Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε σοβαρή κατάσταση ο Τσαρνάεφ, ίσως «δεν μπορέσει ποτέ» να ανακριθεί

Σε σοβαρή κατάσταση ο Τσαρνάεφ, ίσως «δεν μπορέσει ποτέ» να ανακριθεί

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που συνελήφθη μετά από μία πρωτοφανούς κλίμακας επιχείρηση ως ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, νοσηλεύεται υπό αστυνομική φρούρηση σε πολύ σοβαρή κατάσταση και δεν είναι σε θέση να μιλήσει για όσα συνέβησαν. Ενδέχεται, μάλιστα, οι Αρχές να μην μπορέσουν ποτέ να ανακρίνουν τον 19χρονο ύποπτο βομβιστή, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Βοστώνης Τομ Μενίνο. Για την ώρα δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ούτε είναι γνωστό πότε θα γίνει αυτό αυτό.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που συνελήφθη μετά από μία εκτεταμένη επιχείρηση ως ύποπτος για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, εξακολουθεί να νοσηλεύεται υπό αστυνομική φρούρηση σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση και δεν είναι σε θέση να μιλήσει για όσα συνέβησαν. Ενδέχεται, μάλιστα, οι Αρχές να μην μπορέσουν ποτέ να ανακρίνουν τον 19χρονο ύποπτο βομβιστή…

Για την ώρα δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ούτε είναι γνωστό πότε θα γίνει αυτό.

Ο δήμαρχος της Βοστώνης Τομ Μενίνο δήλωσε μιλώντας στο δίκτυο ABC ότι οι Αρχές ενδέχεται να μην μπορέσουν να ανακρίνουν ποτέ τον ύποπτο για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της πόλης, την περασμένη εβδομάδα.

Ο δήμαρχος είπε ότι η κατάσταση του 19χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βοστόνης μετά τη σύλληψή του, είναι πολύ σοβαρή. «Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε ποτέ σε θέση να τον ανακρίνουμε» προσέθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο τσετσενικής καταγωγής 19χρονος έχει τραύματα από πυροβολισμό στο λαιμό και δεν είναι σε θέση να μιλήσει εξαιτίας σοβαρής ζημιάς στη γλώσσα, όπως είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Ντιβάλ Πάτρικ.

Η πιο σοβαρή κατηγορία που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο Τσαρνάεφ είναι η χρήση όπλου μαζικής καταστροφής για τη δολοφονία ανθρώπων. Το αδίκημα τιμωρείται ακόμα και θάνατο, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι στην πολιτεία της Μασαχουσέτης δεν εφαρμόζεται η ποινή του θανάτου.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, οι αστυνομικές Αρχές δεν διάβασαν στον 19χρονο τα δικαιώματά του, όπως συνήθως γίνεται κατά τη σύλληψη εγκληματιών ώστε οι δηλώσεις τους να είναι αποδεκτές από το δικαστήριο.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαιρέσει αυτό το ατόπημα, αφού επρόκειτο για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και θα ανακρίνει εκτενώς τον ύποπτο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περισσότεροι εκρηκτικοί μηχανισμοί ή άλλοι συνεργοί.

Πάντως η Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) εξέφρασε την ανησυχία της για την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι η μη επίκληση των δικαιωμάτων δικαιολογείται αν υπάρχει συνεχής απειλή.

Γρίφος το κατηγορητήριο

Οι συνήγοροι του υπόπτου κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίξουν την υπερασπιστική τους γραμμή στο νεαρό της ηλικίας του και στην διανοητική του κατάσταση για να αντιμετωπίσουν την πιθανή απαγγελία κατηγοριών που επισύρουν τη θανατική ποινή, υποστηρίζουν αναλυτές.

Ορισμένοι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, όπως ο Λίντσεϊ Γρέιχαμ από τη Νότιο Καρολίνα και ο Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, προέτρεψαν τον πρόεδρο Ομπάμα να διατάξει τη δίκη του Τσαρνάεφ βάσει του δικαίου του πολέμου ως «εχθρού πολεμιστή», ακριβώς όπως αντιμετωπίστηκαν και οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο. Αυτό θα του αφαιρούσε οποιαδήποτε νομική προστασία και θα επέτρεπε την εκδίκαση της υπόθεσης από στρατοδικείο κι όχι από πολιτικό δικαστήριο.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως αυτού του είδους η πρόταση για μία τέτοια αντιμετώπιση είναι πολιτικά υποκινούμενη και θα ήταν πρωτοφανής αντιμετώπιση ενός Αμερικανού υπηκόου ο οποίος συνελήφθη μάλιστα εντός του αμερικανικού εδάφους.

Πιθανό ελαφρυντικό για τον Τσαρνάεφ κατά της καταδίκης του σε θάνατο ενδέχεται να αποτελέσει το «εάν διαδραμάτισε έναν σημαντικό, ή έναν δευτερεύοντα ρόλο» στην επίθεση. Για παράδειγμα, εάν αποδειχθεί πως κάποιος άλλος ήταν ο αρχηγός στο σχέδιο και τις επιθέσεις –όπως ίσως ήταν ο αδελφός του, Ταμερλάν—μπορεί να ελαφρύνει τις κατηγορίες.

Άλλος ένας παράγοντας μπορεί να είναι η μικρή του ηλικια. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει ετυμηγορία ότι πρόσωπα ηλικίας κάτω των 18 ετών τη στιγμή που είχαν διαπράξει τα εγκλήματά τους δεν μπορούν να εκτελεσθούν, όμως ο Τσαρνάεφ είναι 19 ετών.

Οι κατήγοροι ενδεχομένως να είναι πιο επιεικείς εάν ο Τσερνάεφ διαθέτει κάποιες πολύτιμες πληροφορίες και είναι πρόθυμος να τις αποκαλύψει στην κυβέρνηση.

Άλλοι ειδικοί τονίζουν πως οι συνήγοροι του Τσαρνάεφ ενδέχεται να ζητήσουν από το δικαστήριο να μεταφέρει την εκδίκαση την υπόθεσης εκτός της Βοστώνης, λαμβάνοντας υπόψη τον ψυχολογικό αντίκτυπο που είχαν οι επιθέσεις στην περιοχή αυτή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024