Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δικαστική «εξέγερση» κατά του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι

Δικαστική «εξέγερση» κατά του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι

Καταφέροντας πλήγμα στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ισχυρή οργάνωση που εκπροσωπεί τους Αιγύπτιους δικαστές αναμένεται να καλέσει τα μέλη της να μην επιτηρήσουν το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου επί του σχεδίου του νέου Συντάγματος, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής. Ταυτόχρονα, το αιγυπτιακό Ανώτατο Δικαστήριο προχωρά σε επ' αόριστον αναστολή του έργου του, καταγγέλλοντας «πιέσεις» εκ μέρους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Καταφέροντας πλήγμα στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ισχυρή οργάνωση που εκπροσωπεί τους Αιγύπτιους δικαστές ανακοινώνει ότι θα καλέσει τα μέλη της να μην επιτηρήσουν το δημοψήφισμα της 15ης Δεκεμβρίου επί του σχεδίου του νέου Συντάγματος. Ταυτόχρονα, το αιγυπτιακό Ανώτατο Δικαστήριο προχωρά σε επ’ αόριστον αναστολή του έργου του, καταγγέλλοντας «πιέσεις» εκ μέρους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Πηγή προσκείμενη στην οργάνωση που εκπροσωπεί τους Αιγύπτιους δικαστές δήλωσε ότι η σχετική απόφαση για μποϊκοτάζ στην επιτήρηση του δημοψηφίσματος ελήφθη την Κυριακή σε σύνοδο της Ένωσης των Δικαστών στο Κάιρο. Οι αποφάσεις της Ένωσης δεν είναι, πάντως, δεσμευτικές για τα μέλη της.

Η Ένωση είχε καταδικάσει με έντονο τρόπο το διάταγμα της 22ας Νοέμβριου που εκδόθηκε από τον Μοχάμεντ Μόρσι και διεύρυνε τις εξουσίες του Αιγύπτιου προέδρου, ενώ τις θωράκιζε ταυτόχρονα από ενδεχόμενο δικαστικό έλεγχο.

Νωρίτερα την Κυριακή, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναβάλει την καθοριστική του απόφαση για την Συντακτική Εθνοσυνέλευση επειδή το κτίριο είχε περικυκλωθεί από οπαδούς του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι που φώναζαν συνθήματα κατά των δικαστικών.

«Οι δικαστές ανακοινώνουν την αναστολή των συνεδριάσεων μέχρι να μπορούν να συνεχίσουν την εξέταση των υποθέσεων χωρίς ψυχολογική και υλική πίεση» ανέφερε το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το Δικαστήριο αναμενόταν να αποφανθεί επί του έργου της Συντακτικής Βουλής, από την οποία έχει αποχωρήσει μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης και κυριαρχείται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είχε εγκρίνει προ δύο ημερών το τελικό σχέδιο για το νέο Σύνταγμα.

Το Σύνταγμα πρόκειται και να τεθεί σε δημοψήφισμα στις 15 Δεκεμβρίου. Η κατάρτισή του βρίσκεται στην καρδιά της κρίσης που απειλεί το πολιτικό τοπίο στην Αίγυπτο και ξέσπασε με το διαβόητο σαρωτικό διάταγμα του προέδρου Μόρσι.

Στο διάταγμα, πέραν της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του προέδρου, τα μέλη της Συντακτικής Βουλής προστατεύονται από τις δικαστικές αποφάσεις -και άρα είναι θολός ο αντίκτυπος που θα είχε πρακτικά μία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024