Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραιτείται ο Μπερσάνι μετά το «Βατερλώ» με τον Ρομάνο Πρόντι

Παραιτείται ο Μπερσάνι μετά το «Βατερλώ» με τον Ρομάνο Πρόντι

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι μετά το εσωκομματικό «αντάρτικο» που είχε ως αποτέλεσμα τη μη εκλογή τόσο του Φράνκο Μαρίνι, όσο και του Ρομάνο Πρόντι, των δύο υποψηφίων που πρότεινε ο Μπερσάνι για τη θέση του προέδρου. Ο Μπερσάνι, ο οποίος είπε ότι η παραίτησή του θα ισχύσει μετά την εκλογή νέου προέδρου, έκανε λόγο για προδοσία. Μπερσάνι, Μπερλουσκόνι εξετάζουν την παραμονή Ναπολιτάνο στην προεδρία, μία πρόταση που δεν είναι σίγουρο ότι θα βρει σύμφωνο τον 88χρονο ιταλό πρόεδρο.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι μετά το εσωκομματικό «αντάρτικο» που είχε ως αποτέλεσμα τη μη εκλογή τόσο του Φράνκο Μαρίνι, όσο και του Ρομάνο Πρόντι, των δύο υποψηφίων που πρότεινε ο Μπερσάνι για τη θέση του προέδρου.

Το Σάββατο, στην νέα ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου, η κεντροαριστερά του Μπερσάνι ψήφισε «λευκό», ενώ η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, επισημοποίησε την παραίτησή του αργά το βράδυ της Παρασκευής, διευκρινίζοντας, όμως, ότι πρόκειται να ισχύσει αμέσως μετά την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απόφαση του επικεφαλής των «Δημοκρατικών» οφείλεται, όπως εξήγησε ο ίδιος, στο ιδιαίτερα απογοητευτικό αποτέλεσμα της τέταρτης ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας: ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Ρομάνο Πρόντι, αντί να λάβει 496 ψήφους (που αντιστοιχούν στον αριθμό των προοδευτικών γερουσιαστών, βουλευτών και περιφερειακών αντιπροσώπων) «σταμάτησε» στις 395.

«Ένας στους τέσσερις δικούς μας εκλέκτορές, μας πρόδωσε. Είναι κάτι το πολύ σοβαρό, απαράδεκτο» δήλωσε ο Μπερσάνι, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστερής συμμαχίας, στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να δεχθώ την ήττα του Πρόντι. Θα συνεχίσω να δίνω ένα χέρι βοήθειας, αλλά οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι πρέπει να έλθουν αμέσως σε επαφή με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για να βρεθεί μια οριστική λύση για την προεδρία της Δημοκρατίας. Μόνοι μας, δεν μπορούμε να εκλέξουμε πρόεδρο».

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο, πριν δυο μήνες, είχε αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή εσωτερική κρίση, που ουδείς γνωρίζει, μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει.

Στελέχη της κεντροαριστεράς, με δηλώσεις τους στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο ακόμη και για «δομική κατάρρευση».

Το κόμμα του Μπερσάνι, περνά την δυσκολότερη φάση της εξαετούς ιστορίας του, με ορατό κίνδυνο διάλυσης ενώ ακόμη και ο ανανεωτής δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, που πίεζε μέχρι τώρα για να διαδεχθεί τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, δεν είναι βέβαιο ότι θα κατάφερνε υπό τις παρούσες συνθήκες να ελέγξει την όλη κατάσταση.

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η πέμπτη, κατά σειρά, ψηφοφορία, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν έβγαλε, όπως προβλεπόταν το επιθυμητό αποτέλεσμα: η κεντροαριστερά ψήφισε λευκό, ενώ η κεντροδεξιά δεν συμμετείχε στη διαδικασία.

Το κίνημα «Πέντε Αστέρων», του Μπέπε Γκρίλο, με την συνεργασία του μικρού κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», πρόκειται να συνεχίσει να στηρίζει τον υποψήφιό του, καθηγητή νομικής Στέφανο Ροντοτά, ενώ η κεντρώα «Επιλογή Πολιτών» του Μάριο Μόντι θα ψηφίσει, και πάλι, την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, Άννα Μαρία Καντσελιέρι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024