Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει με τις ανατολικές χώρες μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, λέει ο Σόιμπλε

Η κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει με τις ανατολικές χώρες μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, λέει ο Σόιμπλε

Σε υψηλούς τόνους έγινε η συζήτηση στη Γερμανική Βουλή επί των αποφάσεων του Eurogroup για το ελληνικό πακέτο διάσωσης, η οποία τελικά, όπως αναμενόταν, εγκρίθηκε από συμπολίτευση και αντιπολίτευση. «Ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε τη διάσπαση της Ευρωζώνης» είπε ο Σόιμπλε· «το κούρεμα θα έρθει, αλλά αποφεύγετε την αλήθεια όπως ο διάβολος το λιβάνι» απαντά στη γερμανική κυβέρνηση το SPD. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προτίθεται να προσφύγει το κόμμα της Αριστεράς (Linke) κατά του προγράμματος.

Σε υψηλούς τόνους έγινε η συζήτηση στη Γερμανική Βουλή επί των αποφάσεων του Eurogroup για το ελληνικό πακέτο διάσωσης, η οποία τελικά, όπως αναμενόταν, εγκρίθηκε από συμπολίτευση και αντιπολίτευση. «Ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε τη διάσπαση της Ευρωζώνης» είπε ο Σόιμπλε· «το κούρεμα θα έρθει, αλλά αποφεύγετε την αλήθεια όπως ο διάβολος το λιβάνι» απαντά στη γερμανική κυβέρνηση το SPD.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) ανέφερε την Παρασκευή στα ΜΜΕ πως προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά των αποφάσεων.

Η υπερψήφιση του πακέτου ωστόσο, τόσο από συμπολίτευση όσο και αντιπολίτευση, θεωρείτο αναμενόμενη καθώς οι «αντάρτες» στο αντιπολιτευόμενο SPD, που θα στηρίξει το πακέτο, ήταν λιγότεροι από ό,τι στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ στις δοκιμαστικές ψηφοφορίες των προηγούμενων ημερών.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις και ζητώντας την έγκριση των βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι οι βουλευτές καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν «τη συνέχιση ή τη διακοπή του ελληνικού προγράμματος στήριξης».

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας όντως έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προβλέψεις, όπως ομολόγησε ο Σόιμπλε, αλλά «αυτό ισχύει για πολλές χώρες», υποστήριξε. Η νέα ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με «πολύ επώδυνες μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο υπουργός. Η Ελλάδα μείωσε σημαντικά το έλλειμμά της, και «σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας έχει να επιδείξει σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση».

Ο Β.Σόιμπλε ανέφερε επίσης ότι η ελληνική ανταγωνιστικότητα παρουσιάζει βελτίωση -λέγοντας πως, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το μισθολογικό κόστος αυξανόταν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η εφαρμογή του προγράμματος έχει δώσει πρόοδο στην προσαρμογή- όπως και στην πορεία εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων.

{{{ moto }}}
«Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για τους Έλληνες» τόνισε ο Σόιμπλε, λέγοντας πως οι ανισορροπίες δεκαετιών «δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε δύο χρόνια». Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν πλέον να περιγραφούν με συνηθισμένους όρους ανάπτυξης και ύφεσης… αλλά μπορούν μάλλον να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ανατολική Ευρώπη μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ».

Ωστόσο, ο Σόιμπλε επέμεινε ότι η στήριξη στην Αθήνα θα δίνεται «μόνο όταν οι δεσμεύσεις εφαρμόζονται με συνέπεια, βήμα βήμα». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως δεν πρέπει να δίνονται κίνητρα στην Αθήνα για «χαλάρωση» των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως ένα κούρεμα από τον επίσημο τομέα θα έδινε ένα τέτοιο «λανθασμένο μήνυμα».

Καθυστερήσεις έγιναν, είπε, και λόγω των διπλών εκλογών στην Ελλάδα, όμως η τρόικα διαπίστωσε ότι η χώρα χρειάζεται δύο επιπλέον χρόνια «και αυτό προκαλεί χρηματοδοτικό κενό, που πρέπει να καλύψουμε».

«Σήμερα όμως δεν ψηφίσουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη» τόνισε ο Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας πως σε περίπτωση απροόπτων «οι επιπτώσεις για όλη την Ευρωζώνη θα ήταν τεράστιες και απρόβλεπτες». Ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε τη διάσπαση της Ευρωζώνης είπε ο Σόιμπλε, τονίζοντας πως «κανείς δεν ωφελείται περισσότερο από την Ευρώπη από όσο η Γερμανία».

SPD: «Μας λέτε να περιμένουμε και να δούμε»

Λαμβάνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της ΚΟ των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) επιτέθηκε ευθέως στην διαχείριση της κρίσης από την γερμανική κυβέρνηση. Το SPD έχει δηλώσει πως θα υπερψηφίσει το πακέτο.

Όσον αφορά τις αποφάσεις για την Ελλάδα, «αυτό που μας ζητάτε είναι να ψηφίσουμε, να περιμένουμε και να δούμε», είπε ο Στάινμαϊερ. «Περιμένω να μας πείτε ότι κάνατε λάθος στους προηγούμενους υπολογισμούς σας, κύριε Σόιμπλε» είπε ο Στάινμαϊερ, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση «φοβάται το λαό και δεν είπε την αλήθεια, ότι η κρίση θα κοστίσει στους Γερμανούς».

«Είναι οικονομικό χαρακίρι αυτό που προωθείτε στην Ευρωζώνη» είπε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ απευθυνόμενος στη γερμανική κυβέρνηση.

Επιστρέφοντας στο θέμα της Ελλάδας, ο Στάινμαϊερ επανέλαβε τις επιφυλάξεις του κόμματος για την ταχύτητα των αποφάσεων: «Το εάν θα επιτύχει η επαναγορά θα το ξέρουμε 13 Σεπτεμβρίου, και τότε θα μάθουμε και εάν θα συμμετέχει και το ΔΝΤ» είπε, λέγοντας πως το SPD «περιμένει τότε να ξανασυνέδριασει η Βουλή για το θέμα».

«Ξέρετε ότι στο τέλος δεν θα αποφευχθεί το κούρεμα, αλλά αποφεύγετε την αλήθεια όπως ο διάβολος το λιβάνι» είπε ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD. Η απόφαση του Eurogroup «δεν δίνει βιώσιμη λύση για την Ελλάδα», είπε: «Αγοράσατε χρόνο κύριε Σόιμπλε, για την Ελλάδα αλλά και για την κυβέρνησή σας» συμπλήρωσε.

Μετά από όλη την κριτική στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, ο Στάινμαϊερ κάλεσε τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν τις αποφάσεις λέγοντας: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους Έλληνες, μπορούν να υπολογίζουν ότι θα τηρήσουμε τη δέσμευση για για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Φιλελεύθεροι: «Πικρή η θεραπεία για τους Έλληνες»

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Ράινερ Μπρούντερλε των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων (FDP) τόνισε ότι από τους Έλληνες απαιτούνται τεράστιες θυσίες. «Η θεραπεία για τους Έλληνες είναι πικρή, αλλά απαραίτητη» τόνισε, αναφέροντας ως παράδειγμα την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία και επισημαίνοντας τους κινδύνους στην κοινωνική συνοχή από την ανεργία και την κρίση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ο Μπρούντερλε, «έχει επαναλάβει ότι ένα κούρεμα από τον επίσημο τομέα απορρίπτεται».

Ωστόσο, «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στο μέλλον» είπε, για να προκαλέσει γέλια και αντιδράσεις από τους βουλευτές του SPD. Επεσήμανε δε ότι η Αθήνα «είναι ειδική περίπτωση, και δεν θα λειτουργήσει ως προηγούμενο».

Καταλήγοντας, ο Μπρούντερλε έμεινε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σόιμπλε, επισημαίνοντας τους κινδύνους για ολόκληρη την Ευρωζώνη εάν αποτύχει το πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Linke: «Σώζετε μόνο την χρεοκοπημένη σας πολιτική»

Σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε η βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς (Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ, λέγοντας πως το μόνο που επιτυγχάνεται μόνο «η περαιτέρω μεταφορά του ρίσκου από το ελληνικό πρόγραμμα στους Γερμανούς φορολογούμενους».

«Η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να πληρώσει μόνη της» είπε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «το μόνο που κάνετε είναι να ρίχνετε λεφτά στην άμμο για να σώσετε την χρεοκοπημένη σας πολιτική» είπε η βουλευτής. «Η Ελλάδα έχει γονατίσει» τόνισε η βουλευτής.

Πράσινοι: «Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, το ευρώ δεν σώζεται μόνο με λιτότητα»

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο Γιούργκεν Τρίτιν ανέπτυξε κατά κύριο λόγο τα ίδια επιχειρήματα με τους Σοσιαλδημοκράτες. «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο, και αυτό κοστίζει περισσότερα χρήματα» τόνισε. Επανέλαβε δε το σκεπτικό του SPD, ότι η κυβέρνηση Μέρκελ «φοβάται την αλήθεια για το κούρεμα».

Η εφαρμογή του ελληνικού πακέτου, ωστόσο, έχει αποδείξει ότι η λιτότητα μειώνει το έλλειμμα αλλά αυξάνει το χρέος. «Το ευρώ δεν σώζεται μόνο με λιτότητα, αλλά μαζί με την εξυγίανση και τις δομικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται παράλληλα και επενδύσεις για ανάπτυξη και καινοτομία» τόνισε ο Τρίτιν.

Ο συνεπικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων συμφώνησε ότι οι ελληνικές δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν, αλλά είπε: «Πρέπει κι εμείς να τηρήσουμε τις δικές μας, έχουμε από τις αρχές Νοεμβρίου την έκθεση της τρόικας και τώρα πρέπει να ανταποδώσουμε με τη σειρά μας» είπε, αναφερόμενος στην εκταμίευση της δόσης.

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024