Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλήθος κόσμου και ηγέτες παραβρέθηκαν στην κηδεία του Τσάβες

Πλήθος κόσμου και ηγέτες παραβρέθηκαν στην κηδεία του Τσάβες

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, κυρίως όμως τις χώρες της Νότιας Αμερικής για τους οποίους υπήρξε πηγή έμπνευσης, συμπαραστάτης και πολιτικός σύμμαχος, παραβρέθηκαν στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες, την Παρασκευή στο Καράκας. «Έφυγε νικητής και κανένας δεν μπορεί να το πάρει αυτό. Είναι γραμμένο στην ιστορία», είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Ραούλ Κάστρο.

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, κυρίως όμως τις χώρες της Νότιας Αμερικής για τους οποίους υπήρξε πηγή έμπνευσης, συμπαραστάτης και πολιτικός σύμμαχος, παραβρέθηκαν στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες, την Παρασκευή στο Καράκας.

Στην Βενεζουέλα κατέφτασαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και ο ηγέτης του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα. Ακόμη η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Λούλα ντα Σίλβα.

Οι ΗΠΑ έστειλαν μία μάλλον χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία, με ένα πρώην και έναν νυν βουλευτή και τον επιτετραμμένο της πρεσβείας. Την Ισπανία, αντίθετα, αντιπροσώπευσε (λόγω πρωτοκόλλου) ο πρίγκιπας διάδοχος Φίλιππος.

Στη Βενεζουέλα βρίέθηκε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Το φέρετρο με τη σορό του Τσάβες, που ήταν καλυμμένο με την σημαία της χώρας, βρισκόταν εκτεθειμένο στο κέντρο της αίθουσας τιμών της στρατιωτικής ακαδημίας. Οι ξένοι ηγέτες είχαν σχηματίσει μία τιμητική γραμμή γύρω από το φέρετρο προς τιμήν του Τσάβες και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Από την άλλη πλευρά, στους δρόμους, εκατοντάδες χιλιάδες τσαβίστας, οπαδοί του προέδρου, πολλοί ντυμένοι με κόκκινα πουκάμισα, στα χρώματα του κυβερνώντος κόμματος. «Ο Τσάβες δεν πέθανε, η επανάσταση ζει», φώναζαν πολλοί.

«Έφυγε ανίκητος», είπε ο Ραούλ Κάστρο, συνοψίζοντας ίσως σε δυο λέξεις την πολιτική σταδιοδρομία του Τσάβες. «Έφυγε νικητής και κανένας δεν μπορεί να το πάρει αυτό. Είναι γραμμένο στην ιστορία», πρόσθεσε.

Η σορός του Τσάβες θα εκτεθεί για άλλες επτά ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα και ως τότε εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν περάσει από το χώρο όπου εκτίθεται για να τον αποχαιρετήσουν. Μετά θα ταριχευθεί και θα εκτεθεί για πάντα στο στρατιωτικό μουσείο, ανέφερε η κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, η χώρα πρέπει να οργανωθεί για την διάδοχη κατάσταση. Την Παρασκευή, μετά την κηδεία, ορκίζεται υπηρεσιακός πρόεδρος ο ως σήμερα αντιπρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ενώ, από το Σύνταγμα, θα πρέπει να προκηρυχτεί η διεξαγωγή εκλογών μέσα σε 30 ημέρες. Μια μικρή αναβολή της διεξαγωγής δεν φαίνεται απιθανή.

Ο Μαδούρο φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει τον Ενρίκε Καπρίλες, τον υποψήφιο για την προεδρία στην τελευταία νικηφόρα αναμέτρηση για τον Τσάβες. Αν και ο Καπρίλες τα πήγε συγκριτικά καλύτερα από άλλους αντιπολιτευόμενους υποψήφιους στο παρελθόν, η επικράτηση στις προσεχείς εκλογές δεν είναι καθόλου βέβαιη για τον ενωτικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024