Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκρηκτική πτώση μετεώρου στα Ουράλια με 1.000 τραυματίες

Εκρηκτική πτώση μετεώρου στα Ουράλια με 1.000 τραυματίες

Μέχρι και 1.000 τραυματισμούς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, προκάλεσε η έκρηξη μετέωρου που περνούσε πάνω από το Τσελιάμπινσκ στα ρωσικά Ουράλια. Οι περισσότεροι μικροτραυματισμοί οφείλονται σε τζάμια που έσπασαν. Ζημιές καταγράφηκαν σε έξι πόλεις, κατέρρευσε μέρος της οροφής ενός μικρού εργοαστασίου. Δεν διαπιστώνουν σχέση οι επιστήμονες με τον αστεροειδή που πέρασε ξυστά από τη Γη το απόγευμα της Παρασκευής. Φωτορεπορτάζ... Δείτε τα βίντεο...

Μέχρι και 1.000 τραυματισμούς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, προκάλεσε η έκρηξη μετέωρου που περνούσε πάνω από το Τσελιάμπινσκ στα ρωσικά Ουράλια το πρωί της Παρασκευής. Οι περισσότεροι μικροτραυματισμοί οφείλονται σε τζάμια που έσπασαν. Ζημιές καταγράφηκαν σε έξι πόλεις, ενώ κατέρρευσε μέρος της οροφής ενός μικρού εργοαστασίου.

Οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) δεν διαπιστώνουν, καταρχήν, σχέση με τον αστεροειδή 2012 DA14 που πέρασε ξυστά από τη Γη το απόγευμα της Παρασκευής: Ο αστεροιδής πλησίασε τον πλανήτη από την πλευρά του νότιου ημισφαιρίου, ενώ το μετέωρο έπεσε στο βορρά.

Οι περισσότερες αναφορές έρχονται από το Τσελιάμπινσκ. Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, οι τραυματισμοί δεν οφείλονται σε θραύσματα του διαστημικού αντικειμένου αλλά σε σπασμένα τζάμια ή χτυπήματα. Από τους περίπου ελαφρά 1.000 τραυματίες, αρκετοί παρέμειναν στα νοσοκομεία.

Επρόκειτο για έναν μετεωρίτη που εξερράγη λόγω της τριβής με την ατμόσφαιρα και έσπασε σε θραύσματα πριν φτάσει στο έδαφος. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών μίλησε στο Associated Press για βροχή μετεωριτών, ενώ εκπρόσωπος άλλου υπουργείου ανέφερε στο Ίντερφαξ ότι επρόκειτο για έναν μετεωρίτη.

«Το μετέωρο διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσέλιαμπινσκ», ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Το μετέωρο εκτιμάται ότι εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 54.000 χλμ./ώρα και διασπάστηκε σε ύψος δέκα χιλιομέτρων. {{{ map }}}

Βίντεο κατοίκων που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο δείχνει φλεγόμενους μετεωρίτες να διασχίζουν τον ουρανό σε μικρό ύψος και η πορεία τους να δείχνει ότι θα πέσουν στο έδαφος. Σε άλλο βίντεο, οι κάτοικοι παρατηρούν το φαινόμενο στον ουρανό πάνω από τα σπίτια τους και ακούγονται εκρήξεις.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχει κινητοποίησει 20.000 υπαλλήλους και τρία αεροσκάφη για να επιθεωρήσουν τις περιοχές.

Το ρωσικό RT υποστήριξε, επικαλούμενο ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι ο μετεωρίτης επλήγη από τα συστήματα ρωσικής αεράμυνας και έσπασε σε κομμάτια κατά την πτώση του. Στην πραγματικότητα είναι σχεδόν απίθανο η ρωσική (ή όποια άλλη) αεράμυνα να εγκλώβισε και να κατέστρεψε έναν τόσο γρήγορα κινούμενο στόχο σε τόσο λίγο χρόνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Κομβικό ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, δοκιμασία στο «Κλ. Βικελίδης» για τον Ολυμπιακό

Σπουδαίο ντέρμπι στην «Opap Arena» ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να φιλοξενείται νωρίτερα από τον Άρη. Έξοδος στη Λαμία για τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024