Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένας «απελπισμένος Άσαντ» μπορεί να στραφεί σε χημικά όπλα, λέει η Κλίντον

Ένας «απελπισμένος Άσαντ» μπορεί να στραφεί σε χημικά όπλα, λέει η Κλίντον

Το φόβο της Ουάσινγκτον ότι ένας «απελπισμένος» Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων ή να χάσει τον έλεγχό τους εκφράζει η Χίλαρι Κλίντον, απευθύνοντας νέα προειδοποίηση στο συριακό καθεστώς για τις «κόκκινες γραμμές» που θέτουν οι ΗΠΑ. Η προειδοποίηση Κλίντον έρχεται τη στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν πως έχουν περικυκλώσει αεροπορική βάση κοντά στη Δαμασκό, σε μία επιπλέον ένδειξη ότι η σύγκρουση «πλησιάζει» προς την πρωτεύουσα. Οι βομβαρδισμοί στα περίχωρα της Δαμασκού συνεχίζονται, λουτρό αίματος από τις επιδρομές...

Το φόβο της Ουάσινγκτον ότι ένας «απελπισμένος» Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση χημικών όπλων ή να χάσει τον έλεγχό τους εκφράζει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, απευθύνοντας νέα προειδοποίηση στο συριακό καθεστώς για τις «κόκκινες γραμμές» που θέτουν οι ΗΠΑ.

Η προειδοποίηση Κλίντον έρχεται τη στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν πως έχουν περικυκλώσει αεροπορική βάση κοντά στη Δαμασκό, σε μία επιπλέον ένδειξη ότι η σύγκρουση «πλησιάζει» προς τη συριακή πρωτεύουσα. Οι βομβαρδισμοί στα περίχωρα της Δαμασκού συνεχίζονται, καθώς βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των μαχών.

«Η ανησυχία μας είναι ότι το ολοένα και πιο απελπισμένο καθεστώς Άσαντ ενδέχεται να στραφεί στα χημικά όπλα ή ενδέχεται να χάσει τον έλεγχό τους από μία από τις πολλές ομάδες που δρουν τώρα στη Συρία» ανέφερε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν» προειδοποίησε.

Ανάλογη προειδοποίηση είχε έλθει την Τρίτη από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά την υπουργική σύνοδο της Συμμαχίας, στην οποία δόθηκε το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία.

Η απόφαση του ΝΑΤΟ να στείλει συστοιχίες αμερικανικών, ολλανδικών και γερμανικών πυραύλων Patriot στην τουρκοσυριακή μεθόριο για την ενίσχυση της τουρκικής αεράμυνας έναντι διασυνοριακών επιθέσεων φέρνει το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά «κοντά» στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και 20 μήνες στη Συρία.

Η Τουρκία εκτιμά σε περίπου 700 τον αριθμό των πυραύλων εδάφους-εδάφους διαφορετικού δραστικού βεληνεκούς που διαθέτει το καθεστώς Άσαντ και γνωρίζει ακριβώς τις τοποθεσίες που βρίσκονται, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah.

«Ο Άσαντ διαθέτει περίπου 700 πυραύλους […] σήμερα γνωρίζουμε ακριβώς πού βρίσκονται, πώς είναι αποθηκευμένοι και σε ποια χέρια βρίσκονται» προσέθεσε ο Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα φοβάται μια επιχείρηση αντιποίνων του συριακού καθεστώτος εναντίον των χωρών που ζητούν την πτώση του, κυρίως την Τουρκία, στην περίπτωση που νιώσει ότι πλησιάζει το τέλος.

Ο Νταβούτογλου δικαιολόγησε την ανάπτυξη πυραύλων Patriot σε τουρκικό έδαφος αναφερόμενος στον φόβο «ενεργειών που ενδέχεται να προέλθουν από ομάδες που δεν ελέγχονται».

Εξάλλου η Ουγγαρία έκλεισε την πρεσβεία της στη Δαμασκό και απομάκρυνε όλους τους διπλωμάτες της εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Εξαιτίας της κατάστασης στη Συρία, η Ουγγαρία αναστέλλει τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στη Δαμασκό από τις 5 Δεκεμβρίου 2012. Οι διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει τη Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό του τόπο.

Υπό το βάρος της κατάστασης έχει ήδη δοθεί εντολή στο μη αναγκαίο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών να αποχωρήσει από τη Συρία.

Από την πλευρά τους οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι εκπρόσωποι των ένοπλων ομάδων τους συναντώνται στην Τουρκία με αξιωματούχους του νέου Εθνικού Συμβουλίου, της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης-ομπρέλα που αναγνωρίζεται από την Τουρκία και πολλές αραβικές και δυτικές χώρες ως μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού.

Βομβαρδίζονται τα περίχωρα της Δαμασκού

Η συριακή αεροπορία βομβάρδισε την Τετάρτη τα περίχωρα της Δαμασκού, όπου ο στρατός ξηράς συνεχίζει τις επιχειρήσεις του με στόχο να θέσει εκ νέου υπό τον έλεγχό του την περιφέρεια της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών στο εσωτερικό της Συρίας, τουλάχιστον 123 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη στη χώρα, 30 εκ των οποίων στη Δαμασκό και τα περίχωρά της.

Τα περίχωρα της Δαμασκού βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των μαχών, καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα εξαπέλυσαν την Πέμπτη μια στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβουν μια ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων γύρω από τη συριακή πρωτεύουσα.

«Η αεροπορία βομβάρδισε την αλ Μλέχα και τη Ζαμπντίν», περιοχές στη νοτιοανατολική Δαμασκό, ανέφερε το Παρατηρητήριο, ενώ η Νταράγια, νοτιοδυτικά της Δαμασκού, βομβαρδίστηκε από το πυροβολικό. Ο στρατός αντιμετώπισε τους αντάρτες που βρίσκονται στη Σάκμπα, ανατολικά της συριακής πρωτεύουσας. Από τις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους δύο εξεγερμένοι και δύο πολίτες. Βομβαρδιστικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την ανατολική Γούτα.

Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε έρευνες σε πολλές συνοικίες στο κέντρο της Δαμασκού, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό του Παρατηρητηρίου, 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί την Τετάρτη στη Συρία, οκτώ εκ των οποίων στα περίχωρα της Δαμασκού.

Εν τω μεταξύ, επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη στην Τρίπολη του Λιβάνου σε συγκρούσεις που συνδέονται με την κρίση στη Συρία μεταξύ αλαουιτών, που πρόσκεινται στον Άσαντ, και σουνιτών.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν αφού ο συριακός στρατός σκότωσε την Παρασκευή 22 νεαρούς σουνίτες από τον Λίβανο που είχαν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των εξεγερμένων. Η Δαμασκός δέχθηκε την Τετάρτη να επαναπατρίσει τις σορούς των νεκρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024