Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ανατέλλοντες αστέρες της πολιτικής σκηνής της Βενεζουέλας

Οι ανατέλλοντες αστέρες της πολιτικής σκηνής της Βενεζουέλας

Εμφανή την πολιτική τους παρουσία αναμένεται να κάνουν πολλές προσωπικότητες της Βενεζουέλας, μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, του ισχυρού άνδρα της χώρας. Ποιοι είναι, όμως, οι ανατέλλοντες αστέρες της πολιτικής σκηνής της χώρας;

Εμφανή την πολιτική τους παρουσία αναμένεται να κάνουν πολλές προσωπικότητες της Βενεζουέλας, μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, του ισχυρού άνδρα της χώρας. Ποιοι είναι, όμως, οι ανατέλλοντες αστέρες της πολιτικής σκηνής της χώρας;

Ο αντιπρόεδρος Νικόλας Μαδούρο και μεταβατικός πρόεδρος, ηλικίας 50 ετών, που μετατράπηκε σε πηδαλιούχο της κυβέρνησης αφότου ο Τσάβες του παρέδωσε την ηγεσία πριν την μετάβασή του για νοσηλεία στην Κούβα, προβάλλεται ως φυσικός διάδοχος του προέδρου και κύριος υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, εάν αναγκασθεί να αφήσει την εξουσία.

Γεννήθηκε στο Καράκας το 1962 και ξεκίνησε να εργάζεται ως οδηγός λεωφορείων.
Λίγο μετά τον θάνατο του Τσάβες, που ο ίδιος ανακοίνωσε βουρκωμένος, το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε πως ο Μαδούρο θα παραμείνει ως μεταβατικός πρόεδρος, σύμφωνα και με τις τελευταίες εντολές του εκλιπόντος.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Διοσδάδο Καμπέγιο, 49 ετών και πρώην στρατιωτικός, συνδέεται με μακρά φιλία και συνεργασία με τον Τσάβες.

Θεωρούμενος ως αντιπρόσωπος της σκληρής γραμμής του «τσαβισμού».

Ο Καμπέγιο βρέθηκε δίπλα στον πρόεδρο το 1992, όταν το όνομα του Τσάβες ακούστηκε για πρώτη φορά με αφορμή την προσπάθεια ανατροπής του τότε προέδρου της Βενεζουέλας. Το κίνημα απέτυχε, αμφότεροι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Το 2004, εξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα, θέση την οποία έχασε από τον Ενρίκε Καπρίλες. Ο τελευταίος διεκδίκησε για λογαριασμό της αντιπολίτευσης την προεδρία πριν από λίγους μήνες, όταν τελικά ο Τσάβες επανεξελέγη.

Η θρυλούμενη αντιπαλότητα μεταξύ των Μαδούρο και Καμπέγιο επανειλημμένως έχει διαψευσθεί τους τελευταίους μήνες από την κυβέρνηση, ενώ οι δύο άνδρες έχουν ορκισθεί πίστη στις αρχές της «επανάστασης» όταν βρέθηκαν στο προσκέφαλο του Τσάβες στην Κούβα στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο 40χρονος δικηγόρος, ηγέτης της αντιπολίτευσης και κυβερνήτης της πλούσιας Πολιτείας της Μιράνδα (βορράς) Ενρίκε Καπρίλες Ραδόνσκι, έχει επιβληθεί ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αντιπολίτευσης έπειτα από την επίτευξη του καλύτερου ποσοστού που έχει συγκεντρώσει αντίπαλος του Τσάβες στις προεδρικές εκλογές, καθώς τον Οκτώβριο του 2012 είχε συγκεντρώσει το 44%.

Η επανεκλογή του ως κυβερνήτη της Μιράνδα επαναβεβαίωσε την φυσική του κάθοδο ως διεκδικητή της προεδρίας στην πρόωρη αναμέτρηση.

Ο Ενρίκε Καπρίλες είχε γίνει στα 26 του χρόνια ο νεότερος βουλευτής της χώρας. Τάσσεται υπέρ της στροφής σε ένα «μοντέλο σύγχρονης αριστεράς» στα πρότυπα της Βραζιλίας.

Ο Καπρίλες έχει ταχθεί κατά των κρατικοποιήσεων του Τσάβες, υποστηρίζοντας, όμως, πως είναι αδύνατον να αναστραφούν εν μία νυκτί.

Ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυχείων και πρόεδρος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA Ραφαέλ Ραμίρες, μηχανικός 50 ετών, υπηρετεί σε υπουργική θέση στις κυβερνήσεις του Τσάβες από το 2002.

Ο ίδιος προσωπικά συντόνισε τη μεταρρύθμιση της εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρα, στα πλαίσια της οποίας η PDVSA ελέγχει την παραγωγή σε συνεργασία με ξένες εταιρείες.

Επίσης, υπήρξε από τους αρχιτέκτονες του χρηματοοικονομικού μηχανισμού που επιτρέπει να διοχετεύονται τα κεφάλαια από την πώληση του πετρελαίου για τη χρηματοδότηση πολλών κοινωνικών προγραμμάτων.

Ο Ραμίρες, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χόρχε Γιορδάνι, ναι μεν βρίσκονται «στα μετόπισθεν», ελέγχουν όμως τις κρατικές δαπάνες και «συμβάλλουν με σημαντικό τρόπο στην πολιτική και οικονομική ισορροπία» της χώρας, όπως εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Κάρλος Ρομέρο.

Ο 59χρονος αδελφός του Τσάβες και κυβερνήτης της Πολιτείας Μπαρίνας Αδάν, είναι το πιο «πολιτικοποιημένο» μέλος της οικογένειας του τέως προέδρου.

Αφού υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας, υπήρξε στη συνέχεια πρεσβευτής στην Κούβα, και από το 2008 κυβερνά την Πολιτεία Μπαρίνας, γενέτειρα και προπύργιο τα οικογένειας Τσάβες.

Παρ’ όλο που η πολιτική του επιρροή είναι περιορισμένη, ο Αδάν Τσάβες έχει κερδίσει μεγάλη σημασία για τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά την διάρκεια της ασθένειας του αδελφού του ως συνδέσμου μεταξύ του πάσχοντος προέδρου και των μελών της κυβέρνησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024