Mε το πρόβλημα σερβιρίσματος του ελαιόλαδου καταπιάστηκε (επιτυχώς) η ΕΕ
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να βάλει τάξη στο ζήτημα του πώς σερβίρεται το ωμό, συνοδευτικό, ελαιόλαδο στα εστιατόρια των «27» -όχι τόσο λόγω περιεχομένου όσο λόγω της ίδιας της ενασχόλησης με το θέμα. «Όταν καταπιανόμαστε με τέτοια τρελά πράγματα, πώς να μην αμφισβητείται η ευρωπαϊκή ιδέα» λέει ευρωβουλευτής, ενώ δεν έχουν λείψει οι συσχετισμοί με την ιστορική οδηγία για το σχήμα των αγγουριών. Τα νέα μέτρα ισχύουν από το 2014 και απαγορεύουν το σερβίρισμα από φιαλίδια που δεν είναι σφραγισμένα και μπορούν να ξαναγεμιστούν -απόφαση που δεν ελήφθη ωστόσο ομόφωνα.
Spotlight
-
Προέβλεψαν οι Simpsons το δυστύχημα στη γέφυρα της Βαλτιμόρης;
-
Το δαχτυλίδι των 6,5 ευρώ αποδείχτηκε ότι έκρυβε διαμάντι 2,3 καρατίων
-
Συνελήφθη με την κατηγορία της παιδικής πορνογραφίας - Αυτό που σχεδίαζε όμως ήταν ακόμη πιο σοκαριστικό
-
Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές στα ράφια πριν τα μέτρα για την ακρίβεια [έρευνα]
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να βάλει τάξη στο ζήτημα του πώς σερβίρεται το ωμό, συνοδευτικό, ελαιόλαδο στα εστιατόρια των «27» -όχι τόσο λόγω περιεχομένου όσο λόγω της ίδιας της ενασχόλησης με το θέμα.
Τα νέα μέτρα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και απαγορεύουν το σερβίρισμα σε εστιατόρια από μπολάκια ή φιαλίδια που δεν είναι σφραγισμένα και μπορούν να ξαναγεμιστούν. Το σερβίρισμα θα πρέπει να γίνεται σε σφραγισμένα δοχεία, με αναγεγραμμένα τα στοιχεία του ελαιολάδου και τα οποία θα πετιούνται όταν αδειάζουν.
Το ότι όμως οι Βρυξέλλες έκριναν αναγκαίο να ρυθμίσουν ένα τέτοιο θέμα προκάλεσε αντιδράσεις, με το σκεπτικό ότι η ΕΕ ειδικά στην παρούσα φάση έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα -στα οποία και οι «27» δεν καταφέρνουν πάντοτε να βρουν λύσεις.
«Εάν η ΕΕ διοικείτο λογικά και όπως έπρεπε, ο κόσμος δεν θα ήταν τόσο εναντίον της» σχολίασε σχετικά η βρετανίδα ευρωβουλευτής Μαρίνα Γιαννακουδάκη. «Όταν τους έρχονται τέτοια τρελά πράγματα, δικαιολογημένα και αμφισβητείται η νομιμοποίηση και η ορθή κρίση τους» υποστήριξε.
Όσα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα, το έκαναν κυρίως για το περίεργο της υπόθεσης (και αυτό, με σκωπτική διάθεση) και όχι για το περιεχόμενο της απόφασης.
«Η ΕΕ βρίσκει τον χρόνο να πει στα εστιατόρια πώς να σερβίρουν λάδι» είναι ο τίτλος του θέματος στο Reuters. Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung επισημαίνει πως πρόκειται για μία «μεταρρύθμιση που ως επί το πλείστον αγνοήθηκε» και την χαρακτηρίζει την «πιο περίεργη μετά το θρυλικό διάταγμα για τα στραβά αγγούρια».
Η απόφαση, πάντως, δεν ελήφθη ομόφωνα. Βρήκε την στήριξη των 15 από τις 27 κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και των ελαιοπαραγωγικών χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις