Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρίσι και Βιέννη θα ψηφίσουν να λάβει η Παλαιστίνη καθεστώς κράτους-μη μέλους στον ΟΗΕ

Παρίσι και Βιέννη θα ψηφίσουν να λάβει η Παλαιστίνη καθεστώς κράτους-μη μέλους στον ΟΗΕ

Η Γαλλία και η Αυστρία ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνης να λάβει το καθεστώς κράτους-παρατηρητή στον ΟΗΕ. Την απόφαση του Παρισιού ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. Η απόφαση της Αυστρίας ελήφθη μετά από συμφωνία ανάμεσα στον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, τον Συντηρητικό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ και τον Σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο Χάιντς Φίσερ.

Η Γαλλία και η Αυστρία ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνης να λάβει το καθεστώς κράτους-παρατηρητή στον ΟΗΕ. Την απόφαση του Παρισιού ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Αναφερόμενος «στη σταθερή θέση» του Παρισιού υπέρ της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους μετά την ομιλία το 1982 του πρώην προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, ο Φαμπιούς δήλωσε ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ότι η Γαλλία θα ψηφίσει «ναι» την Πέμπτη ή την Παρασκευή, όταν κατατεθεί το αίτημα.

Η απόφαση της Αυστρίας ελήφθη μετά από συμφωνία ανάμεσα στον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, τον Συντηρητικό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ και τον Σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο Χάιντς Φίσερ.

Ο Σπίντελεγκερ εκτίμησε ότι θα ήταν προτιμότερο να βρεθεί μια κοινή θέση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο απέτυχε «την τελευταία στιγμή», την ώρα που φαινόταν εφικτός ένας συμβιβασμός.

Από την πλευρά της η Βρετανία δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ψηφίσει υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνης.

Περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ αναμένεται να ταχθούν υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος, μία ή δύο χώρες του μπλοκ αναμένεται να αντιταχθούν σε αυτό και οι υπόλοιπες θα απέχουν στην ψηφοφορία της Πέμπτης, σύμφωνα με τον αυστριακό υπουργό Εξωτερικών.

Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στον ΟΗΕ υπό καθεστώς παρατηρητή και θα ζητήσουν την Πέμπτη από τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του κράτους-μη μέλους.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε αυτή την πρωτοβουλία, καθώς ισχυρίζονται ότι ένα παλαιστινιακό κράτος δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνο μέσα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024