Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα πρόταση Ρομπάι για τον προϋπολογισμό στα χέρια των «27»

Νέα πρόταση Ρομπάι για τον προϋπολογισμό στα χέρια των «27»

Σε θρίλερ εξελίσσεται για μια ακόμα φορά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Μόλις τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής έφτασε στα χέρια των «27» η νέα συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπάι, την οποία μελετούν οι ηγέτες της Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέστρεψαν από τα ξημερώματα στο τραπέζι της Συνόδου, ενώ ενεργό ρόλο έχει αναλάβει και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σε θρίλερ εξελίσσεται για μια ακόμα φορά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Μόλις τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής έφτασε στα χέρια των «27» η νέα συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπάι, την οποία μελετούν οι ηγέτες της Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέστρεψαν από τα ξημερώματα στο τραπέζι της Συνόδου, εξετάζοντας από τις 07:30 (ώρα Ελλάδος) τη νέα πρόταση του Ρομπάι. Ενεργό ρόλο έχει πάρει και ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, από το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί η όποια συμφωνία. 

Η Σύνοδος είχε αρχίσει με καθυστέρηση πέντε ωρών γύρω στις 10 το βράδυ την Πέμπτη, εξαιτίας των συναντήσεων μεταξύ του Κάμερον, ηγετών και των αξιωματούχων της ΕΕ.

Ωστόσο δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για συμφωνία και ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ένα νέο προσχέδιο. 

Η πρόταση που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, στην προηγούμενη αποτυχημένη Σύνοδο, φέρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 960 δισ. ευρώ για την προσεχή επταετία, ποσό μειωμένο κατά περίπου 90 δισ. από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.

Αρνητικός είναι και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που θεωρεί ότι η πρόταση Ρόμπεϊ θα δημιουργήσει ως το 2020 έλλειμμα που δεν θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί. Για τον λόγο αυτό δεν υπέγραφε την πρόταση, πρόσθεσε.

Πέρα από τα κονδύλια και την κατανομή τους, Γαλλία και Βρετανία διαφώνησαν ακόμα και για το αν θα συναντηθούν ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Φρανσουά Ολάντ: Βρετανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι κλήθηκε και ο Ολάντ σε συνάντηση με την Μέρκελ και τον Βαν Ρόμπεϊ, το Παρίσι το διαψεύδει.

Πάντως ο γρίφος της κατανομής των κονδυλίων έχει και γραφειοκρατική διάσταση αφού σχετίζεται με μια λεπτή αλλά σημαντική διαφορά στον τρόπο των μετρήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024