Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επεισόδια μεταξύ αλβανόφωνων και σλαβόφωνων στην ΠΓΔΜ

Επεισόδια μεταξύ αλβανόφωνων και σλαβόφωνων στην ΠΓΔΜ

Περίπου 30 νεαροί αλβανόφωνοι, κρατώντας αλβανικές σημαίες, επιτέθηκαν το βράδυ σε σλαβόφωνους νεαρούς  στη συνοικία των Σκοπίων, «Τσέντο» ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ. Αλβανόφωνοι έκαψαν σημαία της ΠΓΔΜ, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου σλαβόφωνοι είχαν κάψει αλβανικές σημαίες.

Περίπου 30 νεαροί αλβανόφωνοι, κρατώντας αλβανικές σημαίες, επιτέθηκαν το βράδυ σε σλαβόφωνους νεαρούς στη συνοικία των Σκοπίων, «Τσέντο» ανακοίνωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ.

Σε ένα άλλο επεισόδιο, μία ομάδα αλβανόφωνων στο δήμο «Τσάιρ» των Σκοπίων, στον οποίο οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία, κατέβασε σημαία της ΠΓΔΜ που ήταν τοποθετημένη σε κολόνα ηλεκτρικού ρεύματος και την έκαψε.

Τα επεισόδια αποτελούν συνέχεια αυτών που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου με το κάψιμο αλβανικών σημαιών σε σημείο του αυτοκινητόδρομου Τέτοβο-Γκόστιβαρ και την αφαίρεση ακόμη μίας αλβανικής σημαίας που ήταν τοποθετημένη στο πολιτιστικό κέντρο του Τετόβου.

Ακόμη, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στα Τίρανα, νεαροί αλβανόφωνοι, κατέβασαν από τους ιστούς τις σημαίες της ΠΓΔΜ και τις έκαψαν.

Το γεγονός καταδικάστηκε έντονα από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το οποίο, ακόμη, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη της Αλβανίας Άρμπεν Τσέκου.

Τις τελευταίες ημέρες, σε περιοχές της ΠΓΔΜ οι οποίες κατοικούνται από Αλβανούς, έχουν αναρτηθεί παντού αλβανικές σημαίες, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανίας και της αλβανικής σημαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή, πραγματοποιείται στα Σκόπια μεγάλη εκδήλωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναμένεται να παραστούν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και εκείνος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα δύο περιστατικά που συνέβησαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρουέφσκι.

«Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του σχετικά με τα γεγονότα αυτα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στην Αλβανία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως πάντα, θα συνεχίσει να ενθαρρύνει το πνεύμα του διαλόγου, των καλών σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων και του σεβασμού για τα σύμβολα, την ιστορία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της κάθε χώρας, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών και της επιθυμίας για ένταξη ολόκληρης της περιοχής στην ΕΕ» τονίζει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο δεσμεύτηκε σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους των επεισοδίων αυτών.

Οι αλβανόφωνοι στην ΠΓΔΜ αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024