Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Βίντεο με «νεκρούς ομήρους» ανήρτησε η ισλαμιστική οργάνωση στη Νιγηρία

Η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση που απήγαγε και, κατά τα φαινόμενα, δολοφόνησε επτά ξένους εργαζόμενους -μεταξύ τους έναν έλληνα- δημοσίευσε βίντεο, στο οποίο φέρεται να απεικονίζονται νεκροί κάποιοι όμηροι. Οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Ιταλίας και Βρετανίας έχουν ανακοινώσει πως οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι απαχθέντες υπήκοοί τους είναι νεκροί. Πάντως, επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από τη νιγηριανή κυβέρνηση.

Η ισλαμιστική οργάνωση στη Νιγηρία που απήγαγε και, κατά τα φαινόμενα, δολοφόνησε επτά ξένους εργαζόμενους –μεταξύ τους και έναν έλληνα– δημοσίευσε τη Δευτέρα βίντεο στο οποίο φέρεται να απεικονίζονται νεκροί κάποιοι όμηροι.

Την Κυριακή οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Ιταλίας και Βρετανίας ανακοίνωσαν πώς οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι απαχθέντες υπήκοοί τους είναι νεκροί. Πάντως, οι Αρχές της Νιγηρίας δεν έχουν επίσημα επιβεβαιώσει επί του παρόντος το θάνατο των επτά ομήρων.

Στο σύντομο βίντεο με τίτλο «η δολοφονία των επτά χριστιανών ομήρων στη Νιγηρία» εικονίζεται ένας άνδρας δίπλα σε τουλάχιστον τέσσερα πτώματα. Οι εικόνες μοιάζουν με αυτές που είχαν δημοσιευτεί το Σάββατο, με την πρώτη ανακοίνωση της Ανσάρου.

Η οργάνωση επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό της (που ήδη είχε διατυπώσει από το Σάββατο) ότι οι όμηροι είναι νεκροί όπως και ότι έγινε επιχείρηση για την απελευθέρωσή τους από Βρετανούς και Νιγηριανούς.

Κατά την Ανσάρου, η δολοφονία ήταν μία ενέργεια αντεκδίκησης για τις αγριότητες που έχουν διαπράξει ευρωπαίοι κατά του Ισλάμ.

Παραταύτα, ο νιγηριανός υπουργός Εσωτερικών Άμπα Μόρο δήλωσε προς το BBC πως η ανακοίνωση της οργάνωσης «δεν έχει επιβεβαιωθεί και, όσο δεν επιβεβαιώνεται, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερώσουμε (τους ομήρους) και να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους»,

«Οι χώρες που επηρεάζονται μπορούν να πιστεύουν πως αυτό έχει συμβεί [δηλαδή ότι δεν είναι στη ζωή], αλλά από την πλευρά της, η χώρα όπου αυτό συνέβη, βασισμένη σ’ αυτό που βλέπει, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων και ελπίζει ότι είναι ζωντανοί», πρόσθεσε ο νιγηριανός υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή οι Αρχές της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας θεώρησαν πως είναι πιθανό οι επτά όμηροι (άρα και οι πολίτες τους) να είναι νεκροί, μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας τους από την Ανσάρου.

Την Κυριακή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει «ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι νεκρός ο έλληνας πολίτης, ο οποίος είχε απαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου από τρομοκρατική οργάνωση στη Νιγηρία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει την οικογένειά του».

Οι επτά ξένοι εργαζόμενοι είχαν απαχθεί στις 16 Φεβρουαρίου από απομονωμένη περιοχή του κρατιδίου Μπάουτσι, στα βόρεια της χώρας. Στην επίθεση των απαγωγέων είχε σκοτωθεί ένας φρουρός των κατοικιών όπου διέμεναν.

Δύο ημέρες μετά την απαγωγή, η Ανσάρου είχε δηλώσει μέσω email ότι κρατεί τους ομήρους Η ισλαμιστική οργάνωση είχε αναφερθεί τότε σε «ωμότητες που διαπράττονται έναντι της θρησκείας του Αλλάχ από τις ευρωπαϊκές χώρες σε πολλά μέρη, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν και το Μαλί».

Σύμφωνα όμως με ορισμένους αναλυτές, οι δηλώσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη επειδή μπορεί να κρύβουν άλλα κίνητρα, καθώς το πολύ επικερδές παζάρι των ομήρων είναι κάτι συνηθισμένο στην περιοχή.

Η Ανσάρου αποτελεί τμήμα της νιγηριανής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε επιθέσεις που πραγματοποιούνται από το 2009 στη βόρεια και την κεντρική Νιγηρία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024