Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκαινιάστηκε Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου για τη χρηματοδότηση του Wikileaks

Εγκαινιάστηκε Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου για τη χρηματοδότηση του Wikileaks

Ένα «Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου» το οποίο θα χρηματοδοτήσει και θα υποστηρίξει τις οργανώσεις που δέχονται επίθεση επειδή δημοσίευσαν την αλήθεια, ανάμεσά τους και τον ιστότοπο Wikileaks, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα από προσωπικότητες στις ΗΠΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιστοσελίδα του Τζούλιαν Ασάνζ. Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ που έδωσε τα περίφημα έγγραφα του Πενταγώνου στους New York Times το 1971, μια δημοσιογραφικά και ιστορικά βαρύνουσας σημασίας υπόθεση, παραπλήσια με την ιστορία του Wikileaks.

Ένα «Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου» το οποίο θα χρηματοδοτήσει και θα υποστηρίξει τις οργανώσεις που δέχονται επίθεση επειδή δημοσίευσαν την αλήθεια, ανάμεσά τους και τον ιστότοπο Wikileaks, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα από προσωπικότητες στις ΗΠΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιστοσελίδα του Τζούλιαν Ασάνζ.

Το Ίδρυμα προτίθεται να προωθήσει και να χρηματοδοτήσει «την επίμονη ερευνητική δημοσιογραφία, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος που θα έχει ως στόχο να αποκαλύψει πράξεις κακοδιαχείρισης, τη διαφθορά και τις παράνομες πράξεις εκ μέρους της κυβέρνησης».

Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ που έδωσε τα περίφημα έγγραφα του Πενταγώνου στους New York Times το 1971, το μέλος του EFF, Τζον Πέρι Μπάρλοου, η δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων Σένι Ζαρντάν και ο ηθοποιός Τζον Κιούζακ.

Το Wikileaks έγινε παγκόσμια γνωστό το 2010 με τη δημοσίευση εμπιστευτικών και απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και περίπου 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τις γιγαντιαίες εταιρείες πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard, τον ιστότοπο εκκαθάρισης πληρωμών μέσω Διαδικτύου Paypal και την Bank of America, ότι μπλόκαραν «το 95% των δωρεών προς όφελος του Wikileaks», γεγονός που προκάλεσε μείωση των οικονομικών αποθεμάτων του «από πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια το 2010, σε λιγότερο από χίλια δολάρια το Δεκέμβριο του 2012».

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Ασάνζ είχε ισχυριστεί ότι αυτό το μπλοκάρισμα των δωρεών είχε ως αποτέλεσμα μια συνολική απώλεια εσόδων ύψους 36,9 εκατομμυρίων ευρώ.

«Πολεμήσαμε αυτόν τον ανήθικο αποκλεισμό για δύο ολόκληρα χρόνια. Τον καταρρίψαμε ενώπιον των δικαστηρίων στη Γαλλία και τη Γερμανία, και σήμερα, με τους γενναιόδωρους και ισχυρούς φίλους μας, οι οποίοι εξακολουθούν να πιστεύουν στην Πρώτη Τροπολογία [του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία κατοχυρώνει την ελευθερία του Τύπου] θα τον καταρρίψουμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ο Ασάνζ σε ανακοίνωσή του.

Το Ίδρυμα δίνει τη δυνατότητα «οι δωρεές προς το Wikileaks να εκπίπτουν πλέον από τους φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη» και επιτρέπει τη χρηματοδότηση και άλλων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, όπως οι TheupTake, TheNationalSecurityArchive και MuckRockNews.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024