Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυβέρνηση «αλλαγής» επιδιώκει ο Μπερσάνι και κάνει άνοιγμα στον Γκρίλο

Κυβέρνηση «αλλαγής» επιδιώκει ο Μπερσάνι και κάνει άνοιγμα στον Γκρίλο

«Δεν νικήσαμε, παρόλο που ήλθαμε πρώτοι» αναγνώρισε σε βαρύ κλίμα ο ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στις πρώτες δηλώσεις του ενώπιον των δημοσιογράφων μετά το σκηνικό ακυβερνησίας που ανέδειξε η κάλπη. Τόνισε, όμως, πως ευθύνη της κεντροαριστεράς ως πρώτη δύναμη είναι να επιδιώξει να σχηματίσει μία κυβέρνηση «αλλαγής» και αυτό θα πράξει. Για την επόμενη ημέρα ο Μπερσάνι απορρίπτει μεγάλο συνασπισμό με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στρέφει το βλέμμα στον Μπέπε Γκρίλο, καλώντας τον «να πει τι θέλει να κάνει»...

«Δεν νικήσαμε, παρόλο που ήλθαμε πρώτοι» αναγνώρισε σε βαρύ κλίμα ο ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στις πρώτες δηλώσεις του ενώπιον των δημοσιογράφων μετά το σκηνικό ακυβερνησίας που ανέδειξε η κάλπη. Τόνισε, όμως, πως ευθύνη της κεντροαριστεράς ως πρώτη δύναμη είναι να επιδιώξει να σχηματίσει μία κυβέρνηση «αλλαγής» και αυτό θα πράξει.

Και για την επόμενη ημέρα ο Μπερσάνι απορρίπτει μεγάλο συνασπισμό με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στρέφει το βλέμμα στον Μπέπε Γκρίλο: «Μας είπαν όλοι στα σπίτια σας. Τώρα είναι και αυτοί εδώ. Ή να πάνε και εκείνοι σπίτι τους ή να μας πουν τι θέλουν να κάνουν για τη χώρα. Που είναι και η δική τους χώρα. Και η χώρα των παιδιών τους. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του»…

«Είναι σαφές ότι εκείνος που δεν εγγυάται ότι μπορεί να κυβερνήσει, δεν μπορεί να πει ότι νίκησε. Δεν νικήσαμε παρόλο που ήλθαμε πρώτοι και αυτή είναι η απογοήτευσή μας» είπε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) στην ημίωρη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ένα δραματικό 24ωρο αφότου έκλεισαν οι ιταλικές κάλπες.

Στη διαμόρφωση της νέας αυτής κατάστασης στην Ιταλία, την τεράστια καινοτομία που προέκυψε από αυτές τις εκλογές όπως είπε, ο Μπερσάνι τόνισε πως βάρυνε η βαθύτερη οικονομική κρίση που ζει η χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ανεργία των νέων, η ύφεση, η αβεβαιότητα και οι συνταγή για τη λύση της κρίσης: η λιτότητα.

Και στο σημείο αυτό στράφηκε προς την ΕΕ για να προειδοποιήσει: «Η καμπάνα αυτή χτυπά και για την Ευρώπη».

Κυρίως, όμως στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών αναδείχθηκε η απόρριψη της πολιτικής όπως έχει παρουσιαστεί τα τελευταία έτη, οι ανεπαρκείς θεσμοί και μία πολιτική τάξη που εμφανίστηκε ηθικά αναξιόπιστη, σημείωσε ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Χτυπήθηκε το πολιτικό σύστημα, χτυπηθήκαμε και εμείς» δήλωσε αναφερόμενος στο Δημοκρατικό Κόμμα για να επισημάνει πως η προοδευτική παράταξη είχε αναγνωρίσει πως η κοινή γνώμη οδεύει προς μία δυναμική της άρνησης.

Για το καίριο ζήτημα της επόμενης ημέρας, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της ιταλικής κεντροαριστεράς επισήμανε πως η συμμαχία της κεντροαριστεράς ως πρώτη δύναμη στη Βουλή και αριθμητικά στη Γερουσία έχει την μεγαλύτερη ευθύνη να κομίσει πρόταση αλλαγής και θα αναλάβει την ευθύνη αυτή και δεν θα «δραπετεύσει από τη δραματική στιγμή».

Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είπε ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης της «αλλαγής» και της «μάχης» υποβάλλοντας συγκεκριμένη πρόταση με κεντρικό πλαίσιο: μεταρρύθμιση των θεσμών και του πολιτικού συστήματος, ηθική και νομιμότητα, έναν νέο εκλογικό νόμο, μία νέα πολιτική για την εργασία, προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων από την κρίση.

Απέρριψε συνομιλίες για μετεκλογικές συμμαχίες, τονίζοντας ότι καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον της Βουλής και της χώρας. Ο Μπερσάνι θα παρουσιάσει τις θέσεις του ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, και όπως τόνισε «θα είναι εκείνος που θα κρίνει ποιος είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Κατ’ αυτό τον τρόπο ο Μπερσάνι απέρριψε έναν μεγάλο συνασπισμό με τον Λαό της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος και είχε βάλει στο τραπέζι από το πρωί το ενδεχόμενο μετεκλογικής σύμπραξης με την Κεντροαριστερά -όχι όμως με τον κεντρώο χώρο του Μάριο Μόντι.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση εάν θα συαντούσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Μπερσάνι απάντησε πως εάν χρειαστεί θα τον συναντήσει στη Βουλή.

Η ιταλική Κεντροαριστερά αυτή τη στιγμή κοιτά προς τον ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων, που κατά παραδοχή και του ίδιου του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είναι το πρώτο κόμμα στην Ιταλία. «Τώρα είναι αυτός που πρέπει να μας πει τι θέλει να κάνει. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» τόνισε ο Μπερσάνι.

«Μας είπαν να πάνε όλοι σπίτι τους. Τώρα είναι και αυτοί εδώ. Ή να πάνε και αυτοί σπίτι τους ή να μας πουν τι θα κάνουν για τη χώρα. Είναι και δική τους χώρα» σημείωσε.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν συλλογίστηκε το ενδεχόμενο παραίτησης ως γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος μετά το εκλογικό σοκ, ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δήλωσε πως δεν το σκέφτηκε «γιατί δεν είναι κάποιος που εγκαταλείπει το πλοίο».

Γκρίλο: «Συμμαχίες; Για την ώρα ‘όχι’»

Ο μεγάλος θριαμβευτής των ιταλικών εκλογών Μπέπε Γκρίλο, ο κωμικός-ακτιβιστής μπλόγκερ που κατακεραυνώνεται για λαϊκισμό, εμφανίστηκε την επομένη των εκλογών με ένα πιο ήπιο προφίλ συγκριτικά με την πολεμική των περασμένων ημερών, όπως παρατηρεί η εφημερίδα La Repubblica εκτιμώντας ότι «κάτι έχει αλλάξει».

«Δεν είμαστε εναντίον των πάντων. Θα εξετάζουμε μεταρρύθμιση τη μεταρρύθμιση, νόμο το νόμο. Εάν υπάρχουν προτάσεις συμβατές με το πρόγραμμά μας θα τις αξιολογήσουμε» ανέφερε μιλώντας μπροστά από την κατοικία του στη Γένοβα, λέγοντας επίσης ότι θα προσέλθει ο ίδιος ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας όταν αρχίσουν οι διαβουλεύσεις.

«Δεν είναι τώρα η στιγμή να μιλήσουμε για συμμαχίες. Η στήριξή μας εναπόκειται στο εάν θα ακολουθήσουν το πρόγραμμά μας» είπε στους δημοσιογράφους επιλέγοντας πιο «ήπιες» εκφράσεις συγκριτικά με την απόλυτη άρνηση του παρελθόντος.

Και καταλήγοντας ήλθε να προτείνει τον Ντάριο Φο, θερμό υποστηρικτή του Κινήματος 5 Αστέρων, ως επόμενο πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας μετά την εκπνοή της θητείας του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τον Απρίλιο.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024