Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραιτείται σύσσωμη η κυβέρνηση της Βουλγαρίας μετά τις διαδηλώσεις

Παραιτείται σύσσωμη η κυβέρνηση της Βουλγαρίας μετά τις διαδηλώσεις

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί του πρόκειται να παραιτηθούν την Τετάρτη υπό το βάρος των διαδηλώσεων, καθώς η απομάκρυνση (ουσιαστικά) του υπουργού Οικονομικών δεν κατάφερε να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την αύξηση της τιμής του ρεύματος. «Δεν θα συμμετέχω σε μία κυβέρνηση, υπό την οποία η αστυνομία δέρνει το λαό» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ μιλώντας στο Κοινοβούλιο στον απόηχο των επεισοδίων κατά τις ογκώδεις διαδηλώσεις. Ο Μπορίσοφ δεν ξεκαθάρισε εάν σκοπεύει να επισπεύσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί του παραιτήθηκαν την Τετάρτη υπό το βάρος των διαδηλώσεων, καθώς η απομάκρυνση (ουσιαστικά) του υπουργού Οικονομικών δεν κατάφερε να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Ο Μπορίσοφ δεν ξεκαθάρισε εάν σκοπεύει να επισπεύσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο. Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει και τυπικά επί της παραίτησης την Πέμπτη· θεωρητικά, ο Μπορίσοφ μπορεί να χρησιμοποιήσει την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του GERB ώστε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές.

«Δεν θα συμμετέχω σε μία κυβέρνηση, υπό την οποία η αστυνομία δέρνει το λαό» είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ μιλώντας στο Κοινοβούλιο, όπως αναφέρει το Reuters, στον απόηχο των επεισοδίων στη χώρα κατά τις ογκώδεις διαδηλώσεις. «Η εξουσία μάς δόθηκε από τον λαό, και τώρα του την επιστρέφουμε» είπε. Τα επεισόδια έστειλαν στο νοσοκομείο 25 άτομα. Οι διαδηλώσεις είχαν συνταράξει τη Σόφια και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις με αφορμή την τιμή του ηλεκτρικού, σε μία χώρα όπου ο μέσος μισθός είναι 350 ευρώ, ο κατώτατος 155 και η μέση σύνταξη μόλις 75 ευρώ.

Στη βουλγαρική αγορά ενέργειας κυριαρχούν δύο τσεχικές εταιρείες (η CEZ και η Energo-Pro) και η αυστριακή EVN. Την Τετάρτη, ο Μπορίσοφ ανέφερε επίσης ότι η άδεια λειτουργίας της CEZ θα ανακληθεί, βάζοντας τη Βουλγαρία σε τροχιά σύγκρουσης με την Πράγα.

Η παραίτηση του Μπορίσοφ ήταν αιφνίδια παρά το τεταμένο κλίμα στη Σόφια: Ο πρωθυπουργός αναμενόταν να προχωρήσει την Τετάρτη σε ανασχηματισμό, αλλά δεν είχε δείξει τις τελευταίες ημέρες προθέσεις για τέτοια κίνηση.

Πάντως, νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση συμπαράστασης στον Βούλγαρο πρωθυπουργό από ομάδα 500 ατόμων-οπαδών του κόμματός του.

Πρόωρες εκλογές ζητά η αντιπολίτευση

«Η παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι μία κίνηση πανικού και απελπισίας» δήλωσε ο Σεργκέι Στανίσεφ, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης.

«Το GERB είχε όλη την εξουσία στα χέρια του, αλλά συμπεριφέρθηκε σαν να μην ήταν το κυβερνών κόμμα» υποστήριξε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Για «φυσιολογικό τέλος μιας θητείας που αποδείχθηκε παντελώς αποτυχημένη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) Λιούτβι Μεστάν.

«Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να συνδυαστεί η παραίτηση αυτή με μία σαφή δέσμευση ότι ούτε το GERB ούτε κάποια άλλη πολιτική δύναμη θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Μεστάν.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι είναι ρεαλιστική η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 28 Απριλίου.

«Αναμφίβολα, μετά τις εκλογές, οι Βούλγαροι πολίτες θα θέσουν τις προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικών προτεραιοτήτων, μία εκ των οποίων θα είναι και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μονοπωλίων» υπογράμμισε ο πρόεδρος του MRF.

«Η παραίτηση ανταποκρίνεται στα αιτήματα του BSP και του MRF και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος διαφυγής από τον θυμό του λαού’ δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατών για Ισχυρή Βουλγαρία (DSB) Ιβάν Κόστοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο μέρος των αντι-μονοπωλιακών μέτρων που ανακοινώθηκαν, χθες, από το υπουργικό συμβούλιο είναι ανέφικτα και στερούνται νομικής βάσης καθώς είτε θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είτε θα οδηγήσουν τη Βουλγαρία στο Δικαστήριο, στο Στρασβούργο ή θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων.

Ο κ. Κόστοφ υπογράμμισε ακόμη πως από τη στιγμή που ο κ. Μπορίσοφ αρνείται να λύσει τα προβλήματα αυτά, δεν είναι ο πολιτικός που θα πρέπει να έχει η χώρα για πρωθυπουργό. «Αυτή δεν είναι μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, αλλά ένα ψέμα» είπε χαρακτηριστικά ο συμπρόεδρος του Γαλάζιου Συνασπισμού.

Η Δεξιά αποκλείει το ενδεχόμενο μιας δεύτερης κυβέρνησης υπό το GERB και θεωρεί ως το πιθανότερο σενάριο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Λογική κίνηση» χαρακτήρισε την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ ο ηγέτης του κινήματος Ατάκα Βόλεν Σίντεροφ και σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προσπαθεί να σώσει εαυτόν αλλά και το κόμμα του, το GERB, που σε διαφορετική περίπτωση θα έχανε κάθε στήριξη.

Σύμφωνα με τον κ. Σίντεροφ, προκειμένου να μην ολισθήσει η χώρα στο χάος και την αναρχία θα πρέπει να οριστεί προσωρινή κυβέρνηση, στην οποία, όπως είπε, δεν θα πρέπει να συμμετάσχει κανένα από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα μέχρι στιγμής.

«Η Βουλγαρία χρειάζεται σταθερότητα και ομαλότητα προκειμένου να καταστεί η οικονομική ανάπτυξη εθνική προτεραιότητα» σχολίασε, από την πλευρά της, η Μεγκλένα Κούνεβα, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και πρόεδρος του κόμματος Βουλγαρία για τους Πολίτες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024