Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας πυραυλική δοκιμή-πρόκληση της Β.Κορέας

Καταδικάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας πυραυλική δοκιμή-πρόκληση της Β.Κορέας

Στον απόηχο του συναγερμού που σήμανε στον Ειρηνικό, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών καταδικάζοντας την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα, κίνηση που ενίσχυσε τα «διαπιστευτήρια» του νέου ηγέτη της και ταυτόχρονα αύξησε τους φόβους για την απειλή που συνιστά το απομονωμένο και εξαθλιωμένο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν. Συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου «βλέπει» η διεθνής κοινότητα πίσω από τις ανακοινώσεις της Πιονγιάνγκ ότι έθεσε σε τροχιά μετεωρολογικό δορυφόρο. Καταδικάζει εν χορώ την «πρόκληση» και προειδοποιεί ότι επαγρυπνεί.

Στον απόηχο του συναγερμού που σήμανε στον Ειρηνικό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών καταδικάζοντας την εκτόξευση πυραύλου, που ενίσχυσε τα «διαπιστευτήρια» του νέου ηγέτη της και ταυτόχρονα αύξησε τους φόβους για την απειλή που συνιστά το απομονωμένο και εξαθλιωμένο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου -κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ- «βλέπει» η διεθνής κοινότητα πίσω από τις ανακοινώσεις της Πιονγιάνγκ ότι έθεσε σε τροχιά μετεωρολογικό δορυφόρο. Περιφερειακές και δυτικές κυβερνήσεις καταδικάζουν εν χορώ την «πρόκληση» και επισημαίνουν ότι επαγρυπνούν.

Τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προσήλθαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για να εξετάσουν τη διεθνή αντίδραση στις εξελίξεις, καταδικάζοντας την εκτόξευση ως ξεκάθαρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Τα μέλη του ΣΑ καταδικάζουν την εκτόξευση αυτή, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση των αποφάσεων 1718 και 1874 του Συμβουλίου. Τα μέλη του ΣΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για την κατάλληλη απάντηση» δήλωσε ο Μαροκινός πρεσβευτής Μοχάμεντ Λουλίσκι, ο οποίος προεδρεύει αυτό τον μήνα στο όργανο του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις πλειοδότησε λέγοντας πως η πράξη της Βορείου Κορέας πρέπει να τύχει μίας αρμόζουσας «απάντησης».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχαν κάνει νωρίτερα λόγο για μία «εξαιρετικά προκλητική ενέργεια» κατά παράβαση των ψηφισμάτων που απαγορεύουν στην Πιονγιάνγκ την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Πέραν της δήλωσης καταδίκης σε επόμενο στάδιο αναμένεται να εξεταστεί ένα δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο θα διευρύνει πιθανώς τις ήδη υπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

«Στηρίζουμε μία ισχυρή αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόκειται για καθαρή παραβίαση» δήλωνε προ της συνεδρίασης ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ: «Το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να αντιδράσει γρήγορα και και αποφασιστικά απέναντι σε αυτή την πρόκληση».

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλου μεγάλους βεληνεκούς, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» από την «εξαιρετικά προκλητική ενέργεια» που συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.

Εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κατορθώσει να συμφωνήσει σε ψήφισμα -με ή χωρίς επέκταση των κυρώσεων- θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από την Κίνα και τη διπλωματική της σύμμαχο στο ΣΑ, τη Ρωσία. Αμφότερες διαθέτουν δικαίωμα βέτο.

Δυτικός διπλωμάτης δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και Νότιος Κορέα είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν να προωθήσουν την επέκταση των κυρώσεων. Ο ίδιος επισήμανε, ωστόσο, πως δεν είναι σαφές εάν και τι προτίθεται να αποδεχθεί η Κίνα, εκφράζοντας την ελπίδα πως μπορεί να υπάρξει ένα ψήφισμα έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Επισήμως η Κίνα, η στενότερη σύμμαχος του βορειοκορεατικού καθεστώτος, καταδίκασε την εκτόξευση του πυραύλου που πραγματοποιήθηκε «παρά τις έντονες ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας».

Η Πιονγιάνγκ είχε πραγματοποιήσει μια ανάλογη εκτόξευση τον Απρίλιο, ο πύραυλος όμως καταστράφηκε λίγο μετά την πυροδότηση.

Η Δύση ανησυχεί ότι η πυραυλική τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του δορυφόρου, τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδος, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε βαλλιστικούς πυραύλους για επιθέσεις σε άλλες χώρες. Η Βόρειος Κορέα, εξάλλου, είναι γνωστό ότι έχει αναπτύξει πυρηνικές βόμβες, οι οποίες όμως πιστεύεται ότι δεν είναι ακόμα αρκετά μικρές για να χρησιμοποιηθούν σε κεφαλές πυραύλων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024