Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με «πάτημα» τη συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία συνεδριάζουν οι «27»

Με «πάτημα» τη συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία συνεδριάζουν οι «27»

Με ώθηση από την κατ' αρχήν συμφωνία για τον τραπεζικό εποπτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προσήλθαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» στο έκτο και τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το 2012. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επισφραγίσουν τη συμφωνία του Ecofin για την τραπεζική εποπτεία, συζητώντας στενότερες δημοσιονομικές πολιτικές, τον «οδικό χάρτη» για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, καθώς και θέματα διεύρυνσης. «Τα χειρότερα είναι πίσω μας, όμως φυσικά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη» λέει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ενισχυμένοι από την κατ’ αρχήν συμφωνία για τον τραπεζικό εποπτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προσήλθαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» στο έκτο και τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το 2012.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επισφραγίσουν στις Βρυξέλλες τη συμφωνία του Ecofin για την τραπεζική εποπτεία, συζητώντας επίσης στενότερες δημοσιονομικές πολιτικές, τον «οδικό χάρτη» για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, καθώς και θέματα διεύρυνσης της ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν στο νέο σύστημα για την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης -που θα είναι σε πλήρη λειτουργία από την 1η Μαρτίου 2014- έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, που ήταν σκληρή και υπό την πίεση του χρόνου προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

«Πρέπει να διατηρήσουμε το momentum, την αποφασιστικότητά μας, την εστίασή μας και αυτό θα είναι το μήνυμά προς τους ηγέτες» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χαιρέτισε τη συμφωνία ως «σημαντικό βήμα» προς μία σταθερή οικονομική και νομισματική ένωση.

«Από το καλοκαίρι, έχουμε καταγράψει μεγάλη πρόοδο στις προσπάθειές μας να ξεπεράσουμε την κρίση στη ζώνη του ευρώ. Τα χειρότερα είναι πίσω μας, όμως φυσικά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, χαρακτηρίζοντας «ορόσημο» για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης τη συμφωνία για την τραπεζική εποπτεία.

Στόχος των «27» σήμερα στις Βρυξέλλες είναι να οριοθετήσουν τα επόμενα βήματά τους προς μία αυθεντική οικονομική και νομισματική ένωση, επισήμανε ο Βαν Ρομπάι συμπληρώνοντας πως πρέπει να εφαρμοστεί η ατζέντα για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν, ήλθε να συμπληρώσει ο κοινοτικός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, αναφερόμενος σε όσους προέβλεπαν την καταστροφή του ευρώ.

Ικανοποιημένη για τις αποφάσεις του Ecofin σχετικά με την εποπτεία των τραπεζών προσήλθε στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Τόνισε πως η συμφωνία ενισχύσει την εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα πως διασφαλίστηκαν τα βασικά αιτήματα της Γερμανίας, δεδομένου ότι ο μηχανισμός επιτρέπει στις μικρές περιφερειακές τράπεζες της Γερμανίας να παραμείνουν υπό εθνική επίβλεψη.

Για «μία καλή ημέρα για την Ευρώπη» μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τα Ηλύσια Πεδία να κάνουν λόγο «για ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική σταθεροποίηση της ευρωζώνης και προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, που αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη».

Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας από την πλευρά της επισήμανε πως η συμφωνία δεν απειλεί το Σίτι του Λονδίνου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη χρειάζονται μία τραπεζική ένωση, αλλά η Βρετανία δεν θα είναι μέρος της ένωσης αυτής» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Από το «μέτωπο» του ευρωπαϊκού νότου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπογράμμισε πως «είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς [η συμφωνία] καταδεικνύει την πολιτική θέληση να υπογραμμιστεί πως το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο». Επισήμανε πως το 95% των ισπανικών τραπεζών θα τεθεί υπό την επίβλεψη της ΕΚΤ, γεγονός που χαρακτήρισε πολύ θετικό διότι δίνει βεβαιότητα σε αμφότερους επενδυτές και καταθέτες.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής «άνοιξαν» το απόγευμα της Πέμπτης με την τραπεζική ενοποίηση σε πρώτο πλάνο. Τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, την Παρασκευή, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε θέματα διεύρυνσης της ΕΕ και στην προετοιμασία επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, όπως του Μαρτίου του 2013 για θέματα ανάπτυξης και του Δεκεμβρίου του 2013 που θα ασχοληθεί με θέματα άμυνας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024