θετική ένδειξη».

Η απουσία νεότερης ενημέρωσης και η επιλογή λέξεων εκ μέρους της κυβέρνησης έχει θορυβήσει όμως τους Νοτιοαφρικανούς, που ελπίζουν σιωπηλά ότι ο 94χρονος Μαντέλα θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά.

Εκατοντάδες πιστοί παρέστησαν στη λειτουργία της Κυριακής στην εκκλησία Regina Mundi του Σοβέτο, διάσημη για το ρόλο της στην εκστρατεία κατά του Απαρτχάιντ. «Όλοι θέλουν να κρατηθούν από αυτόν όσο περισσότερο γίνεται. Είναι πάντα στις προσευχές μας» δήλωσε ο ιερέας Σεμπάστιαν Ρόσοου.

«Είναι πλέον καιρός να τον αφήσουν να φύγει» έρχεται όμως να αναγνωρίσει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Sunday Times της Νοτίου Αφρικής. Ο σχετικός τίτλος στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδό της εφημερίδας συνοδεύεται από μία μεγάλη φωτογραφεία αρχείου του Μαντέλα να χαιρετά τα πλήθη.

«Η οικογένειά του πλέον θα πρέπει να τον αφήσει ώστε ο Κύριος να μπορέσει να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο» αρχίζει το άρθρο της η εφημερίδα, αναπαράγοντας τα λόγια του Άντριου Μλαγκένι, παλαιού στενού φίλου του Μαντέλα, τα οποία συνοψίζουν και την άποψη που παρουσιάζουν το τελευταίο 24ωρο πολλά μέσα ενημέρωσης.

«Θα πρέπει να τον αφήσουν, πνευματικά, και να εναποθέσουν την πίστη τους στον Θεό. Όλοι θα πούμε ευχαριστούμε Θεέ μου που μας έδωσες αυτόν τον άνθρωπο και θα τον αφήσουμε να φύγει», προσέθεσε ο Μλαγκένι.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα έχει καλέσει τους πολίτες να προσευχηθούν για τον Μαντέλα, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του. Επί του παρόντος βρίσκεται εκτός της πρωτεύουσας και έχει δηλώσει ότι θα επισκεφθεί τον Μαντέλα εφόσον το συστήσουν οι γιατροί.

Στην Πρετόρια πλήθος δημοσιογράφων και φωτογράφων έχει συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο όπου ενδεχομένως νοσηλεύεται ο βραβευμένος το 1993 με Νόμπελ Ειρήνης Μαντέλα.

Μέχρι στιγμής η προεδρία της χώρας δεν έχει αποκαλύψει το ακριβές σημείο νοσηλείας του και οι δημοσιογράφοι μόνον εικασίες μπορούν να κάνουν για το ποιο νοσοκομείο μπορεί να είναι αυτό.

Στο πλευρό του βρίσκεται διαρκώς η σύζυγός του Γκράτσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βίρτους Μπολόνια – Παναθηναϊκός 79-81: Απόδραση με buzzer beater του Ναν – «Αγκάλιασε» το πλεονέκτημα

Μεγάλο διπλό στην Μπολόνια για τον Παναθηναϊκό, με buzzer beater του Ναν – Μια νίκη με την οποία «κλείδωσε» ουσιαστικά το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024