Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ν.Μαδούρο οδηγεί «προσωρινά» τη Βενεζουέλα στην επόμενη μέρα

Ο Ν.Μαδούρο οδηγεί «προσωρινά» τη Βενεζουέλα στην επόμενη μέρα

Ο Νικολάς Μαδούρο ορκίστηκε την Παρασκευή προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, λίγες μόλις ώρες μετά την κηδεία του Ούγκο Τσάβες. Η αντιπολίτευση αντιδρά, λέγοντας ότι η ορκωμοσία είναι αντισυνταγματική. Τον Μαδούρο είχε υποδείξει ως διάδοχό του ο ίδιος ο Τσάβες, προτού αναχωρήσει για την Κούβα.

Ο Νικολάς Μαδούρο ορκίστηκε την Παρασκευή προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, λίγες μόλις ώρες μετά την κηδεία του Ούγκο Τσάβες. Η αντιπολίτευση αντιδρά, λέγοντας ότι η ορκωμοσία είναι αντισυνταγματική. Τον Μαδούρο είχε υποδείξει ως διάδοχό του ο ίδιος ο Τσάβες.

Ο Μαδούρο όρισε τον Χόρχε Αρεάσα, πρώην υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας, ως τον νέο αντιπρόεδρο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, εκείνος που θα έπρεπε να τελεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Ντιοσντάδο Καμπέγιο.

Ο Καμπέγιο δήλωσε την Πέμπτη, ότι το Σύνταγμα είναι «πολύ σαφές στο τι πρέπει να γίνει και δεν είναι άλλο από την ορκωμοσία του Νικολάς Μαδούρο».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, αποκάλεσε την ορκωμοσία «απάτη». Η αντιπολίτευση αντιδρά γιατί εφόσον ο Ούγκο Τσάβες δεν είχε προλάβει να ορκιστεί πρόεδρος και ο Νικολάς Μαδούρο δεν ασκούσε καθήκοντα αντιπροέδρου, τώρα δεν μπορεί ο Μαδούρο να αναλάβει χρέη προσωρινού προέδρου.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι ο Μαδούρο δεν θα μπορούσε να γίνει προσωρινός πρόεδρος, από τη στιγμή που παράλληλα θα είναι υποψήφιος για την προεδρία.

Την Παρασκευή, ηγέτες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους οι Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από το Ιράν, Ραούλ Κάστρο της Κούβας, Αλεξάντρ Λουκασένκο της Λευκορωσίας και Ενρίκε Πένια Νιέτο του Μεξικού, παρευρέθηκαν στην κηδεία του ηγέτη της Βενεζουέλας.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 30 ημερών από τον επίσημο διορισμό του προσωρινού προέδρου, αλλά η Βουλή, όπου το κυβερνών κόμμα έχει την πλειοψηφία, ίσως υποστηρίξει ότι υλικοτεχνικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση.

Ο Νικολάς Μαδούρο αναμένεται να είναι υποψήφιος για το κυβερνών κόμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Η κυβέρνηση στηρίζει την απόφασή της σε επίσημη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση Τσάβες θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία ακόμη κι αν ο πρόεδρος ήταν πολύ άρρωστος για να ορκιστεί μετά τη νίκη των εκλογών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024