Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άκυρο το δημοψήφισμα στη Βουλγαρία για νέο πυρηνικό σταθμό

Άκυρο το δημοψήφισμα στη Βουλγαρία για νέο πυρηνικό σταθμό

Άκυρο φαίνεται ότι είναι το δημοψήφισμα στη Βουλγαρία για το εάν πρέπει να κατασκευαστεί ένας ακόμα πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, καθώς τα exit poll δείχνουν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μόλις 20%, πολύ κάτω από το όριο του 60% που απαιτείται για την επικύρωση του αποτελέσματος. Οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης ζητούν από τη φιλοδυτική κυβέρνηση να μην ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε.

Άκυρο φαίνεται ότι είναι το δημοψήφισμα στη Βουλγαρία για το εάν πρέπει να κατασκευαστεί ένας ακόμα πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, καθώς τα exit poll δείχνουν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μόλις 20%, πολύ κάτω από το όριο του 60% που απαιτείται για την επικύρωση του αποτελέσματος.

Η νομοθεσία υποχρεώνει πάντως το κοινοβούλιο να ξανασυζητήσει το θέμα.

Οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης είχαν συγκεντρώσει σχεδόν 540.000 υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, πάνω από το απαιτούμενο όριο, ζητώντας από τη φιλοδυτική κυβέρνηση να μην ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Μπέλενε.

Η συμφωνία με τη ρωσική Atomstroyexport, η οποία προέβλεπε την κατασκευή μονάδας των 2 gigawatt, είχε υπογραφεί από τους Σοσιαλιστές το 2008, ακυρώθηκε όμως τον περασμένο Μάρτιο από την κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ.

Αναλυτές συνδέουν τη ματαίωση του σχεδίου με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάρτηση από ρωσικές πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τα exit poll της Alfa Research Agency, μόλις το 20.3% των 6,9 εκατ. ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες για το δημοψήφισμα. Από αυτούς, το 60 περίπου τοις εκατό τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του εργοστασίου.

Στη Βουλγαρία λειτουργεί σήμερα ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή του Κοζλοντούι. Οι τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες τέθηκαν εκτός λειτουργίας ως προϋπόθεση για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2007.

Η Σόφια έχει ζητήσει πάντως από την αμερικανική Westinghouse Electric Co να διενεργήσει μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή ενός ακόμα αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024