Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρνητική παραμένει η Κεντροαριστερά σε συγκυβέρνηση με Μπερλουσκόνι

Αρνητική παραμένει η Κεντροαριστερά σε συγκυβέρνηση με Μπερλουσκόνι

Αρνητικές οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις της Κεντροαριστεράς στην πρόταση Μπερλουσκόνι για κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής -ακόμη και με τον Μπερσάνι πρωθυπουργό. Τα ιταλικά μέσα μεταδίδουν ότι θεωρείται πολύ πιθανή πλέον η ανάθεση της εντολής σε τρίτο πρόσωπο. Ακούγονται τα ονόματα των Άννα Μαρία Καντσελιέρι, Πιέτρο Γκράσο, Τζουλάνο Αμάτο, καθώς και του δικαστή Ιμποζιμάτο και νομικού Ροντοτά -οι δύο τελευταίοι πιο κοντά στους «όρους» του Γκρίλο. Αντιπροσωπεία του Κινήματος 5 Αστέρων στο Κυρηνάλιο, ακολουθεί ο Μόντι...

Αρνητικές είναι οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις της ιταλικής Κεντροαριστεράς στην πρόταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για συγκρότηση κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής -ακόμη και με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στην πρωθυπουργία.

«Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει στην συμμετοχή κεντροδεξιών υπουργών σε μια κυβέρνηση υπό τον ίδιο» μετέδωσε στο μεσημεριανό του δελτίο το δημόσιο κανάλι Rai Tre.

Συνεχίζουν να υφίστανται θεμελιώδεις διαφωνίες σε θέματα όπως ο ρόλος των δικαστικών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ίδια η παρουσία του Μπερλουσκόνι στην πολιτική σκηνή.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι θεωρείται πολύ πιθανό πλέον ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να προχωρήσει στην ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε πρόσωπο που να μην συνδέεται κατ’ ανάγκην με κάποιο πολιτικό κόμμα.

Στα ονόματα που ακούγονται συμπεριλαμβάνονται αυτά της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Άννας Μαρίας Καντσελιέρι, του προέδρου της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, και του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο.

Στο πλαίσιο των νέων σύντομων σημερινών διαβουλεύσεων του, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έχει προγραμματισμένη συνάντηση το απόγευμα με αντιπροσωπεία του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S). Ο ηγέτης του M5S, Μπέπε Γκρίλο δεν θα μεταβεί στο Κυρηνάλιο Μέγαρο. Νωρίτερα, μίλησε τηλεφωνικά με τον ιταλό πρόεδρο.

Σύμφωνα με αναλυτές, το M5S έχει αναθεωρήσει -τουλάχιστον εν μέρει- την αρχική του θέση: δεν λέει «όχι» εκ των προτέρων σε κάθε δυνατή λύση. Αντιμετωπίζει πιο ευνοϊκά μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό επιλογής του Ναπολιτάνο που να ανήκει όμως στην ενεργό πολιτική.

Άλλα ονόματα πιθανών υποψηφίων εντολοδόχων πρωθυπουργών που αναφέρει ο ιταλικός Τύπος και εκπληρώνουν τους όρους του M5S είναι αυτά του δικαστικού Φερντινάντο Ιμποζιμάτο, γνωστού από τις δίκες για υποθέσεις τρομοκρατίας, και του νομικού Στέφανο Ροντοτά.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή. Ο 87χρονος ιταλός πρόεδρος καλείται -το πολύ μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου- να δώσει οριστική απάντηση. Αν αποτύχει κάθε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, η μόνη λύση θα είναι η νέα επιστροφή στις κάλπες.

Για να μπορέσουν όμως να διεξαχθούν νέες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο, ο Ναπολιτάνο θα έπρεπε να παραιτηθεί άμεσα, μέσα την ερχόμενη εβδομάδα, επισπεύδοντας έτσι την διαδικασία εκλογής του διαδόχου του.

Αν όμως δεν αλλάξει πρώτα ο εκλογικός νόμος, είναι πολύ πιθανό να αναπαραχθεί ένα σκηνικό ακυβερνησίας χωρίς σαφή πλειοψηφία εδρών στην Γερουσία. Ο Ναπολιτάνο προσπαθεί ως εκ τούτου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για το σχηματισμό κυβέρνησης, έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024