Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περισσότερο βάρος στα πυρηνικά σκοπεύει να ρίξει η Βόρειος Κορέα

Περισσότερο βάρος στα πυρηνικά σκοπεύει να ρίξει η Βόρειος Κορέα

Περισσότερη βαρύτητα στο πυρηνικό της οπλοστάσιο προτίθεται να δώσει η Βόρειος Κορέα, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στη περιοχή, μεταφέροντας και άλλα προηγμένα αεροσκάφη, και η Νότιος Κορέα δηλώνει ότι παίρνει στα σοβαρά τις κινήσεις του γείτονά της. Η Βόρειος Κορέα κλιμακώνει μεν την ρητορική της και μεταβάλλει τη στάση της σε σχέση με τη Νότιο, ωστόσο αναλυτές δεν βλέπουν πιθανή μία ένοπλη αντιπαράθεση.

Περισσότερη βαρύτητα στο πυρηνικό της οπλοστάσιο προτίθεται να δώσει η Βόρειος Κορέα, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στη περιοχή, μεταφέροντας και άλλα προηγμένα αεροσκάφη, και η Νότιος Κορέα δηλώνει ότι παίρνει στα σοβαρά τις κινήσεις του γείτονά της.

Η Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, που συνέρχεται κάθε χρόνο συνήθως για οικονομικά ζητήματα, αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο πυρηνικό πρόγραμμα.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο, τα πυρηνικά «είναι αμυντικό μέσο» και αποσκοπούν στο να καταφέρουν «θανάσιμα χτυπήματα στα οχυρά των επιτιθέμενων, μέχρι να αποπυρηνικοποιηθεί ο κόσμος».

Η απόφαση της Συνέλευσης έρχεται σε συνέχεια έκκλησης του κυβερνώντος ΚΚ για «ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση και επέκταση» των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας.

Από το 2006 η Πιονγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει τρεις δοκιμές με ατομικές βόμβες μικρής μεν ισχύος (μικρότερης από αυτής της Χιροσίμα), αυξανόμενης όμως από δοκιμή σε δοκιμή.

Οι αιφνιδιαστικές ενέργειες της Β.Κορέας έχουν επισύρει την οργή δυτικών χωρών και έχουν καταδικαστεί από τον ΟΗΕ, που προχώρησε μάλιστα, μετά και την τελευταία δοκιμή, στην επιβολή νέου γύρου κυρώσεων.

Η χώρα έχει επίσης βαλλιστικό πρόγραμμα με πυραύλους μέσου βεληνεκούς, ικανούς να πλήξουν (θεωρητικά τουλάχιστον) στόχους στη Ν.Κορέα και σε αμερικανικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σε πρόσφατη προπαγανδιστική, εσωτερικής κατανάλωσης, φωτογραφία με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν και τους επιτελείς του εικονιζόταν και χάρτης με στόχους στο έδαφος των ΗΠΑ, αν και, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι δεν έχουν τόσο μεγάλη εμβέλεια.

* Επιπλέον από τη Συνέλευση ορίστηκε νέος πρωθυπουργός, ο Πακ Πονγκ-Γιου ο οποίος θεωρείται, τουλάχιστον για τα βορειοκορεατικά δεδομένα, μεταρρυθμιστής. Ο Πακ είχε εκδιωχθεί το 2007.

Σε ετοιμότητα Ν.Κορέα και ΗΠΑ

Από την πλευρά τους η Νότιος Κορέα και οι ΗΠΑ, που τη στηρίζουν απόλυτα, δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι παίρνουν τις απειλές της Πιονγιάνγκ στα σοβαρά και δηλώνουν έτοιμες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ΗΠΑ που επισημαίνουν πάντως ότι δεν έχουν παρατηρήσει μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση στρατευμάτων ή ανάπτυξη δυνάμεων από την Πιονγιάνγκ.

Στη Νότιο Κορέα βρίσκονται βομβαρδιστικά B-2 ενώ θα σταλούν και μαχητικά F-22, αμφότερα τεχνολογίας stealth, για να συμμετάσχουν στα προγραμματισμένα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Βόρειος Κορέα κλιμακώνει την ρητορική της και μεταβάλλει τη στάση της σε σχέση με τη Νότιο.

Είναι πλέον σε «κατάσταση πολέμου» με το νότιο γείτονά της (με τον οποίο τυπικά είναι σε ανακωχή από το 1953) και δηλώνει ότι θα απαντά στις προκλήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις της.

Παραταύτα, η πιθανότητα πολέμου είναι πολύ μικρή, με τους αναλυτές, όπως σημειώνει το AP να εκτιμούν ότι είναι μια προσπάθεια του Κιμ Γιονγκ-ουν να πιέσει τη νέα πρόεδρο του Νότου, την Παρκ Γιέου-Χιε, να ακολουθήσει πιο ήπιες πολιτικές αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του στο εσωτερικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024