Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «μητέρα λιτότητα» Μέρκελ επικεφαλής στην γερμανική προεκλογική κούρσα

Η «μητέρα λιτότητα» Μέρκελ επικεφαλής στην γερμανική προεκλογική κούρσα

Εννέα μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διεκδικεί τρίτη θητεία, διεξάγει από θέση ισχύος την προεκλογική της εκστρατεία, ποντάροντας στην ευρεία υποστήριξη που τής έχει εξασφαλίσει η διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του CDU, φανερώνουν αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης με το FDP. Στις 22 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν πιθανώς οι εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου.

Εννέα μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διεκδικεί τρίτη θητεία, διεξάγει από θέση ισχύος την προεκλογική της εκστρατεία, ποντάροντας στην ευρεία υποστήριξη που τής έχει εξασφαλίσει η διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη. Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του CDU, φανερώνουν αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης με το FDP.

Στις 22 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν πιθανότατα οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Die Zeit στην έκδοσή της στο Διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών θα ενημερώσει τα κόμματα ότι αυτή είναι η επιθυμία των περισσότερων ομόσπονδων κρατιδίων, ωστόσο την τελική απόφαση θα λάβει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ.

Μετά τις αποφασιστικής σημασίας εκλογές του επομένου Σεπτεμβρίου, η «μητέρα λιτότητα» -όπως την αποκαλούν πολλοί- της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανόν ότι θα έχει επιβιώσει της κρίσης, αντίθετα με πολλούς άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας στην Ευρώπη, η Άνγκελα Μέρκελ, που ηγείται της πρώτης σε μέγεθος ευρωπαϊκής οικονομίας εδώ και μία επταετία, έχει γοητεύσει μεγάλο τμήμα των Γερμανών, οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι προστατευμένοι από τον οικονομικό μαρασμό και είναι πεπεισμένοι ότι έχουν εγκαίρως εφαρμόσει τις επώδυνες, αλλά αναγκαίες, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία τους.

Ο βασικός ανταγωνιστής της, ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ, βρίσκεται πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) συγκεντρώνουν ποσοστό 37%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 26%, οι Πράσινοι 16% και η Αριστερά 8%, ενώ Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πειρατές μένουν στο 4% κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή.

Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου RTL και του περιοδικού Stern δείχνει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων ή Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων.

Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, στο Αννόβερο, οι σύνεδροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) αναμένεται να επανεκλέξουν τη Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, του οποίου ηγείται εδώ και δώδεκα χρόνια.

Στις 9 Δεκεμβρίου είναι η σειρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) να χρίσει τον δικό του υποψήφιο για την πρωθυπουργία, τον Πέερ Στάινμπρουκ, πρώην υπουργό Οικονομικών στον μεγάλο συνασπισμό της πρώτης κυβέρνησης Μέρκελ (2005-2009).

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Infratest, ο υποψήφιος του SPD εξασφαλίζει το 50% των θετικών ψήφων και βρίσκεται πολύ πίσω από την Γερμανίδα καγκελάριο που προηγείται με 68% στη λίστα των πολιτικών προσωπικοτήτων της Γερμανίας.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι «μία μάχη ανάμεσα στην CDU και το SPD, όχι ανάμεσα στη Μέρκελ και τον Στάινμπρουκ», τονίζει ο Γκέρο Νoϊγκεμπάουερ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. Ωστόσο, «η CDU σκοπεύει να επικεντρώσει την προεκλογική της εκστρατεία στο πρόσωπο της καγκελαρίου».

Σύμφωνα με τον πολιτειολόγο Γκερντ Λάνγκουτ, ο Πέερ Στάινμπρουκ που δέχεται τα πυρά της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, η οποία του προσάπτει κάποιες φιλελεύθερες απόψεις, είναι πιθανόν να φθάσει στις εκλογές χωρίς την υποστήριξη ολόκληρου του SPD.

Σίγουρη για τον εαυτό της, η καγκελάριος διακηρύσσει ότι η κυβέρνησή της είναι η καλύτερη που έχει γνωρίσει η Γερμανία από την Επανένωση, προβάλλοντας τα στατιστικά στοιχεία για την γερμανική οικονομία που προκαλούν τον φθόνο των γειτόνων της χώρας.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ επιμένει -μάλλον μάταια, σύμφωνα με αναλυτές- ότι οι θετικοί δείκτες της γερμανικής οικονομίας δεν αποτελούν έργο της Μέρκελ και ότι η καγκελάριος δρέπει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Αν η Άνγκελα Μέρκελ χαίρει υψηλής δημοτικότητας, άνευ προηγουμένου για αρχηγό του κράτους μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, το κόμμα της δεν συμβαδίζει στις επιδόσεις.

Από τις βουλευτικές εκλογές του 2009, ο κυβερνητικός συνασπισμός μετρά σειρά από ήττες σε τοπικές εκλογές. Ανάμεσά τους η απώλεια του ιστορικού προπυργίου της, της Βάδης-Βιρτεμβέργης, και το ηχηρό ράπισμα στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα κόμματα θα έχουν άλλη μία ευκαιρία να μετρήσουν τον συσχετισμό των δυνάμεων τον Ιανουάριο, στις τοπικές εκλογές της Κάτω Σαξωνίας. Σε αυτήν την ψηφοφορία, η CDU είναι πιθανόν να εκθρονιστεί από το SPD.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024