Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τους πιστούς βγάζει στο δρόμο ο Ερντογάν κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση

Τους πιστούς βγάζει στο δρόμο ο Ερντογάν κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση

Τους τούρκους πιστούς βγάζει στο δρόμο για την βραδινή προσευχή της Τετάρτης το κυβερνών κόμμα, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Μιράτς, ενώ οι δρόμοι στις μεγάλες πόλεις της χώρας «βράζουν» κάθε νύχτα από τις διαδηλώσεις εναντίον του Ερντογάν. Παράλληλα, το πρωθυπουργικό γραφείο έπεσε θύμα χάκινγκ, με τους δράστες να υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν εμπιστευτικά στοιχεία των στελεχών του.

Τους τούρκους πιστούς βγάζει στο δρόμο για την βραδινή προσευχή της Τετάρτης το κυβερνών κόμμα, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής του Μιράτς, ενώ οι δρόμοι στις μεγάλες πόλεις της χώρας «βράζουν» κάθε νύχτα από τις διαδηλώσεις εναντίον του Ερντογάν.

Δημοσίευμα της Yeni Safak, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, υποστηρίζει ότι «ακραίες ομάδες» σκοπεύουν να υποκινήσουν επεισόδια τα ξημερώματα της Πέμπτης, οπότε και γιορτάζεται το Μιράτς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος θα είναι και ομάδες πιστών που πηγαίνουν σε τζαμιά.

Την ίδια στιγμή, απόντος του Ερντογάν στην τετραήμερη περιοδεία του στις χώρες του Μάγκρεμπ, το κλίμα στην Τουρκία παραμένει τεταμένο.

Εν όψει της επιστροφής του, μάλιστα, την Πέμπτη ο κομματικός μηχανισμός του AKP ετοιμάζει θριαμβευτική υποδοχή του, ως απάντηση στους επικριτές του.

Μετά τα νέα νυχτερινά επεισόδια σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και Τουντζελί, την Τετάρτη, το πρωθυπουργικό γραφείο έπεσε θύμα χάκιγνγκ, με τους δράστες να υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν εμπιστευτικά στοιχεία των στελεχών του.

H ομάδα, που υπογράφει ως Anonymoys Turkey, ανέφερε στο Twitter πως δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία που υπέκλεψε, αλλά θα δημοσιοποιούσε μόνο κωδικούς mail που σχετίζονταν με μη διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Πηγή στο τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο που επικαλείται το Reuters επιβεβαίωσε ότι λογαριασμοί δέχθηκαν επίθεση, λέγοντας πως οι λογαριασμοί αυτοί έχουν αποκοπεί.

Νωρίτερα την Τετάρτη, σάλο στο τουρκικό διαδίκτυο προκάλεσαν οι αναφορές για προσαγωγή 24 χρηστών του Twitter με την κατηγορία της «προπαγανδιστικής πληροφόρησης».

«Συγγνώμη» από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρίντς πρόκειται να συναντηθεί με τους οργανωτές των διαδηλώσεων στην πλατεία Ταξίμ.

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει την Τρίτη, είχε ζητήσει συγγνώμη από τους διαδηλωτές «με περιβαλλοντικές ανησυχίες» για την υπερβολική βία που ασκήθηκε εναντίον τους. Εξάλλου, είπε ακόμη, η αρχική αντίδρασή τους στην καταστροφή του πάρκου Γκέζι «ήταν νόμιμη και πατριωτική. Όπως συνέχισε, όμως, η αστυνομία είχε εντολή να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα μόνο για αυτοάμυνα.

Ο Αρίντς επαίνεσε αφενός την αντιπολίτευση για την υπεύθυνη στάση της, αφετέρου ζήτησε από τους διαδηλωτές να μην αφήσουν τα αιτήματα να αλλοιωθούν από «περιθωριακές και παράνομες ομάδες».

Παράλληλα, σε μία τεταμένη συνεδρίαση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ -στο επίκεντρο των επικρίσεων, λόγω χαρτοφυλακίου, για τη βίαιη καταστολή- υπερασπίστηκε την στάση της αστυνομίας.

«Έπρεπε να τους επιτρέψουμε να κάνουν πορεία και να καταλάβουν το Κοινοβούλιο;» ρώτησε, λέγοντας πως «δεν έχουμε και δεν θα έχουμε ποτέ την πολυτέλεια να ανεχθούμε παράνομες πράξεις».

Είπε δε ότι η καταστροφή καμερών στα σημεία των επεισοδίων θα κάνει δυσκολότερο τον εντοπισμό αστυνομικών που θα κατηγορηθούν για βιαιοπραγίες. Ο Αρίντς από την πλευρά του, μετά από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε άγνοια για τις καταγγελίες πως αστυνομικοί είχαν σβήσει τα νούμερα από τα κράνη τους (ώστε να μην μπορούν να ταυτοποιηθούν).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024