Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αντζελίνα Τζολί αποκάλυψε πως έκανε διπλή μαστεκτομή

Η Αντζελίνα Τζολί αποκάλυψε πως έκανε διπλή μαστεκτομή

Δίνοντας τη μαρτυρία της για να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες για το ζήτημα, η Αντζελίνα Τζολί αποκάλυψε πως έκανε διπλή μαστεκτομή για να αποφύγει τον καρκίνο. Οι γιατροί, ανέφερε η γνωστή ηθοποιός, την ενημέρωσαν ότι είχε πιθανότητα 87% να νοσήσει και αποφάσισε έτσι να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μείωναν τον κίνδυνο.

Η αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Ζολί αποκάλυψε ότι υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή, για να αποτρέψει τον πολύ αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο λόγω της παρουσίας ενός ελαττωματικού γονιδίου, με την ελπίδα ότι δημοσιοποιώντας την δική της εμπειρία θα προτρέψει τις γυναίκες να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις για τη νόσο, παρ’ ότι το κόστος είναι ακόμη υψηλό.

Η 37χρονη πρωταγωνίστρια και σύντροφος του ηθοποιού Μπραντ Πιτ γράφει σε άρθρό της υπό τον τίτλο «Η ιατρική επιλογή μου», που δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times, πως υποβλήθηκε σε αυτή την επέμβαση, γιατί διέτρεχε κίνδυνο σε ποσοστό 87% να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και 50% καρκίνο των ωοθηκών, λόγω της παρουσίας του γονιδίου BRCA1.

Η μητέρα της πέθανε σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο.

«Όταν έμαθα για την κατάστασή μου, αποφάσισα να σπεύσω και να ελαχιστοποιήσω τους κινδύνους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αποφάσισα να υποβληθώ προληπτικά σε διπλή μαστεκτομή» γράφει.

«Άρχισα από τους μαστούς, καθώς ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού είναι πιο αυξημένος από τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών, και η επέμβαση είναι πιο περίπλοκη».

Στις 27 Απριλίου η ηθοποιός τελείωσε τους τρεις μήνες της ιατρικής προετοιμασίας που προβλέπεται πριν από τις επεμβάσεις, εκ των οποίων η πρώτη έγινε δύο εβδομάδες αργότερα. Μια δεύτερη επέμβαση, για την αποκατάσταση του στήθους της, θα γίνει ύστερα από εννέα εβδομάδες.

Στο εξής ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο του μαστού δεν είναι περισσότερες από 5%, διευκρίνισε.

Η Ζολί περιγράφει μια χειρουργική διαδικασία σε δύο στάδια: στο πρώτο γίνεται μια επέμβαση που μπορεί να διαρκέσει έως οκτώ ώρες για την αφαίρεση του μαστικού ιστού και την αντικατάστασή του από προσωρινά εμφυτεύματα. Το δεύτερο στάδιο αφορά την αποκατάσταση των μαστών. «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε αυτή την τεχνική τα τελευταία χρόνια. Και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταπληκτικά» προσθέτει.

«Ξυπνάς με παροχετεύσεις και διατατήρες στους μαστούς. Έχεις την εντύπωση ότι είσαι σε μια σκηνή ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο μερικές ημέρες μετά την επέμβαση, μπορείς να επανέλθεις στην καθημερινότητά σου» εξηγεί.

Η Ζολί επιμένει επίσης στο γεγονός ότι ο Μπραντ Πιτ ήταν ένα μεγάλο στήριγμα στην περιπέτεια της υγείας της. «Καταφέραμε να βρούμε στιγμές για να γελάμε μαζί. Η επέμβαση δεν άφησε παρά μικρές ουλές που δεν θα σοκάρουν τα παιδιά μου αν τις δουν. Προσωπικά δεν νιώθω λιγότερο γυναίκα. Αισθάνομαι πιο δυνατή που έκανα μια σημαντική επιλογή, η οποία δεν μειώνει σε τίποτε τη θηλυκότητά μου».

Μια από τις πιο καλοπληρωμένες ηθοποιούς παγκοσμίως, η Ζολί εκφράζει τη λύπη της που η εξέταση ανίχνευσης του γονιδίου BRCA1 και ενός ακόμη, του BRCA2, στοιχίζει τουλάχιστον 3.000 δολάρια στις ΗΠΑ και ότι αυτό «παραμένει εμπόδιο για πολλές γυναίκες. Αν γράφω σήμερα για το θέμα αυτό, είναι γιατί ελπίζω και άλλες γυναίκες να επωφεληθούν από την εμπειρία μου. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις. Αυτές που δεν πρέπει να μας φοβίζουν, είναι αυτές που μπορούμε να αντιμετωπίζουμε και να ελέγχουμε».

Η Ζολί, που έχει κερδίσει μέχρι σήμερα τρεις Χρυσές Σφαίρες, δύο Βραβεία SAG, του αμερικανικού Σωματείου Ηθοποιών στο Χόλιγουντ, και ένα Όσκαρ, έχει αφιερωθεί εδώ και χρόνια στην ανθρωπιστική δράση. Ως πρέσβειρα καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) δεν διστάζει να συνοδεύει ανθρωπιστικές αποστολές σε χώρες όπου μαίνονται κρίσεις.

Η Ζολί χρηματοδοτεί πολλά προγράμματα, όπως ένα σχολείο θηλέων στο Αφγανιστάν ή το ταμείο που ιδρύθηκε από την Μαλάλα Γιουσαφζάι, την μικρή Πακιστανή που γλίτωσε από τη δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος επισκέφτηκε μαζί με την Ζολί τη Ρουάντα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μίλησε σήμερα για μια «γενναία γυναίκα, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς. Ουδέποτε έδειξε ότι υποβαλλόταν σε προπαρασκευαστική θεραπεία, δήλωσε ο Χέιγκ στο Sky News.

Η Ζολί εξηγεί ότι ακολουθούσε από τις 2 Φεβρουαρίου μια ιδιαίτερα δύσκολη ιατρική αγωγή για να αυξήσει τις πιθανότητες να διασώσει τις θηλές κατά τις αφαιρέσεις.

Η ηθοποιός και ο Μπραντ Πιτ έχουν αποκτήσει τρία παιδιά και υιοθετήσει ακόμη τρία. «Μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται πια να φοβούνται ότι θα με χάσουν εξαιτίας του καρκίνου του μαστού» τονίζει.


    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Sports in

    Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

    Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 25 Απριλίου 2024