Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο βρετανικός Τύπος αποχαιρετά την Μάργκαρετ Θάτσερ

Ο βρετανικός Τύπος αποχαιρετά την Μάργκαρετ Θάτσερ

Με άρθρα που αποτίνουν φόρο τιμής, αλλά και αναλύσεις σχετικά με την θητεία της ως πρωθυπουργού, αποχαιρετά ο βρετανικός Τύπος την πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή την Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών.

Με άρθρα που αποτίνουν φόρο τιμής, αλλά και αναλύσεις σχετικά με την θητεία της ως πρωθυπουργού, αποχαιρετά ο βρετανικός Τύπος την πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή την Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών.

Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων αποτελούνται κυρίως από φωτογραφίες και ελάχιστες λέξεις που συνοψίζουν τη δουλειά και τη ζωή της.

Η Daily Express γράφει: «Αντίο, Σιδηρά Κυρία».

Η φωτογραφία των Times τη δείχνει να χαιρετά τα πλήθη, στη διάρκεια επίσκεψής της στη Μόσχα. «Η Σιδηρά Κυρία πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα» γράφει η εφημερίδα.

Σε άρθρο τους, οι Times κάνουν λόγο για «μια γυναίκα που προτιμούσε τις απλές αλήθειες» και για μια «εμβληματική προσωπικότητα της εποχής μας». Στα μεγάλα θέματα της εποχής της, γράφει το άρθρο, η Θάτσερ έκανε τις σωστές επιλογές.

Η Daily Telegraph δεν έχει τίτλο στο εξώφυλλο. Στη φωτογραφία η Μάργκαρετ Θάτσερ διακρίνεται σε σκοτεινό φόντο, ντυμένη στα μαύρα και φορώντας κοσμήματα και ένα λαμπερό χαμόγελο.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος γράφει ότι ήταν «μία ατρόμητη, επίμονη υπέρμαχος της δημοκρατίας, της ελεύθερης αγοράς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ήταν μία γυναίκα με σπάνιο θάρρος και πεποίθηση που χάραξε νέους πολιτικούς δρόμους και μεγάλωσε τους ορίζοντες των επιτευγμάτων» γράφει ο αμερικανός πολιτικός.

Την ίδια φωτογραφία με την Telegraph χρησιμοποιεί και η Daily Mail, αποχαιρετώντας «την γυναίκα που έσωσε την Βρετανία».

Σε κείμενό του, ο Λόρδος Τέμπιτ αποκαλύπτει ότι μετανιώνει συχνά για το γεγονός ότι δεν στάθηκε περισσότερο στο πλευρό της τις τελευταίες ημέρες της θητείας της, έχοντας απορρίψει την πρόσκλησή της να αναλάβει και πάλι υπουργική θέση.

«Από την βασίλισσα Ελισάβετ την Α’ έχουμε να δούμε μία γυναίκα -ή πολλούς άνδρες- που να έχουν το κουράγιο της, τη γοητεία και την εξυπνάδα της» αναφέρει.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ξεκινά εκστρατεία για να γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία της «σπουδαιότερης πρωθυπουργού της Βρετανίας σε καιρό ειρήνης».

Ως «η γυναίκα που δίχασε το έθνος» αναφέρεται η Μάργκαρετ Θάτσερ στο εξώφυλλο της Daily Mirror.

Με τίτλο «Η Μάργκαρετ Θάτσερ άφησε μια σκοτεινή κληρονομιά που ακόμα δεν έχει εξαφανιστεί» ο Guardian αναδημοσιεύει ένα κείμενο του 2003, γραμμένο από τον πολιτικό αναλυτή της εφημερίδας, Χιούγκο Γιάνγκ (και βιογράφο της Θάτσερ) μερικές μέρες πριν από τον θάνατό του.

Ο Γιάνγκ αναφέρει ότι η μεγαλύτερη αρετή της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας ήταν το πόσο λίγο την ενδιέφερε εάν την συμπαθούσε ο κόσμος, ενώ κάνει λόγο για μία «φυσικά, σχεδόν αθεράπευτα, διχαστική φιγούρα».

«Για καλό ή για κακό, ανάπλασε το έθνος μας» γράφει ο Indendent.

«Ελάχιστοι πρωθυπουργοί δίνουν το όνομά τους σε μία πολιτική φιλοσοφία» γράφει ο ιδρυτής της εφημερίδας, Αντρέας Γουίταμ Σμιθ.

«Αλλά μέχρι σήμερα, ο όρος «θατσερισμός» χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο για να περιγράψει μια βιαστική προσέγγιση, χωρίς συναίσθημα, του τύπου «σήκω-και-ανασκουμπώσου»» γράφει.

Οι Financial Times την χαρακτηρίζουν «μεγάλη μεταρρυθμίστρια -έναν γίγαντα σε ένα έθνος σε πτώση».

Η Sun γράφει για μία «Λέαινα», αναφερόμενη στο σχόλιο του βρετανού πρωθυπουργού ότι η Μ.Θάτσερ είχε μια «λιονταρίσια αγάπη για αυτή τη χώρα».

Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Ρούπερτ Μέρντοχ, σε άρθρο του αναφέρει ότι η Μ.Θάτσερ άλλαξε τη Βρετανία και μαζί με τον αμερικανό πρώην πρόεδρο, Ρόναλντ Ρίγκαν, και τον κόσμο προς το καλύτερο, ενώ ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αναφέρεται στην «ανθρωπιά της».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024