Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Νικολάς Μαδούρο: Ένας οδηγός λεωφορείων στο τιμόνι της Βενεζουέλας

Ο Νικολάς Μαδούρο, προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, γεννήθηκε στο Καράκας το 1962 και ξεκίνησε να εργάζεται ως οδηγός λεωφορείων. Αναρριχήθηκε γρήγορα στα υψηλά αξιώματα και σύντομα έγινε μέλος του κύκλου του προέδρου. Ήταν αντιπρόεδρος της χώρας από τον Οκτώβριο του 2012 και ΥΠΕΞ από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Τσάβες στους επικριτές του Μαδούρο: «Η μπουρζουαζία τον κοροϊδεύει επειδή ήταν οδηγός λεωφορείου. Δείτε, όμως τώρα πού βρίσκεται.»

Ο Νικολάς Μαδούρο, προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, γεννήθηκε στο Καράκας το 1962 και ξεκίνησε να εργάζεται ως οδηγός λεωφορείων.

Τώρα κρατά τα ηνία της Βενεζουέλας, καθώς ο Τσάβες λίγο πριν αναχωρήσει για την Κούβα για χειρουργική επέμβαση τον έχρισε διάδοχό του, καλώντας τους ψηφοφόρους του να τον στηρίξουν.

«Σας το ζητώ μέσα από την καρδιά μου. Είναι ένας από τους νέους ηγέτες με τη μεγαλύτερη ικανότητα να συνεχίσει, αν εγώ δεν μπορώ» είπε ο Τσάβες στις αρχές Δεκεμβρίου στο λαό του, κουνώντας ένα αντίγραφο από το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο αναρριχήθηκε γρήγορα στα υψηλά αξιώματα και σύντομα έγινε μέλος του κύκλου του Ούγκο Τσάβες. Ήταν αντιπρόεδρος της χώρας από τον Οκτώβριο του 2012 και υπουργός Εξωτερικών από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του Ούγκο Τσάβες στους επικριτές του Μαντούρο: «Η μπουρζουαζία κοροϊδεύει τον Νικολάς Μαδούρο επειδή ήταν οδηγός λεωφορείου. Δείτε, όμως τώρα πού βρίσκεται».

Ο 50χρονος Μαδούρο εμφανιζόταν πάντα στην πρώτη γραμμή στις συνεντεύξεις Τύπου του Τσάβες και ταξίδεψε πολλές φορές στην Κούβα μαζί με τον Τσάβες, όταν υποβλήθηκε στη θεραπεία για τον καρκίνο.

«Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους υπουργούς που βρίσκονται πολύ κοντά στον Τσάβες» δήλωσε ένας αναλυτής στο CNN.

Ως υπουργός Εξωτερικών, ο Μαδούρο χαρακτηρίστηκε κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας, καθώς οι σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κούβα βελτιώθηκαν, ενώ αυξήθηκε η ένταση με τις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά δείγματα γραφής του είναι η στήριξη στον Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη και οι ρεαλιστικές και εποικοδομητικές προσεγγίσεις με την Κολομβία.

Ωστόσο, στις αρχές του 2012 ο Μαδούρο επικρίθηκε για τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό των πολιτικών της αντιπολίτευσης («συκιές») και αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη στην ομοφυλοφιλική κοινότητα.

Το Σύνταγμα της Βενεζουέλας προβλέπει ανάληψη προσωρινής προεδρίας από τον εκπρόσωπο της Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Ντιοσντάδο Καμπέγιο, όμως όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο Τσάβες είχε καταστήσει σαφές ποιος ήθελε να συνεχίσει το έργο του και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο στις εκλογές που θα γίνουν σε 30 ημέρες στη Βενεζουέλα θα αντιμετωπίσει τον κυβερνήτη της επαρχίας Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες, τον οποίο επέλεξαν ομόφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να θέσει υποψηφιότητα.

Ο Καπρίλες έχασε από τον Τσάβες στις εκλογές του περασμένου έτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024