Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα χέρια της ΕΕ το «αμφιλεγόμενο» Νόμπελ Ειρήνης

Στα χέρια της ΕΕ το «αμφιλεγόμενο» Νόμπελ Ειρήνης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην τελετή απονομής στη νορβηγική πρωτεύουσα. Το βραβείο παρέλαβαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. «Η αναζήτησή μας για ευρωπαϊκή ενότητα είναι σε εξέλιξη» είπε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Ελπίζω ότι οι επόμενες γενιές θα μπορούν να πουν περήφανα: "Είμαι Ευρωπαίος"». «Δεν είμαστε σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι επειδή πιστεύουμε ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι επειδή πιστεύουμε ότι στην Ευρώπη πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί» είπε ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ. Δείτε το φωτορεπορτάζ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην τελετή απονομής στη νορβηγική πρωτεύουσα. Το βραβείο παρέλαβαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ ανέφερε ότι η ένωση κρατών «βοήθησε μια ήπειρο πολέμου να γίνει μια ήπειρος ειρήνης. Σε αυτή τη διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεχώρισε σημαντικά».

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν παρόντες στην τελετή απονομής. Στην τελετή απονομής παρέστη και ο Αντώνης Σαμαράς. Ηχηρή απουσία εκείνη του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ αντιπροσώπευσε τη Βρετανία στην απονομή.

«Δεν είμαστε σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι επειδή πιστεύουμε ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι επειδή πιστεύουμε ότι στην Ευρώπη πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί» πρόσθεσε.

«Πρέπει να σταθούμε μαζί, έχουμε συλλογική ευθύνη» είπε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να αναπτυχθεί ένας νέος εθνικισμός στην Ευρώπη.

«Η αναζήτησή μας για ευρωπαϊκή ενότητα είναι σε εξέλιξη» είπε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει τον κόσμο να έρθει πιο κοντά, επιδιώκοντας την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί το ευρώ. «Σήμερα, ένα από τα πιο ορατά σύμβολα της ενότητάς μας βρίσκεται στα χέρια όλων. Είναι το ευρώ, το νόμισμα της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης» δήλωσε ο Μπαρόζο. «Θα το υπερασπιστούμε», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην κρίση στη Συρία. «Η σημερινή κατάσταση στη Συρία αποτελεί ένα στίγμα για την παγκόσμια συνείδηση και η διεθνής κοινότητα έχει ηθική υποχρέωση να επέμβει» δήλωσε.

Ο Βαν Ρομπάι είπε ότι «το μυστικό όπλο της ΕΕ είναι ένας απαράμιλλος τρόπος να ενώνουμε τα συμφέροντά μας τόσο στενά, ώστε ο πόλεμος να γίνεται αδύνατος».

«Είναι καλύτερα να πολεμά κανείς στο τραπέζι, παρά στο πεδίο της μάχης» είπε, επικαλούμενος το Ζαν Μονέ, έναν από τους ιδρυτές της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση σηματοδοτεί μια επιστροφή «σε παλαιότερα ρήγματα και στερεότυπα», ωστόσο, πρόσθεσε: «Ακόμα και αυτές οι εντάσεις δεν μας γυρίζουν στο σκοτάδι του παρελθόντος».

Σε μια παραλλαγή της φράσης του πρώην Αμερικανού προέδρου, Τζον Κένεντι, «Είμαι Βερολινέζος», ο Βαν Ρομπάι είπε ότι ελπίζει πως οι επόμενες γενιές «θα μπορούν να λένε με περηφάνια: Είμαι Ευρωπαίος».

Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν όταν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας σηκώθηκαν και έδωσαν τα χέρια.

Οι επικριτές δηλώνουν ότι η βράβευση είναι ακατάλληλη και τονίζουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει ξεσκεπάσει τις διαφωνίες που επικρατούν στην ένωση των 27 κρατών.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τα χρήματα του βραβείου (περίπου 930.000 ευρώ) θα δοθούν «σε παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» τα χρήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024