Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Associated Press εναντίον Ουάσινγκτον για «παρέμβαση» στα τηλέφωνά του

Associated Press εναντίον Ουάσινγκτον για «παρέμβαση» στα τηλέφωνά του

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση πως απέσπασε κρυφά στοιχεία για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν συντάκτες του. Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι αμερικανικές άρχες κατέγραψαν τους αριθμούς και τη διάρκεια των εισερχόμενων και των εξερχόμενων κλήσεων από περίπου 20 γραμμές σε περίοδο δύο μηνών, κάνοντας λόγο για «μαζική και άνευ προηγουμένου εισβολή» στο πώς επιτελεί το έργο του.

Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση πως απέσπασε κρυφά στοιχεία για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν συντάκτες του. Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι αμερικανικές άρχες κατέγραψαν τους αριθμούς και τη διάρκεια των εισερχόμενων και των εξερχόμενων κλήσεων από περίπου 20 γραμμές σε περίοδο δύο μηνών, κάνοντας λόγο για «μαζική και άνευ προηγουμένου παρέμβαση» στο πώς επιτελεί το έργο του.

Το πρακτορείο ανακοίνωσε πως έστειλε μια επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ στην οποία υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία για μια τέτοια συλλογή στοιχείων για τηλεφωνικές επικοινωνίες».

Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο διευκρινίζει πως ο κατάλογος με τα τηλεφωνήματα που κατασχέθηκε εν αγνοία του, αφορά ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2012 για μια «επιχείρηση της CIA στην Υεμένη η οποία εμπόδισε, την άνοιξη του 2012, μια συνωμοσία της Αλ-Κάιντα με στόχο να εκραγεί μια βόμβα σε ένα αεροπλάνο για τις ΗΠΑ».

Ο Γκάρι Προύιτ, επικεφαλής του πρακτορείου, υποστηρίζει στην επιστολή πως τα τηλεφωνήματα που ήταν στόχος των αρχών την έγιναν τον Απρίλιο και το Μάιο του 2012, και αφορούν περίπου είκοσι γραμμές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

Ο Προύιτ διευκρίνισε πως το AP εξετάζει κατά πόσον είναι δυνατό να προσφύγει στη δικαιοσύνη και ζήτησε από το υπουργείο να επιστρέψει στο πρακτορείο αυτούς τους καταλόγους των τηλεφωνημάτων και να καταστρέψει οποιοδήποτε αντίγραφό τους.

Σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απαντά στις κατηγορίες αυτές αλλά λέει ότι ακολουθεί αριθμό νόμων όταν αναζητεί καταλόγους τηλεφωνημάτων ή άλλες πληροφορίες από οργανισμούς του Τύπου.

«Οι κανονισμοί αυτοί μας επιβάλλουν να προσπαθούμε να αποκτήσουμε τις πληροφορίες μας με όλα τα δυνατά μέσα (…) πριν εξετάσουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε σε επίσημο αίτημα», που επιτρέπει την κατάσχεση των καταλόγων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οφείλουμε να προειδοποιούμε τον οργανισμό εκ των προτέρων εκτός αν αυτό δημιουργεί σημαντική απειλή για την ακεραιότητα της έρευνας» συνεχίζει.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ωστόσο ότι δεν έχει «καμιά γνώση» για τέτοια διαβήματα αναφορικά με το AP.

«Δεν εμπλεκόμαστε στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με εγκληματολογικές έρευνες, αφού αυτά τα θέματα τα αναλαμβάνει ανεξάρτητα το υπουργείο Δικαιοσύνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024