Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τέταρτη νύχτα επεισοδίων στη Στοκχόλμη

Η πυρπόληση αυτοκινήτων και ο πετροπόλεμος με την αστυνομία συνεχίστηκε για τέταρτη νύχτα σε προάστια της Στοκχόλμης, με επεισόδια να σημειώνονται και σε μέχρι πρότινος ήρεμα σημεία γύρω από την πόλη. Η οργή ξεκίνησε σε προάστιο, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι δεύτερης ή πρώτης γενιάς μετανάστες και έχει αναζωπυρώσει το διάλογο για τις ελλείψεις του σουηδικού μοντέλου. Δεν κυριαρχεί όμως μόνο αυτός ο προβληματισμός στα σουηδικά ΜΜΕ: Στα πρωτοσέλιδα βρίσκεται έκκληση... μέσω Facebook που έκανε πυροσβέστης «σε εκείνους που μας πετούν πέτρες».

Η πυρπόληση αυτοκινήτων και ο πετροπόλεμος με την αστυνομία συνεχίστηκε για τέταρτη νύχτα σε προάστια της Στοκχόλμης, σε μικρότερη μεν ένταση από ό,τι τις προηγούμενες νύχτες αλλά σε μέχρι πρότινος ήρεμα σημεία γύρω από την πόλη.

Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες στο προάστιο Χούσμπου, στα βορειοδυτικά της σουηδικής πρωτεύουσας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι δεύτερης ή πρώτης γενιάς μετανάστες. Την οργή φαίνεται ότι προκάλεσε ο θανάσιμος πυροβολισμός την προηγούμενη εβδομάδα από την αστυνομία ενός 69χρονου, ο οποίος κρατούσε μαχαίρι.

Τη νύχτα της Τετάρτης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, πυρπολήθηκαν ξανά αυτοκίνητα σε σημεία γύρω από τη σουηδική πρωτεύουσα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 10 το βράδυ στο Χούσμπου, και γρήγορα εξελίχθηκαν σε πετροπόλεμο με την αστυνομία.

Ταραχές καταγράφηκαν όμως και σε νοτιότερα προάστια, πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις αναφορές, η πυροσβεστική κλήθηκε σε 15 σημεία ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και σε αστυνομικό τμήμα στο Ρόγκσβεντ.

Επιπλέον, τουλάχιστον δύο οχήματα πυρπολήθηκαν και στο Μάλμο.

Τα επεισόδια έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τις ελλείψεις του σουηδικό μοντέλου, όμως δεν κυριαρχεί μόνο αυτός ο προβληματισμός στα ΜΜΕ της χώρας: Στα πρωτοσέλιδα βρίσκεται έκκληση… μέσω Facebook που έκανε πυροσβέστης «σε εκείνους που μας πετούν πέτρες».

Εφημερίδες όπως η Aftonbladet και η Dagbladet έχουν στην κορυφή των ιστοσελίδων τους μία φράση από το κείμενο που ανάρτησε στο Facebook ο πυροσβέστης Ματίας Λασέν: «Γιατί μου το κάνετε αυτό;».

Στο κείμενό του, το οποίο απευθύνει «σε αυτούς που μας πετούν πέτρες», ο πυροσβέστης λέει πως «έχω οικογένεια που με περιμένει να γυρίσω σπίτι, όπως κι εσείς», και πως είναι ο άνθρωπος που «θα φωνάξετε όταν πιάσει φωτιά η κουζίνα της αδερφής σας, που θα βουτήξει στο παγωμένο νερό για να μην πνιγεί ο μικρός σας αδερφός». Το κείμενο έχουν κοινοποιήσει 31.000 χρήστες μέσα σε δέκα ώρες.

Ρωγμές στον «παράδεισο»;

Το περιστατικό του πυροβολισμού μαζί με τα επεισόδια και τις αναφορές για ρατσιστική γλώσσα από τους αστυνομικούς τις τελευταίες ημέρες, έχουν φωτίσει τις καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία σε βάρος μεταναστών και τις ανησυχίες για το βαθμό στον οποίο έχουν ενσωματωθεί στη σουηδική κοινωνία. Περίπου το 80% των 11.000 κατοίκων στο Χούσμπoυ είναι πρώτης ή δεύτερης γενιάς μετανάστες.

Ύστερα από δεκαετίες εφαρμογής του «σουηδικού μοντέλου» παροχών κοινωνικής πρόνοιας, η Σουηδία περιορίζει τώρα τον ρόλο του κράτους.

Ενώ το επίπεδο διαβίωσης, κατά μέσον όρο, παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να μειώσουν την μακροχρόνια ανεργία στους νέους και την φτώχεια, που έχουν πλήξει κυρίως τις κοινότητες των μεταναστών.

Η εφημερίδα Aftonbladet που πρόσκειται στην Αριστερά έγραψε ότι οι ταραχές δείχνουν μία «γιγαντιαία αποτυχία» της κυβερνητικής πολιτικής, που έχει προκαλέσει την δημιουργία γκέτο στα προάστια.

Το εθνικιστικό κίνημα Σουηδοί Δημοκράτες έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο χρόνο.

Περίπου το 15% του πληθυσμού είναι μετανάστες -το μεγαλύτερο ποσοστό για σκανδιναβική χώρα. Η ανεργία σε αυτή την κατηγορία πολιτών κυμαίνεται στο 16%, σε σχέση με το 6% που ισχύει για τους Σουηδούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024