Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίσημη κατάπαυση πυρός με την Άγκυρα κήρυξε το PKK

Επίσημη κατάπαυση πυρός με την Άγκυρα κήρυξε το PKK

Μετά την έκκληση του φυλακισμένου Αμπντουλάχ Οτζαλάν, το κουρδικό PKK κήρυξε «επίσημη και ξεκάθαρη κατάπαυση πυρός» σε μία ιστορική καμπή για το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Η ανακοίνωση του PKK, διά στόματος του «στρατιωτικού διοικητή» του, δεν αποτελεί μεν έκπληξη αλλά παραμένει σημαντική καθώς δείχνει πως οι ίδιοι οι αντάρτες προτίθενται να υποστηρίξουν την κίνηση του Οτζαλάν.

Μετά την έκκληση του φυλακισμένου Αμπντουλάχ Οτζαλάν, το κουρδικό PKK κήρυξε «επίσημη και ξεκάθαρη κατάπαυση πυρός» το Σάββατο σε μία ιστορική καμπή για το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα.

Η ανακοίνωση του PKK, διά στόματος του «στρατιωτικού διοικητή» του Μουράτ Καραγιλάν, δεν αποτελεί μεν έκπληξη αλλά παραμένει σημαντική καθώς δείχνει πως οι ίδιοι οι αντάρτες προτίθενται να υποστηρίξουν την κίνηση του Οτζαλάν.

«Από την 21η Μαρτίου και στο εξής, εμείς ως κίνημα, ως το PKK … επισήμως και ξεκάθαρα κηρύσσουμε κατάπαυση του πυρός» είπε ο Καραγιλάν σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε από τον ιστότοπο Firat News.

Η δήλωση του Καραγιλάν ενώπιον συγκεντρωμένων Κούρδων στη Βόννη για τους εορτασμούς της κουρδικής πρωτοχρονιάς. Η βάση του Καραγιλάν βρίσκεται στα βουνά του βόρειου Ιράκ.

Ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτζαλάν κάλεσε την Πέμπτη τους μαχητές του να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποσυρθούν από την Τουρκία, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία προσφέρει τη μεγαλύτερη ελπίδα που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, για να τερματιστεί η σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) του Οτζαλάν, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και από την Τουρκία, εξαπέλυσε την εκστρατεία του το 1984, ζητώντας τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Όμως τα τελευταία χρόνια έχει μετριάσει τις διεκδικήσεις του και ζητάει πολιτική αυτονομία και πολιτιστικά δικαιώματα σε μια περιοχή, όπου η κουρδική γλώσσα ήταν για καιρό επισήμως απαγορευμένη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024