Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Βενεζουέλα θρηνεί για το χαμό του ηγέτη της Ούγκο Τσάβες

Η Βενεζουέλα θρηνεί για το χαμό του ηγέτη της Ούγκο Τσάβες

Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Βενεζουέλα που θρηνεί για την απώλεια του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Χιλιάδες υποστηρικτές του Τσάβες βγήκαν στους δρόμους, θρηνώντας και φωνάζοντας συνθήματα. Η σορός του θα μεταφερθεί στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Καράκας όπου πιθανότατα θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η δημόσια κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή. Σε 30 ημέρες οι εκλογές στη Βενεζουέλα, χρέη προέδρου έως τότε θα εκτελεί ο αντιπρόεδρος Ν.Μαδούρο.

Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Βενεζουέλα που θρηνεί για την απώλεια του προέδρου Ούγκο Τσάβες, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Τσάβες μετά την είδηση του θανάτου του, βγήκαν στους δρόμους, θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε εκείνος. «Ο Τσάβες ζει για πάντα», «Ο αγώνας συνεχίζεται» φώναζαν.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτό που έκανε δεν ήταν μάταιο», δήλωσε η 49χρονη Χαμίλα Ρίβας, κλαίγοντας έξω από το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου απεβίωσε ο Τσάβες.

«Ήταν ο πατέρας μας. Το κίνημα του Τσάβες δεν θα τελειώσει. Είμαστε οι άνθρωποι του. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!» δήλωσε η 58χρονη, Νάνσι Γιοτίγια, στο κέντρο της πόλης του Καράκας, στην πλατεία Μπολιβάρ, που φέρει το όνομα του Σιμόν Μπολίβαρ, ήρωα της ανεξαρτησίας και ίνδαλμα του Τσάβες. «Εγώ τον θαύμαζα. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος» δήλωσε η 50χρονη νοικοκυρά, Αλέιδα Ροντίγκες.

Η σορός του Ούγκο Τσάβες θα μεταφερθεί στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Καράκας προκειμένου πιθανότατα να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα που θα αρχίσει σήμερα, Τετάρτη. Αναστέλλονται, επίσης, όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες μέχρι την Παρασκευή.

Η δημόσια κηδεία παρουσία πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών την Βενεζουέλας Ελίας Χούα. «Την Παρασκευή στις 10 π.μ.( ώρα Βενεζουέλας) θα έχουμε την επίσημη τελετή στην Στρατιωτική Ακαδημία» είπε ο Χούα, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς κρατών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να παραστούν στην κηδεία του Τσάβες

«Εμείς θα παρέχουμε κάθε διοικητική μέριμνα για το πλήθος των πολιτών μας, ώστε να μπορέσουν να δουν τον πατέρα τους, τον ελευθερωτή τους, τον προστάτη τους» πρόσθεσε.

Εκλογές σε 30 ημέρες

Ο θάνατος του Τσάβες προκαλεί πολιτική αναστάτωση στη Βενεζουέλα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νικολάς Μαδούρο να ανακοινώνει ότι θα τεθεί σε επιφυλακή ο στρατός για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντιέγο Μολέρο με δήλωσή του υποσχέθηκε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας να σταθούν κοντά στο το Σύνταγμα και τη βούληση του προέδρου Ούγκο Τσάβες. «Είμαστε ενωμένοι στην προστασία του Συντάγματος και τη βούληση του διοικητή μας του επικεφαλής ηγέτη μας Ούγκο Ραφάελ Τσάβες Φρίας» δήλωσε ο Μολέρο.

Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα κληθούν στις κάλπες εντός 30 ημερών για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ελίας Χούα.

Καθήκοντα προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο Μαδούρο. «Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία ως πρόεδρος, και οι εκλογές θα διεξαχθούν τις επόμενες 30 μέρες. Αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κομμαντάντε Ούγκο Τσάβες» είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024