Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σκεπτικισμός των κομμάτων για την επιτροπή «σοφών» του Ναπολιτάνο

Σκεπτικισμός των κομμάτων για την επιτροπή «σοφών» του Ναπολιτάνο

Την Τρίτη 2 Απριλίου πρόκειται να αρχίσουν το έργο τους οι δέκα «σοφοί» που επέλεξε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκειμένου να επεξεργασθούν προγραμματικές προτάσεις για τη σύγκλιση των κομμάτων και να διευκολύνουν έτσι το σχηματισμό κυβέρνησης. Η πρώτη αντίδραση των κομμάτων στο σχέδιο ήταν θετική. Τώρα, όμως αρχίζει να διαφαίνεται σκεπτικισμός. Στο μεταξύ, ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να τηλεφώνησε στον Ναπολιτάνο για να του ζητήσει να μην παραιτηθεί.

Την Τρίτη 2 Απριλίου πρόκειται να αρχίσουν το έργο τους οι δέκα «σοφοί» που επέλεξε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκειμένου να επεξεργασθούν προγραμματικές προτάσεις για τη σύγκλιση των κομμάτων και να διευκολύνουν έτσι το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η πρώτη αντίδραση των κομμάτων στο σχέδιο ήταν θετική. Τώρα, όμως αρχίζει να διαφαίνεται σκεπτικισμός.

Ο Ιταλός πρόεδρος δεν έχει δεσμευτεί για την διάρκεια του έργου της «επιτροπής σοφών». Φαίνεται πάντως σχετικά απίθανο να προχωρήσει ο ίδιος σε ανάθεση νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνηση, δεδομένου ότι σε δυο εβδομάδες το κοινοβούλιο καλείται να εκλέξει τον διάδοχό του.

Η διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου αναμένεται να αρχίσει στις 15 Απριλίου. «Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους μπορεί να φανεί χρήσιμο και στον διάδοχό μου» δήλωσε ο Ναπολιτάνο.

Στο μεταξύ, τα ιταλικά μέσα αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τηλεφώνησε στον Ναπολιτάνο και εξέφρεσε την ανησυχία του για τις φήμες που θέλουν τον Ιταλό πρόεδρο να παραιτείται σύντομα.

Ο Ντράγκι φέρεται να επισήμανε στον Ναπολιτάνο ότι ενδεχόμενη παραίτησή του θα άφηνε την Ιταλία ακυβέρνηση και θα αναστάτωνε τις αγορές.

Επιφυλάξεις

Οι δέκα «σοφοί» είναι βουλευτές του κόμματος του Μπερλουσκόνι, της κεντροαριστεράς, του κεντρώου κινήματος του Μάριο Μόντι, νομικούς, οικονομολόγους και συνταγματολόγους.

«Η λύση των δυο επιτροπών σοφών μπορεί και να είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι σε θέση σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το κοινοβούλιο, που αποτελεί τον χώρο όπου λαμβάνονται οι όποιες συγκεκριμένες αποφάσεις» δήλωσε ο Ντάριο Φραντσεσκίνιο, δεύτερος τη τάξει του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) σε συνέντευξή που έδωσε στο Rai Tre της δημόσιας τηλεόρασης.

Ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από την όλη πρωτοβουλία πήρε το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήρε .

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να δώσει μια αναβολή στο όλο πρόβλημα αλλά δεν νομίζω ότι η πρωτοβουλία του θα αλλάξει τους γενικότερους όρους του προβλήματος» ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PdL στην βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα. «Υπάρχει και ένα άλλο, ουσιαστικό πρόβλημα: η κυβέρνηση Μόντι μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου δεν έλαβε ποτέ την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να μπορεί να παρατείνει το έργο της» πρόσθεσε.

Ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο του PdL κάλεσε «να έχει ολοκληρωθεί το έργο των σοφών που επέλεξε ο Ναπολιτάνο το πολύ μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες».

Από πλευράς του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S) του Μπέπε Γκρίλο μετά την πρώτη θετική αντίδραση οι τόνοι άρχισαν επίσης να αλλάζουν.

«Η χώρα έχει ανάγκη ένα κοινοβούλιο που να αναλάβει όλα του τα καθήκοντα με την σύσταση των επιτροπών του. Δεν χρειαζόμαστε υποτιθέμενους διαπραγματευτές ούτε και οικιακούς βοηθούς της Δημοκρατίας» έγραψε ο Γκρίλο στο Διαδίκτυο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024