Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άλμα στους ελέγχους ποινικού μητρώου για άδειες όπλων στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

Άλμα στους ελέγχους ποινικού μητρώου για άδειες όπλων στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των ελέγχων ποινικού μητρώου για την απόκτηση άδειας οπλοκατοχής καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ λόγω και του μακελειού στο Κονέκτικατ, το οποίο έκανε πολλούς Αμερικανούς να σπεύσουν να αγοράσουν όπλα καθώς φοβούνταν απαγορεύσεις ή αυστηρότερους κανόνες. Τον Δεκέμβριο το FBI διεξήγε 2,8 εκατομμύρια ελέγχους (background checks), ένας αριθμός-ρεκόρ αυξημένος κατά 49% από τον Δεκέμβριο του 2011.

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των ελέγχων ποινικού μητρώου για την απόκτηση άδειας οπλοκατοχής καταγράφηκε τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ λόγω και του μακελειού στο Κονέκτικατ, το οποίο έκανε πολλούς Αμερικανούς να σπεύσουν να αγοράσουν όπλα καθώς φοβούνταν απαγορεύσεις ή αυστηρότερους κανόνες.

Τον Δεκέμβριο το FBI διεξήγε 2,8 εκατομμύρια ελέγχους (background checks), ένας αριθμός-ρεκόρ αυξημένος κατά 49% από τον Δεκέμβριο του 2011. Ένα μήνα νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2012, είχαν γίνει μόλις 2 εκατομμύρια έλεγχοι.

Πάντως, επισημαίνει το Reuters, ο Δεκέμβριος είναι πάντα μήνας με αυξημένο αριθμό ελέγχων λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, μία ευκαιρία για κάποιους Αμερικανούς να αγοράσουν (ακόμα και σαν δώρο) νέα όπλα.

Συνολικά, για όλο το 2012 οι έλεγχοι του FBI έφτασαν τα 19,6 εκατομμύρια, ο οποίος επίσης ήταν αριθμός-ρεκόρ και αντιπροσώπευε αύξηση 19% από το 2011.

Ακόμα και έτσι, ο αριθμός των ελέγχων δεν αντιπροσωπεύει τον αριθμό των όπλων που πωλούνται, ο οποίος δεν καταγράφεται από την κυβέρνηση.

Ένας έλεγχος με θετικό αποτέλεσμα επιτρέπει σε ένα ιδιώτη να αγοράσει περισσότερα από ένα όπλα. Επίσης, δεν καταγράφονται οι ανταλλαγές ανάμεσα σε ιδιώτες (συγγενείς, φίλους, συλλέκτες).

Η τραγωδία στο Κονέκτικατ, όπου ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε σχολείο σκοτώνοντας 20 παιδιά και έξι ενήλικες, έχει ανοίξει ξανά τη μεγάλη συζήτηση για την οπλοκατοχή στη χώρα, ένα δικαίωμα για το οποίο υπάρχει όμως πληθώρα νόμων, διαφορετικών ανά πολιτεία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνέστησε ομάδα εργασίας υπό τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν η οποία θα παρουσιάσει μέσα στον Ιανουάριο προτάσεις για να ανοίξει η συζήτηση που, κατά τον πρόεδρο, θα πρέπει να καταλήξει σε μέτρα μέσα στο 2013.

Ενώ η πλήρης απαγόρευση δεν είναι συνταγματική, οι συμμετέχοντες στο δημόσιο διάλογο επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηρότεροι κανονισμοί και έλεγχοι, αν μη τι άλλο για να μην δίνονται όπλα σε ανθρώπους με βεβαρημένο μητρώο ή ψυχικά προβλήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024