Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένας ακόμα στενός συνεργάτης του Τσάβες εδραιώνει τη θέση του εν όψει εξελίξεων

Ένας ακόμα στενός συνεργάτης του Τσάβες εδραιώνει τη θέση του εν όψει εξελίξεων

Στην προεδρία της Βουλής της Βενεζουέλας επανεξελέγη άνετα ο Ντιοσντάδο Καμπέγιο, στενότατος συνεργάτης του Ούγκο Τσάβες, εδραιώνοντας τη θέση του, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά για τον πρόεδρο. Στο Καράκας η αγωνία για την υγεία του Τσάβες κορυφώνεται, καθώς πλησιάζει και η 10η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Τσάβες πρέπει να ορκιστεί πρόεδρος.

Στην προεδρία της Βουλής της Βενεζουέλας επανεξελέγη άνετα ο Ντιοσντάδο Καμπέγιο, στενότατος συνεργάτης του Ούγκο Τσάβες, εδραιώνοντας τη θέση του, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά για τον πρόεδρο.

Στο Καράκας η αγωνία για την υγεία του Τσάβες κορυφώνεται, καθώς πλησιάζει και η 10η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Τσάβες πρέπει να ορκιστεί πρόεδρος.

Ήδη, η αντιπολίτευση ζητά να προκηρυχθούν εκλογές, θεωρώντας βέβαιο ότι ο πρόεδρος δεν θα έχει επιστρέψει από την Κούβα, όπου νοσηλεύεται, για να ορκιστεί.

Συμφωνα με το Σύνταγμα, αν ο πρόεδρος δεν μπορέσει να δώσει τον όρκο, πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές εντός 30 ημερών. Στο μεταβατικό αυτό διάστημα, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο επικεφαλής της Βουλής, δηλαδή ο Καμπέγιο.

Ο Καμπέγιο βρέθηκε δίπλα στον πρόεδρο το 1992, όταν το όνομα του Τσάβες ακούστηκε για πρώτη φορά με αφορμή την προσπάθεια ανατροπής του τότε προέδρου της Βενεζουέλας. Το κίνημα απέτυχε, αμφότεροι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Το 2004, εξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα, θέση την οποία έχασε από τον Ενρίκε Καπρίλες. Ο τελευταίος διεκδίκησε για λογαριασμό της αντιπολίτευσης την προεδρία πριν από λίγους μήνες, όταν τελικά ο Τσάβες επανεξελέγη.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έδωσε μια άλλη διάσταση της υπόθεσης, εκτιμώντας ότι η ορκωμοσία μπορεί να γίνει και αργότερα ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου με δεδομένο ότι ο Τσάβες δεν εξελέγη νέος πρόεδρος τον περασμένο Οκτώβριο, απλά επανεξελέγη.

«Η συνταγματική περίοδος 2013-2019 ξεκινά στις 10 Ιανουαρίου. O Τσάβες έχει επανεκλεγεί, επομένως το τυπικό ζήτημα της ορκωμοσίας του μπορεί να λυθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αργότερα» δήλωσε στα Μέσα Ενημέρωσης, κρατώντας στο χέρι του μια μικροσκοπική έκδοση του Συντάγματος.

Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές διατυπώνουν διαφορετικές ερμηνείες για το κατά πόσο μπορεί να μην ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Οι ειδήσεις από την Αβάνα για την υγεία του χορηγούνται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, ενώ οι φήμες δίνουν και παίρνουν.

Πάντως, ακόμα και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι ο πρόεδρος «αντιμετωπίζει επιπλοκές ως αποτέλεσμα σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού».

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024