Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιταλοί, σάλος από δήλωση του Μπερλουσκόνι

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ιταλοί, σάλος από δήλωση του Μπερλουσκόνι

Σαράντα επτά εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται σήμερα, Κυριακή, και αύριο, Δευτέρα, στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρωθυπουργό σε μία από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών και με τις αγορές να κατακλύζονται από νευρικότητα σχετικά με το αν θα αναδειχτεί μια ισχυρή κυβέρνηση που θα καταφέρει να βγάλει την Ιταλία από την οικονομική ύφεση και να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Λίγες ώρες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα, ο Καβαλιέρε κατάφερε να προκαλέσει σάλο, αφού παραβίασε τον κανόνα της «ημέρας σιωπής» που προηγείται των εκλογών. Φωτορεπορτάζ.

Σαράντα επτά εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται σήμερα, Κυριακή, και αύριο, Δευτέρα, στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρωθυπουργό σε μία από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών και με τις αγορές να κατακλύζονται από νευρικότητα σχετικά με το αν θα αναδειχτεί μια ισχυρή κυβέρνηση που θα καταφέρει να βγάλει την Ιταλία από την οικονομική ύφεση και να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τρίτης.

Παράλληλα, 13 εκατ. Ιταλοί καλούνται να ψηφίσουν για την ανανέωση των περιφερειακών συμβουλίων της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο), του Λατίου (με πρωτεύουσα την Ρώμη) και της περιοχής του Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία.

Επίσης, 3,4 εκατ. Ιταλοί που ζουν στο μόνιμα στο εξωτερικό έχουν ήδη ασκήσει το δικαίωμα ψήφου τους για την εκλογή έξι γερουσιαστών και δώδεκα βουλευτών. Τα ψηφοδέλτια θα καταμετρηθούν μόλις κλείσουν οι κάλπες, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τόσο τα βόρεια όσο και τα νότια τμήματα της χώρας μπορεί να αποθαρρύνει, ενδεχομένως, κάποιους από τους εκλογείς, ενισχύοντας την αποχή. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, πάντως, έχει δώσει οδηγίες στις διάφορες νομαρχίες «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολυνθεί η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα», με ιδιαίτερη αναφορά στους ηλικιωμένους.

Μέχρι το μεσημέρι, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφτανε στο 13,76%, έναντι 15,65% του Απριλίου του 2008 την ίδια ώρα.

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν πριν από δύο εβδομάδες έδειξαν ότι ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, προηγείται με προβάδισμα 5 μονάδων, αλλά οι αναλυτές διαφωνούν σχετικά με το αν θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση που θα ωθήσει τη χώρα στις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με Reuters, ο Μπερσάνι φαίνεται ότι προηγείται μόλις λίγες μονάδες του αντιπάλου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής το Μπερσάνι, η οποία ενδεχομένως να υποστηρίζεται από τον Μάριο Μόντι.

Ωστόσο, η δυναμικές προεκλογικές εκστρατείες του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των εκλογών, προκαλώντας ανησυχίες ότι μπορεί να μην υπάρξει ένας σαφής νικητής.

Παρόλα αυτά, όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές θα έχει μπροστά της μια δύσκολη αποστολή, την ανάσυρση της Ιταλίας από τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 20 ετών και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σάλος από δήλωση Μπερλουσκόνι

Αίσθηση προκάλεσε το βράδυ του Σαββάτου δήλωση του επικεφαλής της κεντροδεξιάς, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν σεβάστηκε την καθιερωμένη «ημέρα σιωπής» που προηγείται της ψήφου.

Κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην ομάδα της Μίλαν, ο «Καβαλιέρε» δήλωσε: «Στην Ευρώπη κυκλοφόρησε ότι ήμουν αντικείμενο χλευασμού, διότι στην Ιταλία μου επετέθησαν με την ιστορία του ‘μπούγκα μπούγκα’. Στήσανε μια απόλυτη δυσφήμιση και παραποίηση της αλήθειας που στερείται, παντελώς, βάσης. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν προέκυψε απολύτως τίποτα, κανένα αδίκημα, παρά τις 150.000 τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Συνεχίζουν, όμως, τις δίκες, στοιχεία των οποίων δημοσιεύονται σε όλες τις ξένες εφημερίδες. Στο εξωτερικό, όμως, το δικαστικό σώμα είναι κάτι το σοβαρό, ενώ στην Ιταλία, πρόκειται για μαφία πιο επικίνδυνη από εκείνη της Σικελίας. Ξέρω ότι λέω κάτι βαρύ, αλλά, έχοντας γνώση της όλης κατάστασης, ξέρω ότι είναι αλήθεια».

Σε σχέση με την οικονομική κρίση, ο «Καβαλιέρε» πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη αυτή παραλογίζεται» και ότι «τον θεωρούν εχθρό της Ευρώπης, ενώ, στην πραγματικότητα, επιθυμεί περισσότερη Ευρώπη και αντιστάθηκε στην πολιτική της λιτότητας, ενώ ο Μόντι υποκλίθηκε στην Μέρκελ και ο Μπερσάνι ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο».

Ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας «Επανάσταση Πολιτών», Αντόνιο Ινγκρόια, ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για παραβίαση των κανόνων της προεκλογικής περιόδου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024