Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Κάηκε» ο Ρομάνο Πρόντι για πρόεδρος, η Κεντροαριστερά σε χάος

«Κάηκε» ο Ρομάνο Πρόντι για πρόεδρος, η Κεντροαριστερά σε χάος

Κατάμαυρος καπνός από το Μοντετσιτόριο Μέγαρο και στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς μετά τον Φράνκο Μαρίνι και ο δεύτερος υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Ρομάνο Πρόντι «κάηκε» από τις εσωτερικές διαιρέσεις στη συμμαχία. Εκατό βουλευτές της κεντροαριστεράς έσπασαν την κομματική γραμμή και ο Πρόντι δεν εξελέγη ούτε καν με την απλή πλειοψηφία του τέταρτου γύρου. Μπερλουσκονική δεξιά και Λέγκα απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Βατερλώ» για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, σοκ και χάος στο Δημοκρατικό Κόμμα...

Κατάμαυρος καπνός από το Μοντετσιτόριο Μέγαρο και στην τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, καθώς μετά τον Φράνκο Μαρίνι και ο δεύτερος υποψήφιος της Κεντροαριστεράς, ο πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, «κάηκε» από τις εσωτερικές διαιρέσεις στη συμμαχία.

Εκατό βουλευτές της κεντροαριστεράς έσπασαν την κομματική γραμμή και ο Πρόντι δεν εξελέγη ούτε καν με την απλή πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή προέδρου στον τέταρτο γύρο. Συγκέντρωσε μόλις 395 «ναι», πολύ κάτω από τις 504 ψήφους (επί συνόλου 1.007) που απαιτούνταν για την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα.

Μετά το σοκ της ψηφοφορίας, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν απέσυρε την υποψηφιότητά του, λέγοντας ότι «δεν υφίστανται πλέον οι αναγκαίες προϋποθέσεις», και στράφηκε κατά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι τονίζοντας «όποιος με οδήγησε σε αυτή την κατάσταση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Πράλληλα, η Ρόζι Μπίντι, ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, σημειώνοντας ότι δεν της ζητήθηκε να συναποφασίσει για τις πρόσφατες κινήσεις του κόμματός της.

Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) και η Λέγκα του Βορρά απείχαν από την τέταρτη ψηφοφορία με τον Καβαλιέρε να καταγγέλλει ως «αντιδημοκρατική» την επιλογή Πρόντι, ενός εκ των παλαιότερων πολιτικών εχθρών του.

Την ώρα της ψηφοφορίας, βουλευτές της δεξιάς διαμαρτύρονται έξω από το Κοινοβούλιο κατηγορώντας τον Μπερσάνι ότι «έσπασε» την υπόσχεση να προωθηθεί κοινά αποδεκτός υποψήφιος για τη διαδοχή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Μετά την οργή σε βάρος των Δημοκρατικών ακολούθησε όμως ο ενθουσιασμός της δεξιάς για την αποτυχία εκλογής του Πρόντι. «Είναι τώρα η σειρά μας να προτείνουμε όνομα» δήλωσε ο Καβαλιέρε πριν από έκτακτη συνεδρίαση του κόμματος για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Η διαδικασία της προεκλογικής εκλογής έχει εξελιχθεί σε πραγματικό «βατερλώ» για τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. Πρώτα ρίσκαρε ρήγμα εντός της κεντροαριστεράς με τη διχαστική υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι (αποτέλεσμα συμφωνίας με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι). Και έχασε.

Εν συνεχεία κατέφυγε στην επιλογή του Ρομάνο Πρόντι για να καταγγελθεί δριμύτατα από τη δεξιά παράταξη και τελικά να «καεί» η υποψηφιότητα, και πάλι εκ των έσω. Τπ Δημοκρατικό Κόμμα έχει βυθιστεί στο χάος γράφει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, κύριος εσωκομματικός αντίπαλος του Μπερσάνι, δήλωσε άμεσα μετά την ψηφοφορία (ήδη πριν την απόσυρση της υποψηφιότητας Πρόντι) πως πρέπει να αναζητηθεί νέος υποψήφιος.

Ο υποψήφιος του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) Στέφανο Ροντοτά εμφανίστηκε αντίθετα ενισχυμένος με 251 «ναι» στην υποψηφιότητά του, 50 ψήφους περισσότερες συγκριτικά με τις προηγούμενες ψηφοφορίες. Στελέχη των Πέντε Αστέρων καλούν τώρα τον Μπερσάνι να στηρίξει την υποψηφιότητα Ροντοτά ως βάση για μία νέα αρχή.

Το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία (Sel), ο μικρός εταίρος της Κεντροαριστεράς, δείχνει ήδη ότι στρέφεται τώρα στον υποψήφιο των Πέντε Αστέρων (και ξεκαθαρίζει πως δεν ήταν οι βουλευτές του που δεν στήριξαν τον Ρομάνο Πρόντι στην τελευταία ψηφοφορία).

Από τις περισσότερες πλευρές πιθανολογείται, όπως γράφει η Corriere della Sera, ένας ελιγμός του «μετώπου» που πρόσκειται στον Μάσιμο Ντ’ Αλέμα με ζητούμενο την επιστροφή του ονόματός του στην κούρσα.

Η κατάσταση είναι αβέβαιη. Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι συναντάται με τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο δεν αναμένεται να υποβάλει παραίτηση σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα.

Την ίδια στιγμή, ο Μάριο Μόντι καλεί την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά να στηρίξουν στις ψηφοφορίες του Σαββάτου την υποψήφια της Επιλογής Πολιτών (Sc), νυν υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι.

Ε.Μ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024