Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αθώωσε η Χάγη τον Κοσοβάρο πρώην διοικητή του UCK Ραμούς Χαραντινάι

Αθώωσε η Χάγη τον Κοσοβάρο πρώην διοικητή του UCK Ραμούς Χαραντινάι

Απάλλαξε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΙCTY) από τις κατηγορίες για δολοφονία και βασανισμό τον Κοσοβάρο πρώην διοικητή του UCK και πρώην πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, κρίνοντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του ίδιου και των δύο συγκατηγορούμενών του. Η απόφαση, που έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στην Πρίστινα ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του Χαραντινάι στην πολιτική ζωή του Κοσόβου -ο οποίος επιβεβαιώνει ότι θέλει να επαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία. Έντονα αντιδρά η Σερβία, μιλώντας για «προκατάληψη» του Δικαστηρίου σε βάρος της.

Απάλλαξε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) από τις κατηγορίες για δολοφονία και βασανισμό τον Κοσοβάρο πρώην διοικητή του UCK και πρώην πρωθυπουργό του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, κρίνοντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του ίδιου και των δύο συγκατηγορούμενών του. Έντονα αντιδρά η Σερβία, μιλώντας για «προκατάληψη» του Δικαστηρίου σε βάρος της.

Η απόφαση, που έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στην Πρίστινα ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή του Χαραντινάι στην πολιτική ζωή του Κοσόβου -ο οποίος επιβεβαιώνει ότι θέλει να επαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία.
Η δίκη τουΧαραντινάι και των δύο υφισταμένων του, Ιντρίζ Μπαλιάι και Λιάχιγια Μπραχιμάι, επαναλήφθηκε για τα εγκλήματα σε βάρος Αλβανών, Σέρβων και Ρομά αμάχων στο στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γιαμπλάνιτσα το 1998 με εντολή της εισαγγελίας του ΔΠΔ.

Το δικαστικό συμβούλιό του έδωσε εντολή για την άμεση αποφυλάκιση του Ραμούς Χαραντινάι και των δύο βοηθών του, οι οποίοι επίσης κρίθηκαν αθώοι. Οι κατηγορίες σε βάρος του Χαραντινάι αφορούσαν εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο 1 Μαρτίου – 30 Σεπτεμβρίου του 1998, όταν ήταν διοικητής της λεγόμενες επιχειρησιακής ζώνης Ντουκατζίν του UCK.

Έντονα αντιδρά η Σερβία

Στην απόφαση αντέδρασε, όπως αναμενόταν, εντονότατα η Σερβία: Ο Σέρβος πρόεδρος Τομισλάβ Νίκολιτς ανέφερε πως το Δικαστήριο της Χάγης «συστάθηκε για να δικάσει τον σερβικό λαό» και η αθωωτική απόφαση του Χαραντινάι «είναι επιπλέον απόδειξη».

Η απόφαση, υποστήριξε, καθιστά «ακόμη δυσκολότερη τη συμφιλίωση και αυξάνει τον ευρωσκεπτικισμό στο σερβικό λαό».

Και ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς ανέφερε ότι η απόφαση άδικη και αποτέλεσμα μη επαγγελματικής προστασίας των μαρτύρων. «Στη δίκη αυτή δεν διασφαλίστηκε η κατάλληλη προστασία των μαρτύρων κι αυτό οδήγησε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα» ανέφερε ο κ. Βούκτσεβιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024