Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Για να κυβερνήσει ο Μπερσάνι πρέπει να... γκριλοποιηθεί

Για να κυβερνήσει ο Μπερσάνι πρέπει να… γκριλοποιηθεί

Αποτυπώνοντας το δαιδαλώδες μετεκλογικό σκηνικό και την πρόκληση που αντιμετωπίζει το κόμμα «που ήλθε πρώτο, αλλά δεν νίκησε», το περιοδικό L'Espresso εμφανίζει στο εξώφυλλό του τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι... γκριλοποιημένο. Εάν θέλει να κυβερνήσει δεν μπορεί να παρά να έλθει σε διάλογο με τους βουλευτές και γερουσιαστές του Γκρίλο, αλλιώς περιμένει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι νέες εκλογές. Το μετεκλογικό τοπίο στην Ιταλία παραμένει χαοτικό και τίποτα δεν δείχνει πως κάτι θα αλλάξει άμεσα...

Αποτυπώνοντας το δαιδαλώδες μετεκλογικό σκηνικό και την πρόκληση που αντιμετωπίζει το κόμμα «που ήλθε πρώτο, αλλά δεν νίκησε», το περιοδικό L’Espresso εμφανίζει στο εξώφυλλό του τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι… γκριλοποιημένο.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) διατηρεί στο μοντάζ το πούρο-σήμα κατατεθέν του, αλλά έχει αποκτήσει τα λευκά μαλλιά και το τζάκετ του Γενοβέζου κωμικού που αναδείχθηκε σε πραγματικό νικητή της κάλπης, προκαλώντας πολιτικό «σεισμό» και υπογράφοντας τους τίτλους τέλους του δικομματισμού στην Ιταλία.

«Εάν θέλει να κυβερνήσει ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος δεν μπορεί παρά να έλθει σε διάλογο με τους 163 βουλευτές και γερουσιαστές του Μπέπε Γκρίλο, γιατί η εναλλακτική θα ήταν το φιλί στον ιαγουάρο ή νέες εκλογές» γράφει το περιοδικό L’ Espresso.

Όπου ιαγουάρος ίσον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς το ιταλικό περιοδικό δανείζεται τη διάσημη πλέον έκφραση «πρέπει να καθαρίσουμε από τους λεκέδες το τζάγκουαρ» που χρησιμοποίησε στην προεκλογική εκστρατεία ο Μπερσάνι αναφερόμενος στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στην ανάγκη κάθαρσης στην Ιταλία.

Το περιοδικό, που ανήκει στον όμιλο που εκδίδει την εφημερίδα La Repubblica, έρχεται τέλος να σημειώσει πως έχει ήδη αρχίσει η εσωκομματική αμφισβήτηση του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, που κατά παραδοχή του ιδίου «ήλθε πρώτο στις εκλογές, αλλά δεν νίκησε».

Αναζητώντας κυβέρνηση

Τέσσερις ημέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που κατ’ ουσίαν ανέδειξε νικητές τους Μπέπε Γκρίλο και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον μεν διότι το Κίνημα 5 Αστέρων «στέφθηκε» πρώτο κόμμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ξεπέρασε κάθε προσδοκία στη Γερουσία, τον δε διότι κατόρθωσε να αποτελεί μέρος της μετεκλογικής λύσης με τη χιλιοστή του «νεκρανάσταση».

Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είναι ο νικητής-ηττημένος της πρώτης αναμέτρησης που διενεργήθηκε στην Ιταλία μακριά από το γνώριμο δίπολο Μπερλουσκόνι εναντίον Αριστεράς. Μεγάλος ηττημένος και ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι που είδε το «πείραμά» του να αποτυγχάνει και σήμερα είναι «εξαφανισμένος» από το μετεκλογικό τοπίο.

Η προεκλογική εκστρατεία εκτυλίχθηκε γύρω από το ερώτημα εάν και πως θα προχωρήσει μία μετεκλογική σύμπραξη Μπερσάνι-Μόντι, και εάν ο ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς θα χρειαστεί να στηριχθεί στον Μόντι -και με τι ανταλλάγματα- εφόσον ο Μπερλουσκόνι φράξει στην κεντροαριστερά το δρόμο προς την αυτοδυναμία στη Γερουσία.

Όμως, το σενάριο μιας Κεντροαριστεράς που δεν θα μπορούσε να αποσπάσει πλειοψηφία στη Γερουσία ούτε καν στηριζόμενη στον κεντρώο πόλο του Μάριο Μόντι, αλλά και μια πλειοψηφία στη Βουλή που απέσπασε με τη οριακή επικράτηση (σε ποσοστό) έναντι του Μπερλουσκόνι-Λέγκας, είναι ένας εφιάλτης που ο Μπερσάνι δεν είχε «δει».

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος επιμένει ότι «η ιδέα ενός μεγάλου συνασπισμού δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει», απορρίπτοντας τα κελεύσματα του Καβαλιέρε για τη συγκρότηση ευρείας συμμαχίας «προς διασφάλιση της σταθερότητας της Ιταλίας», όπως υποστηρίζει.

Ωστόσο, βρίσκεται σε συμπληγάδες καθώς το άνοιγμα που επιχείρησε στον Μπέπε Γκρίλο προσέκρουσε στην άρνηση του 62χρονου κωμικού από τη Γένοβα -παρόλο που τόσο στελέχη των 5 Αστέρων, όσο και χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος, καλούν μέσω Διαδικτύου τον Γκρίλο να στηρίξει την κεντροαριστερά.

Ο Μπερσάνι, ωστόσο, επιμένει επιχειρώντας να φέρει τον Γκρίλο ενώπιον των ευθυνών του, ζητώντας του να αποτελέσει ανάχωμα στον μπερλουσκονισμό -τον οποίο ο αρχηγός του Κινήματος 5 Αστέρων μάχεται επί χρόνια. Προτείνει στον Γκρίλο την προεδρία της Βουλής, και στην μπερλουσκονική δεξιά την προεδρία της Γερουσίας.

Την προσεχή Τετάρτη ο αρχηγός της ιταλικής Κεντροαριστεράς πρόκειται να υποβάλλει τις προγραμματικές του προτάσεις ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, επιδιώκοντας τη συγκρότηση μίας «κυβέρνησης της αλλαγής» όπως δηλώνει βασισμένη σε οκτώ άξονες -αρκετοί εκ των οποίων εναρμονίζονται με το πρόγραμμα του Γκρίλο.

«Πείτε την όπως θέλετε, για εμένα είναι μία κυβέρνηση αλλαγής» είπε ο Μπερσάνι ερωτηθείς από την Repubblica εάν θα πρόκειται για μία κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής -και αυτή είναι η στιγμή που θα καλέσει τον Γκρίλο να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον της χώρας (αν και εκείνος επιμένει ότι ψήφο εμπιστοσύνης δεν δίνει, και θα εξετάζει μεμονωμένα νόμους).

Το ενδεχόμενο νέας προσφυγής της Ιταλίας στις κάλπες απεύχονται τόσο ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, όσο και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και ο ίδιος ο Ιταλός πρόεδρος -η θητεία του οποίου εκπνέει στις 15 Μαΐου, γεγονός που περιπλέκει κατά πολύ την κατάσταση. Το απεύχονται φυσικά και οι Βρυξέλλες, αλλά και το Βερολίνο που καλεί την Ιταλία να σχηματίσει κυβέρνηση άμεσα φοβούμενο διάχυση της αστάθειας.

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, ρυθμιστής των εξελίξεων παραμένει σταθερά ο Γκρίλο που προς το παρόν τουλάχιστον δεν διαφαίνεται ότι αλλάζει στάση, επικαλούμενος ενδεχομένως ως λύση το μοντέλο της Σικελίας, όπου το Κίνημα 5 Αστέρων στηρίζει κατά περίπτωση τον κεντροαριστερό κυβερνήτη και σύμφωνα με τον Γενοβέζο κωμικό «αυτό είναι ένα μοντέλο που λειτουργεί υπέροχα».

Εν μέσω του μετεκλογικού χάους έχει ακουστεί το σενάριο μιας νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών, γεγονός μάλλον απίθανο δεδομένης και του σαφούς πολιτικού μηνύματος που έστειλε η κάλπη, καθώς και μία ενδεχόμενη παράταση του βίου της κυβέρνησης Μόντι και της θητείας του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ώστε να προχωρήσει η αλλαγή του «παραμορφωτικού» εκλογικού νόμου της Ιταλίας και να οδεύσει στη συνέχεια η χώρα εκ νέου σε εκλογές.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024