Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τριπλή μυστηριώδης δολοφονία Κούρδων στο Παρίσι

Τριπλή μυστηριώδης δολοφονία Κούρδων στο Παρίσι

Δολοφονημένες, με μία σφαίρα στο κεφάλι η κάθε μία, βρέθηκαν τρεις ακτιβίστριες για την κουρδική ανεξαρτησία -η μία ιδρυτικό μέλος του PKK- στους χώρους του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού.  Η υπόθεση αναμένεται να ρίξει την σκιά της στις συνομιλίες που έχει αρχίσει η Άγκυρα με τους Κούρδους αυτονομιστές για πολιτική λύση του Κουρδικού. Τον «φρικτό φόνο» καταδικάζουν η τουρκική κυβέρνηση και ο Φρανσουά Ολάντ. Ποια ήταν η συνιδρύτρια του PKK Σακινέ Τζανσίζ με το αντάρτικο ψευδώνυμο «Σάρα».

Δολοφονημένες, με μία σφαίρα στο κεφάλι η κάθε μία, βρέθηκαν τρεις ακτιβίστριες για την κουρδική ανεξαρτησία -η μία ιδρυτικό μέλος του PKK- στους χώρους του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού, σύμφωνα με την αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι συνθήκες της υπόθεσης είναι ακόμη θολές· ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως πρόκειται «αναμφίβολα για εκτέλεση».

Η τριπλή δολοφονία αναμένεται να ρίξει την σκιά της στις συνομιλίες που έχει αρχίσει η Άγκυρα με τους Κούρδους αυτονομιστές. Στη συγκέντρωση Κούρδων μπροστά στο Ινστιτούτο την Πέμπτη, τα συνθήματα που ακούγονταν στρέφονταν κατά της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε αστυνομική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι σοροί των τριών γυναικών βρέθηκαν κατά τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η υπόθεση «φαίνεται να παραπέμπει σε δολοφονία, αλλά οι έρευνες για να διαλευκανθούν οι συνθήκες αυτής της τραγωδίας είναι σε εξέλιξη» ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ομοσπονδίας κουρδικών οργανώσεων στη Γαλλία Feyka, μία από τα θύματα ήταν η 32χρονη Φιντάν Ντογάν, που εργαζόταν στο ινστιτούτο και ήταν αντιπρόσωπος της «Κουρδικής Εθνοσυνέλευσης» (ΚNK), που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Βάσει των όσων αναφέρει η Feyka, το δεύτερο θύμα ήταν η Σακινέ Τσανσίζ, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του PΚΚ και η τρίτη, η νεαρή ακτιβίστρια Λεϊλά Σοϊλεμέζ.

Οι τρεις γυναίκες βρίσκονταν μόνες τους στο Ινστιτούτο το μεσημέρι. Το απόγευμα, μέλος της κοινότητας προσπάθησε να μπει στο κτίριο, αλλά βρήκε τις πόρτες κλειδωμένες.

Αφού έγινε γνωστή η δολοφονία, μέλη της κουρδικής κοινότητας στο Παρίσι συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη μπροστά από το Ινστιτούτο που βρέθηκαν νεκρές οι τρεις γυναίκες.

Νεκρή η συνιδρίτρια του PKK Σακινέ Τζανσίζ – Ποια ήταν η «Σάρα»

Το «μεγάλο όνομα» ανάμεσα στις νεκρές είναι η 54χρονηΣακινέ Τζανσίζ, γνωστή με το αντάρτικο ψευδώνυμο «Σάρα», συνιδρύτρια, μαζί με τονΑμπντουλάχ Οτζαλάνκαι άλλους Κούρδους αυτονομιστές, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) το 1978.

Η Τζανσίζ γεννήθηκε το 1958 στην επαρχία Ντέρσιμ (Τουνζελί) στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ασχολήθηκε από έφηβη με το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Το 1978, σε ηλικία μόλις 20 ετών, συμμετείχε στο ιδρυτικό συνέδριο του ΡΚΚ. Το 1979 συνελήφθη για πρώτη φορά. δικάστηκε, καταδικάστηκε και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ντιγιάρμπακιρ όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια.

Μετά την αποφυλάκισή της βγήκε στην παρανομία και άρχισε να συμμετέχει στην πολιτική και ένοπλη δράση του ΡΚΚ ως «Σάρα». Απομακρύνθηκε από το αντάρτικο στις αρχές της δεκαετίας του ’90, διότι κατήγγειλε τη δολοφονία τουΜεχμέτ Σενέρ, ο οποίος ζητούσε επίμονα τον εκδημοκρατισμό του κόμματος και εκτελέστηκε το 1990 υπό μυστηριώδεις συνθήκες στο βόρειο Συρία, μαζί με τη γυναίκα του.
Η Σάρα πήγε πρώτα στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, όπου ασχολήθηκε με τον συντονισμό των τμημάτων γυναικών του ΡΚΚ και ύστερα εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη, δρώντας κυρίως στη Γερμανία όπου υπάρχουν οι μαζικότερες οργανώσεις Κούρδων μεταναστών.
Εθεωρείτο προστατευόμενη τουΜουράτ Καραγιλάν, εκ των ηγετών της στρατιωτικής πτέρυγας του ΡΚΚ. Ωστόσο είχε σοβαρές στρατηγικές και τακτικές διαφωνίες με τον σημερινό ισχυρό άνδρα των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, τονΦερμάν Χουσεΐν.
Παράλληλα είχε έρθει σε αντιπαράθεση για τα οικονομικά του κόμματος με τον υπεύθυνο του συγκεκριμένου τομέα,Ζουμπεγίρ Γιλμάζ.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ, που βρέθηκε στο σημείο, είπε πως «τρεις γυναίκες βρέθηκαν νεκρές, χωρίς αμφιβολία εκτελέστηκαν». Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους παριστάμενους για την πρόθεση των γαλλικών αρχών «να κάνουν το παν ώστε να χυθεί φως».

Καταδικάζουν τον «φρικτό» φόνο Άγκυρα και Ολάντ

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και εκπρόσωπός της, Μπουλέντ Αρίντς κατήγγειλε τον «φρικτό φόνο» των τριών ακτιβιστριών στο Παρίσι. «Καταγγέλλω μια τέτοια φρικαλεότητα η οποία διαπράχθηκε με τη μορφή μιας εξωδικαστικής εκτέλεσης. Είναι μια φρικτή πράξη» δήλωσε ο Αρίντς, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Το κυριότερο κουρδικό κόμμα στην Τουρκία αξίωσε την Πέμπτη να του δοθούν άμεσες εξηγήσεις από τη Γαλλία, μετά τη δολοφονία στο Παρίσι τριών Κούρδων ακτιβιστριών και κάλεσε να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις κατά της «σφαγής».

«Φρικτή» χαρακτήρισε τη δολοφονία ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανουσά Ολάντ. «Είναι φρικτό […] αφορά τρία πρόσωπα εκ των οποίων η μία γνωστή σε εμένα και σε πολλούς πολιτικούς διότι μας συναντούσε συχνά» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας στο περιθώριο επίσκεψης στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Σκιά στις διαπραγματεύσεις

Η χρονική συγκυρία που έλαβε χώρα η δολοφονική ενέργεια προκαλεί πολλά ερωτήματα, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονταν πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο για επικείμενη συμφωνία μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Κούρδων ανταρτών του PKK για συνολική πολιτική λύση του Κουρδικού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ελπίζει ότι η δολοφονία δεν θα διακόψει τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, δεν είναι ακόμα σαφές εάν και κατά πόσον τα θύματα δολοφονήθηκαν στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διένεξης ανάμεσα σε μέλη του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος που αντιτίθενται στις συνομιλίες και εκείνους που τάσσονται υπέρ τους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Υπάρχουν εκείνοι που δεν το θέλουν αυτό» δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις συνομιλίες με στόχο τον αφοπλισμό του PKK.

Διαβάστε αναλυτικά:

Αξιωματούχοι της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, με εντολή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεξήγαγαν από τα τέλη του 2012 διαπραγματεύσεις με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αυτών υπήρξαν επαφές το τελευταίο διάστημα του αρχηγού της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, με τον Οτζαλάν στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας όπου κρατείται φυλακισμένος ο τελευταίος. Παράλληλα, διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι έγινα και μεταξύ ενόπλων στελεχών του ΡΚΚ και της ΜΙΤ στο όρος Καντίλ του Βορείου Ιράκ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024